Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:36 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Domeniul CJC si firma lui Chichifoi

ro

14 Aug, 2009 02:27 2279 Marime text

deschidere_bucovina.jpgSC BMG Bucovina Construct a câştigat, de la SRL-ul CJC, în pragul alegerilor din 2008, patru contracte de reabilitare a unor cămine culturale, totalizând peste 20 de miliarde de lei vechi

A devenit o regulă ca în anii electorali să se facă cele mai multe investiţii. După această cutumă, şi anul electoral 2008 a fost unul prielnic din punct de vedere al investiţiilor. Cum primarii au avut nevoie să se laude în faţa obştii cu o suită de realizări, în 2008 au demarat lucrări pe care nu au fost în stare să le facă în patru ani de mandat.

Este şi cazul localităţilor Albeşti, Ostrov şi Oltina, ai căror primari pesedişti, la vremea respectivă, au avut nevoie de sprijinul Consiliului Judeţean în campanie şi l-au primit. Este vorba despre sprijinul financiar al instituţiei judeţene. Aşadar, pe ultima sută de metri înaintea demarării campaniei electorale, Consiliul Judeţean Constanţa a pompat bani serioşi în localităţile unde PSD avea probleme. Cum s-a realizat acest lucru?! Este simplu: prin intermediul SRL-ului pe care CJC l-a înfiinţat, cu majoritatea voturilor consilierilor judeţeni, la începutul anului 2004. Au existat încă de la început voci care s-au împotrivit înfiinţării acestei firme, iar pe parcurs s-a tot vorbit despre faptul că SC Domeniul Public şi Privat Judeţean SRL ar încheia contracte pentru lucrările ce urma să le efectueze, cu firme agreate de conducerea pesedistă a instituţiei judeţene. Procedurile de licitaţie însă nu au fost întotdeauna la vedere, fiind mai greu de găsit pe site-urile specializate în publicarea achiziţiilor publice. Practic, SRL-ul CJC se ocupă de întreţinerea, repararea şi modernizarea imobilelor aparţinând judeţului, dar şi de a celor aflate în administrarea comunităţilor locale, ce sunt transferate în acest sens, prin hotărâri, în administrarea Consiliului Judeţean.

Zeci de miliarde dintr-o lovitură

Aşadar, în pragul campaniei electorale pentru alegerile locale din 2008, SRL-ul CJC a demarat o serie de licitaţii pentru repararea şi modernizarea unor imobile de interes pentru comunităţile locale, ca de pildă: grădiniţe, şcoli, cămine culturale, dispensare etc. Printre aceste imobile, care aveau nevoie să fie reparate până la data „scadenţei" - a alegerilor locale, se numără şi căminele culturale din Oltina, satele Almalău şi Gârliţa din comuna Ostrov şi satul Vârtop - comuna Albeşti. Ei bine, pentru toate aceste obiective, SRL-ul CJC a organizat licitaţie şi a încheiat contracte de lucrări, toate pe 17.03.2008, şi toate cu aceeaşi firmă. Toate cele patru licitaţii au fost câştigate de SC BMG Bucovina Construct SRL Constanţa. Dar să le luăm pe rând.

Reabilitarea şi modernizarea căminului cultural din comuna Oltina, al cărei primar era la vremea respectivă pesedistul Marcel Dumitrescu, a costat 496.927 lei fără TVA, adică aproximativ şase miliarde de lei vechi cu tot cu TVA.

Acelaşi tip de lucrări pentru căminul cultural din satul Almalău, comuna Ostrov, au fost atribuite la preţul de 447.155,03 lei fără TVA. Adică BMG Bucovina Construct a mai câştigat şi de aici aproape şase miliarde de lei vechi. Pentru căminul cultural din satul Gârliţa, aceeaşi comună, lucrările au costat 446.485,03 lei fără TVA - alte aproape şase miliarde de lei vechi. De precizat că primarul comunei Ostrov era pesedistul Nicolae Dragomir. El a fost reconfirmat în funcţie la alegerile din iunie 2008.

La Vârtop, comuna Albeşti, lucrările de reparaţii şi modernizare a căminului cultural au fost licitate pentru 399.522 lei fără TVA, mai exact, pentru aproximativ 4,8 miliarde de lei vechi. Dacă facem o simplă adunare, constatăm că SC BMG Bucovina Construct a câştigat dintr-un foc 22 miliarde de lei de la SRL-ul CJC.

bucovina_2.jpgBucovina Construct şi „sfeştaniile" electorale

Într-o ediţie anterioară, arătam că firma a câştigat contractul de lucrări suplimentare de construire a Grădiniţei nr. 58 din Constanţa - alt obiectiv propagandistic al PSD, inaugurat cu surle şi trâmbiţe de social-democraţi în campania electorală pentru alegerile parlamentare din noiembrie 2008. BMG Bucovina Construct mai are în derulare un contract, la doi paşi de Grădiniţa 58, ocupându-se de construirea sediului Uniunii Democrate a Tătarilor Turco-Musulmani din România - o construcţie grandioasă, situată la intersecţia str. B.P. Haşdeu cu str. Delfinului.

Firma, care are ca obiect de activitate lucrări de construcţie a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale, îi are ca asociaţi pe Gheorghe Chichifoi, cu 86,01 %, Rachila Chichifoi, cu 10,88%, Leonora Borza, cu 0,72%, Iulian Tacea, cu 0,07%, Angela Chichifoi, cu 1,16%, şi Veronica Şoldea. Societatea îşi are sediul în fosta clădire a IPMC (Întreprinderea de Prefabricate şi Materiale de Construcţii).

Scafandrii afacerişti

În 2006, BMG Bucovina Construct a sponsorizat, în parteneriat cu Brick şi RAEDPP (Regia Autonomă de Exploatare a Domeniului Public şi Privat), reamenajarea sălii de tenis de masă a Liceului cu Program Sportiv. Pentru cei care nu ştiu, magazinul Brick, al cărui nume este legat de primarul Radu Mazăre, este administrat de SC Five Holding SA. Administratorul unic al Five Holding, Gheorghe Oancea, este fost scafandru profesionist. Scafandreria este, se pare, punctul comun al lui Oancea şi al patronului BMG Bucovina Construct, Gheorghe Chichifoi. Chichifoi, fost scafandru de mare adâncime pe nava Grigore Antipa, a înfiinţat, alături de Mircea Rotaru, Marinel Pavel, Dumitru Andrei, Viorel Vaihel, Lucian Bortan, Fani Căpăţână şi Constantin Fântână, societatea comercială cu profil de intervenţii subacvatice Tethys SRL, care în prezent este în lichidare. Prin urmare, Oancea şi Chichifoi sunt vechi cunoştinţe. De precizat că, în 2003, Five Holding era alcătuită din cinci societăţi, printre care (ce coincidenţă de nume!), şi Tethys Service. Precizăm că şi firmele lui Gheorghe Oancea, camaradul lui Chichifoi, au în palmares contracte de lucrări importante cu Primăria municipiului Constanţa şi Consiliul Judeţean.

În concluzie, foştii scafandri au devenit afacerişti de succes, firmele lor având o colaborare fructuoasă cu autorităţile locale şi judeţene.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii