Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:45 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

La Istria, pe urmele argonautilor

ro

30 Apr, 2010 04:04 3307 Marime text
mijloc_sus_istria_primar_ioan_herdean___.jpgPrimarul comunei Istria, Ioan Herdean, a elaborat un proiect de promovare turistică a localităţii

Documentaţia a fost depusă spre finanţare la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului.

Proiectul de promovare turistică este intitulat „Pe urmele argonauţilor: Promovarea traseului turistic Constanţa, Istria, Cheile Dobrogei" şi a fost depus spre finanţare în cadrul Axei prioritare Dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului, Domeniul de intervenţie Promovarea potenţialului turistic şi crearea infrastructurii necesare pentru creşterea atractivităţii României ca destinaţie turistică. Primarul Herdean a afirmat că legenda din mitologia gracă cu privire la expediţia corabiei Argus va fi inserată în promovarea turistică a comunei, având în vederea că numele Istria apare în legendă. Argonauţiau fost în mitologia greacă cei 50 de eroi care, cu 50 de ani înainte derăzboiul Troiei, au alcătuit echipajul corabiei Argus. Printre ei se numărau:Heracle, Orfeu, Castor şi Polux, Tezeu etc. Argonauţii l-au însoţit peIasonîn faimoasa expediţie organizată de acesta, la porunca luiPelias, regele din Iolcus, care-i ceruse să-i aducăLâna de Aur.

Practic, potrivit primarului, comuna Istria va fi inclusă într-un circuit turistic mai amplu, alături de alte localităţi din această zonă. Practic, turiştii vor porni din Constanţa, iar la Năvodari vor vizita ecluza Canalului Dunăre - Marea Neagră, tabăra de copii şi lacul Taşaul, următoarea oprire fiind Corbu - localitate cu specific pescăresc, unde turiştii vor poposi pe plaja Vadu. La Săcele, obiectivul turistic va fi Grindul Chituc - arie de interes ştiinţific, iar în zona Istria - Săcele vor putea fi vizitate Cetatea şi Muzeul Histria - cea mai veche aşezare grecească de pe teritoriul României, întemeiată în 657 î.Hr. La Istria, va fi vizitat canalul Histria - pentru pescuit - Biserica Îngropată Istria. Lăcaşul de cult este pe jumătate îngropat, iar piatra necesară construcţiei s-a adus din cetatea antică. Turcii au impus scufundarea bisericii la peste un metru în pământ, pentru a o deosebi de geamii - numai ele puteau fi zidite pe suprafaţa pământului. Nicio formă exterioară nu trebuia să indice faptul că acolo există un lăcaş de cult. Următorul popas turistic va fi lacul Sinoe, fost golf maritim, cu concentraţie de săruri, care comunică prin gura Periboina cu Marea Neagră. La Mihai Viteazu se poate vizita satul Periboina - locul de vărsare al complexului de lacuri în Marea Neagră, dar şi Grindul Lupilor cu rezervaţia de broaşte ţestoase.

istria_biserica_sf._treime_06.jpgPeşterile de la Gura Dobrogei

În zona Cogealac - Târguşor - Cheia se pot vizita mai multe obiective de interes turistic. Pe malul stâng al Văii Casimcea, în dreptul satului Cheia, se regăseşte masivul Cheia. Rezervaţia ocupă o suprafaţă de 285 ha şi adăposteşte circa 565 specii rare de floră. În Rezervaţia Gura Dobrogei, o faună bogată de fosile cuprinzând 39 de specii a fost descoperită în peştera la Adam, renumită prin fauna cuaternară. Tot în această zonă există Peştera Adăpostul Rândunelelor, Peştera Babei (La Izvor), Peştera de la Cariera Nouă, Peştera de la Ghilingic, Peştera Liliecilor, Peştera Amfiteatru natural cu inscripţii rupestre şi Izvorul Sf. Ioan Casian. Alte opriri incluse în traseul turistic sunt Colilia cu Mănăstirea Colelia, Sibioara cu Peştera de la Mireasa, Podişul Carasu, lacul Siutghiol şi Menhir - monument megalitic din granit sec. 5 î.Hr. La Lumina poate fi vizitat Lacul Lumina, după care se va merge la Ovidiu şi apoi din nou în Constanţa. Primarul a subliniat faptul că se doreşte popularizarea acestor obiective turistice şi peste hotare pentru atragerea de turişti străini.

În afară de acest proiect depus spre finanţare, Primăria Istria a mai elaborat şi proiectul depus spre finanţare pe Măsura 322 anul trecut, iar acum aşteaptă răspunsul. Potrivit primarului Ioan Herdean, rezultatele ar putea fi anunţate la sfârşitul lunii mai. Proiectul depus de administraţia locală din Istria include asfaltări de drumuri, realizarea unui stadion, extinderea reţelelor de iluminat public, dotări pentru căminul cultural şi pentru after-school.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii