Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:35 23 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Replica Decopertarea duce la dificultati in alimentarea cu carburant - Hotii de pacura din conductele CET-ului ne-ar putea lasa fara caldura

ro

08 Oct, 2010 12:00 643 Marime text

La mijlocul lunii septembrie una dintre conductele de alimentare cu produs petrolier a CET-ului a cedat. În urma incidentului a fost inundată o magistrală de canalizare aparţinând RAJA SA, producându-se un adevărat dezastru. Aproape 3 km de conductă a fost afectată, una dintre staţiile de pompare-epurare a apelor uzate a fost oprită temporar, iar păcura a ajuns în acvatoriul portuar, în dreptul danelor 34 şi 63. Pentru această ispravă, Electrocentrale Bucureşti - Sucursala Constanţa a primit o serie de amenzi, cea mai usturătoare fiind de la Garda de Mediu, în sumă de 60.000 lei.

Imediat după eveniment s-a procedat la înlăturarea sursei de poluare, constatându-se că breşa în conductă a apărut la intersecţia str. Vârful cu Dor cu bulevardul Aurel Vlaicu. Aici, muncitorii de la CET au descoperit că adevărata cauză a fisurării conductei nu a fost vechimea acesteia, ci zecile de instalaţii artizanale montate de hoţii de combustibil. S-a luat decizia de a decoperta conducta până la ultimul robinet instalat ilegal şi refacerea traseului prin înlocuirea respectivului segment. Pe fir au intrat şi poliţiştii Secţiei 5 Constanţa, care trebuie să ancheteze cazul şi să-i găsească pe făptaşi. Cu toate că operaţiunea era programată să înceapă încă de lunea trecută, nici până în prezent nu s-a mişcat nimic. „Aşteptăm avizele şi aprobările necesare, iar apoi putem să asistăm la decopertare", a declarat, în urmă cu ceva timp, comisarul-şef Aurelian Ispir, comandantul Secţiei 5. Întârzierea lucrărilor poate duce la dificultăţi în alimentarea cu carburant al furnizorului de apă caldă şi căldură, totodată putând provoca pagube pompelor, ceea ce ar rezulta în funcţionarea în mod de avarie. În medie, în zilele grele de iarnă, CET-ul arde aproximativ 450 de tone de combustibil lichid, iar conducta momentan dezafectată este principala sursă de alimentare de la rezervoarele Oil Terminal. O altă soluţie ar fi funcţionarea pe gaze, însă operaţiunea este deosebit de costisitoare, având în vedere că ar fi necesari circa 53.000 de metri cubi de gaz pe oră.

www.replicaonline.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii