Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:39 18 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Telegraf Taxe de protecţie şi dosare îngropate pentru Beinur

ro

14 Oct, 2010 11:54 835 Marime text

PROPUNERI DE ARESTARE. Şapte dintre cele 13 persoane faţă de care s-a început urmărirea penală în dosarul clanului Beinur au fost reţinute de procurorii Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, pentru 24 de ore, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de şantaj, evaziune fiscală, abuz în serviciu, ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea liniştii şi ordinii publice. Este vorba despre Beinur Nuredin, fratele acestuia, Erchin Nuredin, Nelu Mihai Balaban, Mannix Pădure, Ovidiu Constantin Pop, Valentin Popa şi cms. şef Cristinel Niţoi, locţiitorul şefului Poliţiei Neptun, cercetat în acest dosar pentru infracţiunile de abuz în serviciu şi favorizarea infractorului. Ieri, anchetatorii au formulat pe numele celor şapte suspecţi propuneri de arestare preventivă pentru 29 de zile. Procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie spun că, începând cu anul 1999, Beinur Nuredin şi Erchin Nuredin, împreună cu alte persoane din anturajul lor, ar fi perceput taxe de protecţie de la diverşi oameni de afaceri din sudul litoralului, pe care i-ar fi ameninţat că, dacă nu le plătesc birul de şmecher, nu-şi vor putea desfăşura activitatea în linişte. Potrivit anchetatorilor, „impozitul" impus de clanul Beinur se ridica, în unele cazuri, şi la câteva mii de euro pe lună.

PROTEJAŢI. Procurorii spun că membrii clanului Beinur ar fi beneficiat de ajutorul cms. şef Cristinel Niţoi, locţiitorul şefului Poliţiei Neptun, care ar fi închis ochii în faţa acestor abuzuri. Potrivit anchetatorilor, dacă victimele clanului înaintau plângeri penale împotriva celor care le terorizau, Niţoi ar fi avut grijă să pună cruce cercetărilor şi „să muşamalizeze aflarea adevărului", după cum precizează procurorii, „prin obţinerea unor soluţii de netrimitere în judecată". „Încă nu am primit o înştiinţare oficială din partea Parchetului cu privire la cms. şef Cristinel Niţoi. Dacă împotriva lui se va lua o măsură preventivă, va fi suspendat din funcţie", a declarat cms. şef Dumitru Catană, inspectorul şef al IPJ Constanţa. În acelaşi dosar mai este cercetată, în stare de libertate, şi scms. Gabriela Iacob, şeful Biroului Poliţiei Rutiere din cadrul Poliţiei Mangalia, despre care oamenii legii spun că ar fi dispus amendarea a cinci şoferi care conduceau autocarele firmei de transport patronate de unul dintre oamenii de afaceri şantajaţi de clanul Beinur.

PRESIUNI. Procurorii spun că una dintre părţile vătămate, Marian Moceanu, le-a cesionat fraţilor Nuredin, cu titlu gratuit, folosinţa unui teren. „Cadoul", spun procurorii, nu era nimic altceva decât o formulă prin care agentul economic le plătea acestora taxa de protecţie, apreciată la valoarea totală de 15.000 de euro pe an. În momentul în care păgubitul a încercat să-şi facă dreptate în instanţă sau prin intermediul poliţiei, spun anchetatorii, acoliţii lui Beinur ar fi recurs la măsuri extreme pentru a-l determina să renunţe. Procurorii spun că aceştia ar fi pătruns cu forţa pe terenul victimei şi ar fi efectuat lucrări de excavare sau ar fi dărâmat schelele folosite pentru renovarea unor imobile. Potrivit agenţiei de presă „Mediafax", care citează propunerea de arestare preventivă, presiunile nu s-au oprit aici. "În data de 20 aprilie, la instigarea funcţionarului public Emanoil Hanganu, Cătălina Mihăilă, din cadrul Corpului de Control al Primăriei Mangalia, i-a aplicat părţii vătămate M.M. o amendă contravenţională de 10.000 de lei. Procesul - verbal a fost semnat în 22 aprilie de martorul Valentin Popa (n.r - cercetat în acest dosar), aşa cum reiese din interceptarea convorbirilor telefonice existente în cauză şi din procesul - verbal de constatare contravenţională", se arată în referatul anchetatorilor. În legătură cu acest aspect, primarul oraşului Mangalia, Claudiu Tusac, a declarat: „Din informaţiile pe care le deţin, cei doi angajaţi ai primăriei au fost audiaţi la Bucureşti în calitate de martori". Mai mult, conform propunerii de arestare citată de agenţia "Mediafax", "în vederea exercitării de presiuni asupra părţii vătămate, Beinur Nuredin a apelat la sprijinul a doi jurnalişti care au publicat în ziarul Replica de Constanţa, în lunile iulie şi august, un număr de patru articole cu caracter negativ asupra părţii vătămate M.M". "Îi invit pe cei interesaţi să citească materialele jurnalistice publicate de ziarul "Replica" în legătură cu acest subiect şi să citească şi articolele publicate după reţinerea lui Beinur Nuredin. Iar apoi să tragă concluziile", a declarat Alexandra Anton, directorul cotidianului "Replica de Constanţa".

DESCINDERI. Ancheta procurorilor Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a mai scos la iveală faptul că „printre activităţile infracţionale ale inculpaţilor se numără şi acţiuni de recuperare a unor datorii existente între persoane fizice". Mai mult decât atât, spun anchetatorii, Beinur Nuredin, în calitatea sa de acţionar majoritar al unei societăţi comerciale i-ar fi determinat pe Mariana Delu şi pe Erchin Nuredin, directorii firmei respective, să distrugă şi să subtilizeze acte contabile pentru a prezenta apoi date false la controalele instituţiilor statului. Amintim că, marţi dimineaţă, anchetatorii au efectuat 19 percheziţii domiciliare în Bucureşti şi în judeţele Constanţa, Sibiu şi Ilfov, pentru reţinerea membrilor clanului Beinur. Cei 13 suspecţi au fost duşi sub escortă la sediul Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR), iar apoi la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Descinderile au avut loc la vila din Mangalia a lui Beinur Nuredin, situată pe strada Petru Maior, la Bowling-ul din staţiunea Saturn şi la clubul „Kremlin", din staţiunea Neptun. Oamenii legii au ridicat, în urma operaţiunii, un pistol de calibrul opt milimetri, mai multe doze de cocaină, dar şi bunuri, înscrisuri şi echipamente informatice. Surse judiciare spun că arma şi stupefiantele au fost găsite la domiciliul lui Mihai Balaban. Ancheta în cazul membrilor clanului "Nuredin" a început în luna februarie, fiind instrumentată de către ofiţerii Direcţiei de Investigaţii Criminale din cadrul Poliţiei Române.

www.telegrafonline.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii