Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:46 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Termen pentru Spitalul Judeţean Constanţa - sfârşitul lui 2012

ro

04 Jan, 2012 13:44 896 Marime text

Un proiect de ordin al Ministerului Sanatatii (MS) prevede prelungirea cu un an a termenului de valabilitate a clasificarii provizorii astfel incat spitalele clasificate in categorii superioare cu plan de conformare isi pot rezolva problemele cel tarziu pana la sfarsitul lui 2012, potrivit Mediafax. In 2011, peste 110 spitale au fost trecute intr-o categorie superioara cu plan de conformare, urmand ca de la 1 ianuarie 2012 sa fie declasificate in cazul in care nu isi rezolva problemele semnalate de Minister, informează http://www.hotnews.ro/.

Proiectul de ordin prevede modificarea criteriilor de clasificare, care sa permita includerea in categoriile I si II a spitalelor clinice aflate in centrele universitare, in care mai exista si alte unitati spitalicesti, care pot sa asigure permanenta asistentei medicale in specialitatile deficitare spitalului solicitant.

Potrivit proiectului de act normativ, pentru a asigura continuitatea activitatii furnizate la nivelul unitatilor sanitare din categoriile I si II, se impune amanarea termenului de valabilitate a clasificarii provizorii de la 31 decembrie 2011 la 31 decembrie 2012, astfel incat criteriile minime obligatorii pentru categoria aprobata sa poata fi indeplinite avandu-se in vedere noile prevederi legale.

Proiectul de ordin mai prevede introducerea responsabilitatii spitalului de realizare a activitatii de indrumare si coordonare metodologica, in conformitate cu metodologia aprobata prin ordin al ministrului Sanatatii.

http://www.hotnews.ro/ aminteşte ca, in 2011, peste 110 spitale au fost trecute intr-o categorie superioara cu plan de conformare, urmand ca de la 1 ianuarie 2012 sa fie declasificate in cazul in care nu isi rezolva problemele semnalate de comisia de evaluare. Spitalele aveau termen 15 decembrie 2011 sa rezolve problemele, urmand sa fi trecute intr-o categorie inferioara, masura ce duce la pierderea sumelor alocate categoriei superioare din care au fost declasificate.

Sapte unitati, din care 2 din Bucuresti (Spitalul de Urgenta Floreasca si Spitalul Universitar) si 5 spitale din tara (Spitalul de Urgenta din Timisoara, cele din Cluj-Napoca, Targu Mures, Iasi si Constanta), trebuie sa-si rezolve problemele pentru a se putea incadra in clasa I.

Potrivit Ministerului Sanatatii, citat de Mediafax, din 352 de spitale publice din Romania care au ordine de clasificare, 335 sunt unitati sanitare cu paturi. Majoritatea ca si numar sunt in clasa a IV-a de competenta, care inseamna 123 de spitale, 92 sunt in clasa a V-a monospecialitate, mai ales boli cronice, 35 de unitati sunt in categoria a III-a si 14 sunt in categoria a II-a. In categoria intai sunt doar cele sapte unitati sanitare, toate cu plan de conformare, potrivit MS.

Fostul ministru al sanatatii, Cseke Attila, afirma, in august 2011, ca daca un spital avanseaza la dotare - unul dintre criteriile la clasificare -, la liniile de garda sau isi extinde activitatea si la alte domenii de specialitate si crede ca se poate incadra intr-o clasa superioara, va putea oricand solicita incadrarea intr-o treapta superioara. Nu este o solutie inchisa.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii