Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:09 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Limbajul primarului Canci „Neacademic, chiar vulgar"

ro

22 Aug, 2009 02:52 2315 Marime text

ioana_purcarea_09.jpg„Este legat tot de educaţie şi de instrucţie, care se pare că nu au fost făcute la timpul lor"

Edilul Constanţei, Radu Mazăre, a ieşit în faţă în urmă cu mai bine de o săptămână, mai precis pe 12 august, pentru a respinge acuzaţiile ce i se aduc de către procurori.

Este vorba despre o conferinţă de presă, organizată după ce a ieşit la iveală că Direcţia Naţională Anticorupţie se autosesizase în cazul contractelor de publicitate de 800.000 euro pe care Primăria Constanţa le-ar fi plătit către societatea Soti Cable Neptun. Cu o săptămână înainte, Agenţia Naţională de Integritate se sesizase din oficiu după ce constatase că Mazăre s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 23.04.2003 - 06.11.2003. Din cauza limbajului agresiv, folosit atât la adresa anchetatorilor, cât şi la cea a jurnaliştilor de la HotNews, primarul şi-a atras oprobriul multor locuitori ai Constanţei şi şi-a câştigat porecla de „primarul canci". „În stilul clasic, procurorii DNA vin să verifice alte contracte. Sunt sătul până aici. Tot, dar absolut tot ce am făcut în municipiul Constanţa ca primar, a fost verificat la ordin. (...) Nu este nimic nou ca să ne vedem aici, răspunzând la anchetele pe care le fac la ordin procurorii-slugoi ai lui Băsescu. De fiecare dată a trebuit să dau explicaţii ba despre contractul de asfaltare, ba despre cel de la spital. Canci. Ba despre contractul de iluminat, că a furat cu Luxten-ul...Canci. Ba despre Aqua Magic. Canci. A dat case consilierilor. Şi din canci în canci, în canci în canci, o ţin de zece ani de zile", a declarat la acel moment edilul Radu Mazăre. Acelaşi primar le-a transmis şi jurnaliştilor, din cauza investigaţiei cărora s-a autosesizat DNA, „să-l pupe în fund". Despre limbajul colorat al primarului şi despre utilizarea repetată a cuvântului ţigănesc „canci" ne-a vorbit Ioana Purcărea, profesor, psiholog şi preşedinte al Sindicatului Liber al Salariaţilor din Învăţământul Preuniversitar din Constanţa.

„Arată că este foarte stăpân pe situaţie"

„Limbajul lui arată faptul că este foarte stăpân pe situaţie, că are toate aripile întinse şi că este susţinut de ştiu eu cine. Este un limbaj neacademic, neacademic frumos spus. Este chiar vulgar, denotă o lipsă totală de respect faţă de constănţeni şi faţă de sine, şi este greu să trăieşti în Constanţa cu un asemenea conducător. Limbajul este legat tot de educaţie şi de instrucţie, care se pare că nu au fost făcute la timpul lor", a declarat profesorul de psihologie. Pe de altă parte, Mădălin Voicu, unul dintre cei care nu s-au sfiit să-şi arate prietenia cu Radu Mazăre, a declarat că, în limba rromanes, cuvântul canci înseamnă, „în traducere liberă, nu este, nu există, nu am de unde". „Nici vorbă să fie ceva trivial. Este o chestie care are hazul ei, dar nu este un cuvânt obscen", a fost în schimb punctul de vedere al lui Mădălin Voicu.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • surmelis argentina pusa 22 Aug, 2009 08:33 Voi ziaristii atacati in numele LIBERALILOR perfizi si cand vi se vorbeste putin mai "libertin" faceti din tantar armasar. Vreti sa fiti respectati ? respectati si voi anumite coduri ale bunelor maniere si apoi sa aveti pretentii de respect .In general se numeste:RESPECT RCIPROC.