Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:29 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Palaz, in fruntea comitetului pentru situatii de urgenta Lupta cu apele la Garliciu, Ciobanu si Vadu Oii (galerie foto)

ro

12 Jul, 2010 00:43 2905 Marime text
cap_6.jpgÎn prezent, situaţia la Vadul Oii este ţinută sub control, ieri după amiază fiind demarată acţiunea de consolidare a taluzului digului

În cursul serii de sâmbătă, apele au rupt digul de la Gârliciu - Ciobanu şi au produs infiltraţii în cel de la Vadu Oii. În prezent, situaţia în cele două zone din judeţ este sub control.

Garliciu-11.jpgDupă ce săptămâna trecută, apele au făcut prăpăd în Moldova, dar şi în judeţul Tulcea, în cursul serii de sâmbătă, în digul de la Gârliciu - Ciobanu s-a produs o breşă de aproximativ 70 de metri la km 9+100. Administraţia Naţională a Îmbunătăţirilor Funciare - Regională Constanţa, deţinătoarea digului, anunţa la acel moment că apa s-a scurs pe o lăţime de 500 m, a avansat un kilometru, ajungând până în apropierea localităţii Gârliciu.

Prefectul Claudiu-Iorga Palaz s-a deplasat la faţa locului împreună cu membrii grupului de suport tehnic pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de inundaţii, pentru evaluarea rapidă a situaţiei şi pentru stabilirea măsurilor, în conformitate cu planul de apărare. S-a intervenit imediat cu 40 de pompieri, patru bărci pneumatice şi două autospeciale ale Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, cu un echipaj cu barcă pneumatică şi o maşină de teren de la Gruparea de Jandarmi Mobilă Tomis Constanţa şi cu un echipaj de cinci militari ai Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Constanţa, pentru evacuarea preventivă a gospodăriilor din zona de risc din Gârliciu şi Ciobanu. Şi Inspectoratul Judeţean al Poliţiei de Frontieră a pus la dispoziţie, în regim de voluntariat, 40 de cadre pentru intervenţie, nouă specialişti în acţiuni de salvare pe apă de la navele de patrulare şi mijloace de intervenţie specifice, iar lucrătorii ANIF au intervenit cu 3.000 de saci pentru supraînălţarea digului în zonele de risc.

Peste trei sute de localnici, jandarmi, pompieri şi poliţişti de frontieră încercă să stăvilească furia apelor. Au fost afectate circa 3200 de hectare agricole, dar localitatea nu este în pericol. Ruperea digului a dus la evacuarea, până în cursul după amiezii de ieri, a 15 persoane de la Ciobanu şi a 40 de persoane de la Gârliciu.

După ruperea digului, echipajele au intervenit pentru refacerea breşei şi consolidarea celorlalte diguri din zonă care prezentau infiltraţii. Totodată, la Gârliciu a fost realizat un dig din saci cu pământ şi astfel s-a evitat inundarea drumului judeţean 222 F.

Se consolidează digul

Pe lângă ruptura produsă în digul de la Gârliciu, şi la Vadu Oii digul prezenta infiltraţii puternice de apă, existând posibilitatea de surpare. Autorităţile au luat decizia evacuării preventive a persoanelor aflate în zece case, încă din seara zilei de sâmbătă.

Deşi autorităţile locale împreună cu cei de la Poliţia Locală şi ISU „Dobrogea" le-au prezentat oamenilor care e starea digului şi riscul la care se expun, niciunul nu a vrut să îşi părăsească locuinţa. Primarul oraşului Hârşova, Tudorel Nădrag, ne-a declarat că situaţia este sub control şi că apa începe să scadă. „Oamenii care au case în prima linie au fost sfătuiţi să doarmă la vecini, dar situaţia este sub control".

Ieri după amiază s-a demarat acţiunea de consolidare a taluzului digului din Vadu Oii. Niciuna dintre casele evacuate preventiv nu a fost afectată de inundaţii.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • SURMELIS ARGENTINA PUSA 12 Jul, 2010 10:01 Domnul prefect trebuia sa vina si la HARSOVA de Constanta sa vada o SCOALA cu clasele 1-4 si o SALA DE SPORT la o distanta de nici 10 metri de digul orasului unde au ajuns apele din canalizarile harsovene. Sa vada un CENTRU DE ZI PENTRU COPIII SCOLARI cocotat pe coasta unui deal ,pe marginea unei prapastii de pe malul Dunarii. Sa vada CAPITANIA PORTULUI HARSOVA inconjurata de apele menajere de la canalizarile din oras si unde nu era macar o motopompa pentru eliminare lor.