Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:10 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Investigatii gratuite la san si col uterin Unitatea de Diagnostic Renasterea a consultat aproape 800 de constantence

ro

11 May, 2010 03:31 2993 Marime text
renasterea.jpgPreşedintele Fundaţiei Renaşterea, Mihaela Geoană, şi vicepreşedintele Cristiana Copos sunt aşteptate mâine, la Eforie, pentru a prezenta programul „Unitatea Mobilă de Diagnostic - Renaşterea", ce oferă femeilor investigaţii medicale gratuite pentru sân şi col uterin.

Proiectul Fundaţiei Renaşterea a ajuns la Eforie pe 12 aprilie 2010. Până în prezent, femeile din Eforie şi din localităţile limitrofe au efectuat gratuit 515 de teste Papanicolau şi 289 de mamografii.

Persoanele care doresc să efectueze aceste investigaţii medicale pot suna pentru programări la Serviciul de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei Eforie: 0241.748.633, 0241.748.149 (int. 113). În urma a doi ani de activitate, datorită Unităţii Mobile de Diagnostic Renaşterea, peste 9.700 de femei au beneficiat de servicii medicale, fiind efectuate 9.013 de teste Babeş Papanicolau şi 5.030 de mamografii. Unitatea Mobilă de Diagnostic şi-a început activitatea în martie 2008 şi până în prezent a ajuns în 25 localităţi, din 13 judeţe ale României. Traseul acesteia a vizat următoarele localităţi: Calafat, Dăbuleni, Segarcea, Melineşti, Motru, Petroşani, Târgu Jiu, Slatina, Topoloveni, Bechet, Câmpulung Muscel, Piteşti, Prejmer, Hîrlău, Iaşi, Gura Humorului, Focşani, Dorohoi, Roman, Dej, Turda, Găieşti şi Oradea. În cadrul Centrului mobil pentru investigaţii de sân şi de col uterin sunt amenajate un cabinet de ginecologie şi o cameră dotată cu aparat mamograf. Acest vehicul se deplasează prin ţară, în comunităţile care au acces limitat la investigaţii medicale, pentru a oferi femeilor posibilitatea de a efectua gratuit, mamografii şi teste Babeş Papanicolau. Proiectul este rezultatul a şapte ani de activitate şi constituie o investiţie de peste 300.000 euro, iar costurile legate de operarea lunară se ridică la peste 12.000 euro, sume provenite exclusiv din campaniile de strângere de fonduri ale fundaţiei. „Sănătatea este un dar pe care trebuie să învăţăm să îl preţuim şi să îl păstrăm, înainte de a ne îmbolnăvi! Investigaţiile medicale efectuate cu regularitate sunt deosebit de importante pentru a ne ajuta să depistăm o posibilă afecţiune în stare incipientă şi a ajunge mai simplu şi mai sigur la vindecare. Prin acest proiect dorim să venim în sprijinul femeilor care, din motive financiare sau geografice, nu pot beneficia de aceste servicii medicale, aducând cabinetele medicale la ele acasă", a declarat Mihaela Geoană.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii