Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:34 13 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Problemele persoanelor seropozitive din Mangalia, neinteresante pentru autoritatile locale

ro

26 Sep, 2008 00:00 1226 Marime text
1222369407.jpg

Nepasarea cu care societatea civila trateaza persoanele bolnave HIV/SIDA chiar si acum, la treizeci de ani dupa descoperirea virusului imunodeficientei, si-a pus amprenta pe intalnirea de ieri a membrilor Asociatiei "O raza de lumina" din Mangalia. Niciun reprezentant al autoritatii publice locale nu a catadicsit sa participe la masa rotunda organizata, in cursul zilei de ieri, de asociatia locala ce lupta pentru apararea drepturilor persoanelor si familiilor afectate HIV/SIDA.

Centrul Cultural "Euxin" din Mangalia a gazduit, ieri, masa rotunda cu tema "HIV/SIDA si locul de munca". In cadrul intalnirii a fost prezentat Raportul cercetarii cu privire la gradul de pregatire al angajatorilor din Romania pentru integrarea profesionala a PLWHA (people living with HIV/AIDS). In Romania, conform statisticilor Compartimentului pentru Monitorizarea si Evaluarea Infectiei HIV/SIDA, traiesc aproximativ 12.000 de persoane seropozitive. Dintre acestea, circa doua treimi sunt tinerii cu varste cuprinse intre 15 si 24 de ani, generatia de copii infectati in perioada 1985 -1991, care in prezent sunt adulti. Aceasta generatie a ajuns la varsta la care apare nevoia de integrare sociala si profesionala. Ca urmare a disciminarii si mentalitatii societatii romanesti, cei mai multi dintre copiii seropozitivi au renuntat la scoala si sunt total lipsiti de pregatire profesionala. Cercetarea "HIV/SIDA si locul de munca" este unul dintre rezultatele proiectului derulat de UNOPA si a fost realizata cu scopul de a identifica procentul de angajatori publici si privati care au politici si programe specifice de personal pentru PLWHA. Au fost chestionati 164 de angajatori, publici si privati, din 15 judete ale tarii. Concluziile raportului nu sunt deloc incurajatoare nici pentru persoanele direct vizate de cercetare - tinerii infectati HIV/SIDA - si nici pentru societatea civila romaneasca. Numarul persoanelor seropozitive angajate care si-au facut cunoscut statutul este ingrijorator de mic, iar cel al angajatorilor dispusi sa angajeze aceste persoane este si mai redus. Angajatorii romani nu cunosc si nu aplica legislatia referitoare la persoanele cu handicap sau seropozitive. "Respectul fata de intimitatea si confidentialitatea persoanelor seropozitive este aproape inexistent, acestea fiind indreptatite sa isi ascunda statutul, in momentul in care aplica pentru un loc de munca, si sa nu doreasca testarea voluntara", se arata in raport.

Semnal de alarma!

La nivelul intregii tari, deci si la Mangalia, tinerii seropozitivi au simtit, de-a lungul timpului, discriminarea la care au fost supusi atat la scoala, cat si in sistemul public de sanatate sau la locul de munca. "Societatea trateaza bolnavii HIV/SIDA la fel ca acum cinci, opt sau 20 de ani", afirma Ioana Petriuc, presedintele "O raza de lumina" Mangalia. "Discriminarea este prezenta la cabinetele stomatologice, la sectia de ginecologie, chiar si la cea de ORL. Ce sa nu mai vorbim despre sectiile de chirurgie, unde problemele sunt majore: de exemplu, ce poate face o tanara seropozitiva in cazul in care trebuie sa nasca, stiut fiind ca este necesara cezariana, in cazul in care medicii nu vor sa o opereze? Mai mult, din cei 23 de membri ai asociatiei, vara aceasta au muncit, pentru doua-trei luni, numai opt! Iar acestia si-au gasit de lucru doar pentru ca nu si-au dezvaluit boala". Una dintre problemele extrem de grave cu care se confrunta in prezent cei bolnavi HIV/SIDA este cea a lipsei medicamentelor. Daca la inceputul anului primeau medicamentele pentru o luna, in acest moment, ei nu mai au retete decat pentru... cinci zile! Asa se face ca un bolnav din Mangalia, Negru-Voda sau Baneasa trebuie sa cheltuiasca o multime de bani pentru transport pana la Constanta, unde i se dau medicamentele necesare celor cinci zile. Cat despre drepturile asigurate prin lege, acestea continua sa fie incalcate flagrant de autoritatile locale. In continuare, persoanelor cu handicap si celor infectate HIV/SIDA le este refuzat dreptul la transport in comun gratuit, in interiorul localitatii. Interesul destul de scazut al reprezentantilor primariei, dar si al patronilor din Mangalia, s-a vazut destul de clar la intalnirea de la Casa de Cultura: niciun angajat al Primariei Mangalia sau vreun consilier local nu a fost prezent la intalnire, cat despre patroni, ei au avut... un singur reprezentant!

Scris de: {autor}M.D.M.{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii