Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:08 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Vacante in mijlocul unor copii flamanzi

ro

03 Jul, 2009 02:08 2613 Marime text
manuela1_editorial.jpgCopiii săraci ai României sunt mai mulţi decât cei care au un viitor asigurat. Deşi nu îi vedem - nu mă refer la cerşetorii din reţelele organizate - ei există. Grav este că nimeni nu dă doi bani pe asta. 

Copilăria este alcătuită din vacanţe puse cap la cap, definite prin perioade în care copilul uită de teme şi face ce ştie el cel mai bine: se joacă sau zburdă pe maidan. Pentru unii dintre noi, care am avut o copilărie fără (mari) lipsuri, este greu de crezut că unii copii nu au vacanţă. Că din naştere nu au dreptul la ea. Realitatea TV a difuzat, miercuri seară, un reportaj care i-a avut drept protagonişti pe câţiva copii din judeţul Vaslui - unul dintre cele mai sărace dintre judeţele ţării, după cum ni s-a confirmat. Ei bine, realitatea dezvăluită de reporterii Realitatea a fost una destul de cruntă, greu de suportat pentru nişte oameni cu bun-simţ. Acei copii nu numai că nu văzuseră marea în viaţa lor, dar nici nu avuseseră vacanţă de când au trecut de etapa mersului „copăcel" şi au devenit buni de muncă. Pentru acei copii, cu faţa îmbujorată şi părul decolorat de soare, cuvântul „vacanţă" nu are niciun înţeles. Şi asta pentru că ştiu că unde se termină şcoala începe munca. Părinţii lor şi-ar fi dorit probabil şi ei să-şi lase copiii să-şi trăiască treptat vârstele vieţii. Ar fi vrut probabil şi ei ca urmaşii lor să nu încurce vârsta maturităţii cu vârsta copilăriei, însă doar au gândit şi s-au trezit imediat la realitate. Unde este sărăcie, copilul învaţă de mic lupta pentru supravieţuire, învaţă ce înseamnă să renunţe. Deşi n-ar trebui. Dar asta este societatea în care trăim. Poate suna banal sau ca un clişeu, însă nu este bine să ne învăţăm să considerăm clişee suferinţele celor care trăiesc lângă noi. Copiii din Vaslui munceau cu ziua, la sapă sau la păzit vitele, pentru a strânge bani de mâncare şi pentru a le mai rămâne ceva să-şi cumpere rechizite toamna. Nimic altceva nu intră în calculele lor de zi cu zi. Orice lucru în plus ar însemna un lux.

În paralel şi într-un contrast care nu îi punea deloc într-o lumină bună (aşa cum le-ar plăcea) pe cei de la guvernare, redactorii postului amintit anunţau că salariaţii din Ministerul Finanţelor vor lua prime de vacanţă totalizând milioane de euro. În condiţiile în care guvernanţii ne repetă ca pentru o spălare de creier că estre criză, că trebuie să strângem cureaua, că bugetarilor li se taie din sporuri pentru că nu sunt bani, că trebuie să învăţăm să trăim cu mai puţin. Măsura lui mai „puţin" o ştiu probabil cel mai bine copiii din Vaslui sau din orice altă zonă săracă a ţării. Vă recomand, domnilor guvernanţi, să mergeţi în vacanţă în Vaslui, să mâncaţi, să beţi şi să vă simţiţi bine, în mijlocul celor flămânzi. Să vă stea în gât acele prime.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • LOBNESEAN 13 Jul, 2009 09:57 VRAJEALA MARE.DIN MUNCA NU MOARE NIMENI.COPII TREBIESC EDUCATI DE MICI CU MUNCA SPECIFICA VARSTEI LOR.PE VREMEA LUI NEA NICU MUNCEAM IN TOATA PERIOADA VACANTEI DE VARA LA DIFERITE MUNCI AGRICOLE DE LA CAP_URI SI IAS_URI.ACUM SUNTEM OAMENI MATURI,OBISNUITI CU MUNCA,GREUTATILE,DISCIPLINATI,GOSPADARI;SPRE DEOSEBIRE DE TINERETUL DIN ZIUA DE ASTAZI CARE NU STIE DECAT DISCOTEACA,BARURI, DISTRACTIE.NU CUNOSC VALOAREA BANULUI.ASTEAPTA TOTUL DE LA PARINTI.VEZI COPII DE BANI GATA CU LIMUZINE CARE SFIDEAZA TOT TIMPUL PE TOATA LUMEA;INCLUSIV "ORGANELE" STATULUI DE DREPT. ,BARURI DISTRACTIE,FARA SA CUNOASCA VALOAREA MUNCII.
  • babanu 10 Jul, 2009 08:52 ce bidoane ai fata! lasa-mi un nr de telefon!