Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:07 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ferme mixte cu fonduri europene

ro

26 Nov, 2010 02:50 1693 Marime text
Solicitanţii de fonduri europene pot beneficia de până la 1,6 milioane de euro pentru înfiinţarea sau modernizarea fermelor mixte, prin care se pot creşte animale şi realiza culturi vegetale (grâu, porumb, lucernă etc.), în cadrul unei singure investiţii.

Cei interesaţi pot primi finanţare nerambursabilă de la Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) prin Măsura 121 „Modernizarea exploataţiilor agricole". În perioada 2010 - 2013, prin Măsura 121, se acordă beneficiarilor fonduri nerambursabile între 40% şi 75% din valoarea eligibilă a proiectului, acestea reprezentând co-finanţarea publică, la care se adaugă contribuţia privată. Valoarea maximă eligibilă a proiectului poate fi de două milioane de euro, cu excepţia proiectelor care includ şi investiţii pentru producerea şi utilizarea energiei regenerabile, în acest caz fiind de trei milioane de euro. Suma minimă acceptată a unui proiect pentru modernizarea exploataţiilor agricole este de 5.000 de euro. Pentru finanţarea unui proiect de investiţii într-o fermă mixtă, beneficiarului îi poate fi decontat maxim 1,6 milioane de euro din cheltuielile pe care acesta le-a efectuat. În cadrul unei ferme mixte, beneficiarul poate achiziţiona: bovine pentru lapte, porcine pentru reproducţie sau îngrăşat, ovine, caprine şi păsări, acestea fiind încadrate ca şi cheltuieli neeligibile.

De asemenea, acesta poate dota investiţia cu tehnologii specifice pentru culturile vegetale, achiziţionând echipamente performante, acestea încadrându-se în cheltuielile eligibile. Astfel, se pot cumpăra tractoare, combine, remorci, semănătoare, maşini şi utilaje. Acestea determină creşterea productivităţii muncii, îmbunătăţirea calităţii produselor agricole şi îmbunătăţirea condiţiilor de lucru.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii