Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:53 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sinistratii de la Sinoe, uitati de autoritati

ro

12 Dec, 2008 17:46 2009 Marime text

sinistrati_mihai_viteazu_01.jpg

Cele trei familii care au rămas fără casă în urma inundaţiilor din 15 septembrie au primit sprijin doar din partea primăriei

Inundaţiile care s-au abătut asupra localităţii Sinoe, în luna septembrie, au făcut prăpăd în gospodăriile oamenilor. Sute de animale s-au dus pe Apa Sâmbetei, iar trei case au fost transformate în ruine.

Oamenii care s-au trezit cu apa în case în toiul nopţii s-au refugiat pe la rude sau pe la prieteni, iar a doua zi, câţiva dintre ei au văzut că nu mai au la ce se întoarce.
Trei gospodării au fost mai grav afectate de inundaţii. Primăria comunei Mihai Viteazu a făcut demersuri la Prefectură pentru obţinerea unor locuinţe modulare, în care sinistraţii să poată locui până ce îşi vor putea construi o altă casă. Două familii au primit locuinţe modulare, iar cea de-a treia a fost adăpostită într-o încăpere a Căminului Cultural din Sinoe.
Potrivit primarului Gheorghe Grameni, familiile care stau în căsuţele modulare nu au posibilitatea de a se încălzi decât pe timpul nopţii, întrucât modulele sunt alimentate de la reţeaua de iluminat public, care funcţionează doar la căderea serii, când se aprinde lumina. În restul zilei, sinistraţii se descurcă după posibilităţi. Mai fac mâncare la pirostrii sau pe la rude ori prieteni.

„Apa ne-a luat tot"

Familia Perhaiţă locuieşte într-o cameră a Căminului Cultural. Deşi pe tavan a apărut igrasia din cauza umezelii, încăperea are uşă din termopan şi este bine încălzită, cu un calorifer electric, pe care Păuna Perhaiţă, în vârstă de 74 de ani, l-a cumpărat din pensie. Alături de bătrână, în cameră mai locuieşte şi fiica acesteia, Maria Perhaiţă, de 47 de ani, şi concubinul acesteia, Ion Negrea, de 52 de ani. În cameră sunt două paturi, un şifonier, un televizor şi un aragaz la care Păuna Perhaiţă găteşte o mâncare caldă pentru fiica sa, care este grav bolnavă. Maria Perhaiţă este bolnavă de cancer şi a fost operată. Deşi este conştientă de riscuri, Păuna speră că îşi va construi un cămin în care să aibă condiţiile necesare pentru a-şi îngriji fiica. „Trebuie să spălăm mereu şi mă cam chinui că aici nici nu prea avem loc. Mă duc şi întind rufele tot la mine în curte", a povestit Păuna. Cu durere în suflet, ne-a condus la casa pe care a ridicat-o în tinereţe, alături de soţ, de care a rămas văduvă în urmă cu opt ani. În curtea plină de noroi şi acum, câinele familiei păzeşte conştiincios rămăşiţele casei. „Asta era tot ce avea. Apa ne-a luat tot, a stricat tot", a povestit bătrâna cu lacrimi în ochi. Se bazează pe sprijinul autorităţilor şi pe ajutorul ginerelui ca să-şi construiască o nouă locuinţă.         

sinistrati_mihai_viteazu_02.jpgPrimăria le-a oferit un miliard, din sponsorizări

Primăria a fost alături de sinistraţi încă din prima zi. Primarul Gheorghe Grameni a făcut rost de fonduri din sponsorizări şi le-a oferit celor trei familii grav afectate câte 325 de milioane de lei vechi pentru a-şi cumpăra materiale de construcţii, plus alte 25 de milioane, acordate iniţial tuturor celor păgubiţi. „Am găsit sponsori şi am reuşi să le acordăm câte 325 de milioane de lei vechi. Le-am dat aceşti bani şi au semnat câte o declaraţie pe propria răspundere, prin care se angajează că nu vor cheltui banii în alt mod. Sunt şi case de vânzare care s-ar încadra în această sumă şi cred că ar fi o soluţie bună pentru cei care nu pot să construiască", a afirmat edilul comunei.


„Consiliul Judeţean nu ne-a ajutat"

Dacă autoritatea locală a fost alături de sinistraţi din prima zi, autorităţile judeţene nu au mişcat un deget până acum pentru a veni în ajutorul celor năpăstuiţi de soartă. Primarul ne-a declarat că nu a primit niciun ajutor de la Consiliul Judeţean pentru sinistraţii rămaşi pe drumuri. „Consiliul Judeţean nu ne-a ajutat cu nimic", a afirmat Gheorghe Grameni. Nici Guvernul nu a luat nicio măsură pentru a veni în sprijinul acestor oameni. Deşi, în majoritatea cazurilor, Executivul a alocat fonduri pentru sinistraţi, în iureşul campaniei pentru alegerile parlamentare, năpăstuiţii din Sinoe au fost uitaţi. 
Crăciunul este aproape, astfel că oamenii rămaşi fără agoniseala de-o viaţă îşi vor petrece sărbătorile în locuinţele modulare şi în Căminul Cultural. Toţi aşteaptă să treacă mai repede anotimpul rece pentru a putea să înceapă lucrările la noua casă. Şi-au cumpărat o parte din materiale, însă nevoile sunt multe şi sunt îngrijoraţi că banii nu le vor ajunge.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii