Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:06 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Deputatul Răzvan Condurăţeanu propune Majorarea indemnizaţiei de şomaj vs. locuri de muncă?!

ro

20 Feb, 2016 00:00 3779 Marime text
Ajuns în parlament propulsat de PPDD, Răzvan Andrei Condurăţeanu este, acum, deputat de Constanţa din partea PSRo, formaţiune condusă de Mircea Geoană. Experienţa căpătată de Condurăţeanu în cadrul Ministerului Muncii şi-a pus amprenta pe mai toată activitatea sa parlamentară. 
 
Răzvan Andrei Condurăţeanu şi-a început activitatea politică în cadrul PSD, lucrând  pe postul de consilier al fostului ministru al Muncii Marian Sârbu. În 2012, a ajuns membru al PPDD şi a obţinut mandatul de deputat al Colegiului uninominal 3 din Circumscripţia Electorală nr. 14 Constanţa, prin redistribuirea voturilor. Prima experienţă parlamentară s-a materializat cu 39 de propuneri legislative, majoritatea având ca temă aspecte legate de sistemul prestaţiilor sociale. Ultima sa iniţiativă legislativă propune modificarea Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, lege care defineşte modul de calcul al indemnizaţiei de şomaj, în sensul majorării procentelor din Indicatorul Social de Referinţă (ISR), ce constituie baza de calcul al acesteia.
 
Dacă iniţiativa legislativă a deputatului PSRo de Constanţa ar trece de Parlament, ar rezulta o majorare de la 375 la 450 de lei a indemnizaţiei de şomaj acordată celor care au cotizat cel puţin un an. Totodată, ar urma să crească şi cotele procentuale, diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare, care se aplică la media salariului de bază lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, după cum urmează: 
 
- de la 3% la 3,6% pentru cei care au cotizat minimum trei ani; 
- de la 5% la 6% pentru cotizare la sistem de cel puţin cinci ani; 
- de la 7% la 8,6% pentru persoanele care au cotizat cel puţin zece ani;
- de la 10% la 12% pentru cetăţenii care au cotizat cel puţin 20 de ani.
 
„Iniţiativa prevede ca, de la data de 1 ianuarie 2016, drepturile de indemnizaţie de şomaj aflate în plată sau cuvenite la acea dată să fie majorate cu 20%. În ceea ce priveşte efortul financiar necesar pentru implementarea acestei măsuri, se estimează că, pentru cei circa 100 mii de şomeri indemnizaţi care ar beneficia de o majorare lunară de circa 100 de lei, sunt necesare fonduri suplimentare de aproximativ 120 de milioane de lei anual, sume ce pot fi obţinute printr-o mai bună gestionare şi colectare a veniturilor la bugetul de şomaj“, menţionează deputatul Răzvan Condurăţeanu în expunerea de motive.
 
În concluzie, în loc să propună normative care să permită dezvoltarea economiei şi, implicit, crearea de noi locuri de muncă, deputatul PSRo Răzvan Condurăţeanu preferă să-i ajute financiar pe şomeri. 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii