Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:18 17 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Astazi este ziua Rusiei

ro

12 Jun, 2010 20:11 1134 Marime text

12 iunie este ziua aniversară a Federaţiei Ruse - cunoscută şi sub numele mai simplu de Ziua Rusiei.

Ziua Rusiei este sărbătorită din 1994 încoace, marcând primul Congres al Reprezentanţilor Poporului din Federaţia Rusă, în cursul căruia a fost adoptată declaraţia privind suveranitatea naţională a Rusiei - la 12 iunie 1990.

Declaraţia este o victorie a mişcării democratice, după căderea comunismului şi monopolului puterii. Se pornea de la ideea reformelor pieţii şi statalităţii puternice, în numele intereselor naţionale ale Rusiei.
Crearea funcţiei de preşedinte al Federaţiei Ruse şi adoptarea noii Constituţii au reflectat, la acel moment, noua realitate. Au fost schimbate steagul, imnul şi emblema Federaţiei pentru a consolida noul stat.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • dsewredscxd 14 Jun, 2010 16:23 Priviti ce comentariu am gasit pe bloguri ! Un gest foarte prietenescm care m-a impresionat . Va recomand sa-l cititi si sa cinstiti si voi momentul : " 27. voturi: 531 Prof.univ.Istorie Says: June 10th, 2010 at 4:22 pm S A M B A T A , pe 12 iunie, Rusia îsi sarbatoreste Ziua Nationala. Declaratia de Suveranitate a fost adoptata în iunie 1990, pe când Rusia era înca o republica din componenta URSS. Documentul a pavat calea catre o Rusie moderna, puternica, democratica si reprezinta o piatra de hotar în istoria acestui stat. Acest lucru este chiar Ziua Rusiei Noi. Cu saisprezece ani în urmă, poporul rus, prin Parlament, a făcut o alegere istorică în favoarea libertăţii. Această decizie nu a fost luată pentru ca asa a impus Occidentul sau fiindca fosta URSS a pierdut “razboiul rece ” . Această alegere a fost făcută de dragul Rusiei în sine, de dragul viitorului său si pentru cinstirea trecutului sau istoric glorios . De aceea, prioritatea necondiţionată a dezvoltării naţionale a statului rus, a fost si ramane crearea unui stat liber şi democratic capabil să asigure pentru fiecare cetăţean al sau, drepturile şi libertăţile fundamentale. Desigur, procesul de formare a valorilor democratice şi a institutelor nu este rapid si simplu. Dar Rusia si poporul rus sunt hotarati sa mearga mai departe şi să păstreze hotărârea de a liberaliza si democratiza incontinuu tara. Opinia mea este ca incepand din 12 iunie 1990, putem spune ca s-a inregistrat un mare salt evolutiv, in organizarea sociala a lui Homo sapiens, a aparut o noua oranduire sociala, o adevarata democratie-sociala , cu valente de protectie sociala puternice, aceadta fiind noua democratie – sociala din Rusia . Chiar daca dupa dezmembrarea fostei URSS, se credea ca rolul de superputere a fost pierdut, am opinia ca nu este asa, divinitatea a rasplatit inalta evlavie intru credinta stramoseasca ortodoxa a Rusiei si a trimis un adevarat mesager divin, cel mai mare conducator al Rusiei de dupa Petru cel Mare ! Astfel, noul Petru cel Mare, a renascut Rusia, slava si puterea Rusiei, a repus-o la locul sau de cinste intre marile natiuni ale lumii, luptand atat pentru binele poporului rus , cat si pentru pacea si prietenia intre popoare, pentru buna colaborare si respectul international . Asa cum secole la rand, Rusia ortodoxa, a luptat si si-a pierdut eroic fiii pe campurile de lupta pentru protejarea ortodocsilor din Balcani, pt salvarea Europei din ghearele FIAREI NAZISTE, aici pe teritoriul nostru national roman, ar fi fost acum Lebensraum, SPATIU VITAL pt nazisti , deci si noi trebuie sa respectam Ziua nationala a prietenilor si vecinilor nostri, a eliberatorilor nostri, rusii ortodocsi ! Multumesc pt bibliografia din prima parte a comentariului ,pt ca m-a inspirat , celor ce au editat-o . La multi ani , RUSIA !!! " .