Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:13 14 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Azi, temperatura scade cu 6 grade Vezi prognoza pe trei zile

ro

16 Jan, 2011 09:11 853 Marime text

Duminică este mai frig decât sâmbătă, însă valorile termice rămân încă mult peste cele normale pentru data din calendar. Maximele zilei abia mai trec cu 1-2 grade peste pragul de îngheţ în depresiunile din estul Transilvaniei şi în Bucovina, dar tot ajung la 11-12 grade în Oltenia şi în vestul Munteniei.

Precipitaţiile se răresc, dar pe arii restrânse mai cad lapoviţe în Transilvania şi Moldova, şi ploi în regiunile sud-estice. În restul ţării norii sunt tot mai puţini şi până la amiază soarele va fi tot mai generos. Vântul bate mai tare pe crestele de munte şi în estul ţării.

După o noapte cu ploaie, bucureştenii încep ziua cu nori şi şanse ca trecător să mai cadă câţiva stropi. După prânz însă, meteorologii ne spun că vom vedea şi soarele, iar mercurul din termometre va urca spre 8-9 grade. Presiunea atmosferică are o tendinţă de creştere de la 755 mm coloană de mercur, valoare uşor sub cea considerată confortabilă.

La munte , deşi timid, iarna se întoarce. Încă de sâmbătă noapte norii au venit cu precipitaţii, ce s-au transformat treptat în lapoviţă şi ninsoare. Şi pentru duminică meteorologii au prognozat ninsori, dar numai local în Carpaţii Orientali şi în Carpaţii Meridionali. În restul masivelor însă, şi soarele îşi face simţită prezenţa. Temperatura pierde grade bune faţă de sâmbătă, iar vântul continuă să sufle mai tare pe creste şi cel mult moderat în rest.

În regiunile de dincolo de Carpaţi, norii părăsesc treptat cerul şi doar în Transilvania mai aduc precipitaţii slabe, izolate, sub formă de lapoviţă. La munte trecător ninge. Termic este încă bine, deşi maximele mai scad uşor faţă de ieri. Doar 1 grad va fi la amiază în Miercurea Ciuc şi 8-9 grade în Banat şi sudul Crişanei. Vântul se potoleşte, doar pe la munte mai prezintă unele intensificări.

Aerul rece ajunge mai greu în Oltenia şi Muntenia datorită adăpostului Carpaţilor Meridionali. În consecinţă, mercurul din termometre pierde doar câteva grade faţă de sâmbătă, la prânz încă mai ajunge la 10-12 grade. În Bărăgan senzaţia de rece va fi amplificată şi de vântul mai taios: doar 6 grade vor fi la Brăila şi 7 în Slobozia şi Călăraşi. În Muntenia, în prima parte a zilei mai plouă slab.

În Dobrogea aerul rece pătrunde nestingherit, astfel că mercurul din termometre abia mai atinge 6 grade la Tulcea şi tot 6 grade la Constanţa. Soarele este scump la vedere şi trecător norii aduc ploi slabe. Vântul sprinten va atinge până la 60 km/h la rafală.

În Moldova tot vântul amplifică senzaţia de frig. La prânz sunt aşteptate 3 grade în nord la Suceava şi Piatra Neamţ, şi cel mult 6 grade în sud, la Galaţi. Cerul este mai mult noros, dar numai izolat cade lapoviţă în Bucovina, şi plouă în rest.

Luni va aduce vreme plăcută şi termic, dar şi ca aspect. E soare, şi doar câţiva nori rătăciţi ajung în extremitatea de nord a ţării şi peste Carpaţii Orientali, însă şansele de precipitaţii sunt mici. Ceaţa se formează din nou în regiunile joase de relief, dar se va risipi repede. La amiază, maximele se vor situa între 2 şi 10 grade.

În Capitală, luni, după o dimineaţă cu ceaţă, amiaza vine cu soare şi 6-7 grade.

Şi marţi vremea rămâne în general frumoasă, cu cer variabil. Temporar mai sunt nori în regiunile vestice, centrale şi nordice. În zonele joase ceaţa se formează din nou dimineaţa. Sunt condiţii ca ea să persiste şi peste zi, şi trecător să cadă burniţă. Maximele zilei, uşor mai ridicate la deal şi la munte vor fi cuprinse între 2 şi 12 grade.

Ceaţa revine şi în Capitală, marţi. Meteorologii anticipează o zi mohorâtă, iar maxima prognozată abia mai atinge 3-4 grade.

Sursa: realitatea.net

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii