Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:13 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Observator de Constanţa Sezonul estival debuteaza cu buldozerele pe plaje

ro

15 Apr, 2011 12:44 1207 Marime text

Guvernul a emis o Ordonanta prin care toate constructiile ridicate dupa 2001 la mai putin de 300 m de mal vor disparea

Nimeni nu stie cand vor incepe demolarile, cert este este ca peste doua saptamani incepe sezonul!?

Zeci de constructii de pe litoralul romanesc vor disparea daca nu au autorizatie de constructie si sunt ridicate foarte aproape de malul Marii Negre. Seful Inspectoratului Judetean in Constructii Constanta, Gigi Chiru, spune ca vor incepe verificarile, iar amplasamentele care sunt ridicate ilegal, fara autorizatie de constructie, vor fi demolate. Nu stie insa cand vor fi demolate, iar situatia pare cu atat mai incurcata cu cat peste doua saptamani incepe, cel putin teoretic, sezonul estival. De asemenea, primariile care au emis autorizatii de constructie in perioada 2001 - 2011, desi legea interzicea amplasarea lor la mai putin de 200 de metri de linia de tarm, vor fi amendate. Sanctiunile contraventionale au fost modificate printr-o noua hotarare de Guvern si sunt cuprinse intre 10 si 50 de mii de lei. Gigi Chiru precizeaza ca inainte de aparitia acestei noi reglementari se puteau desfiinta constructiile aflate la mai putin de 200 de metri de malul apei, indiferent de regimul juridic, forma de proprietate (stat sau privat), chiar daca acestea aveau autorizatie de constructie. Legislatia prevedea demolarea si a amplasamentelor din statiunile turistice care erau ridicate ilegal. Potrivit noilor moficari, limita de 200 de metri a fost marita la 300 de metri. Insa Gigi Chiru nu a putut sa precizez cand va incepe si verificarea primariilor care au emis autorizatiile de constructii pentru amplasamente situate foarte aproape de tarm.

Guvernul a aprobat, in aceste zile, Ordonanta de urgenta pentru modificarea Legii nr. 597/2001 privind unele masuri de protectie si autorizare a constructiilor in zona de coasta a Marii Negre. Astfel, vor fi demolate constructiile care vor fi executate pe domeniul public sau privat delimitate de linia de coasta in directia uscatului pe o latime de 300 m. „Modificarea pe care noi am facut-o se refera la posibilitatea de a interveni, in acelasi fel in care o facem conform ordonantei 41/2010 si in cazul constructiilor ridicate cu autorizatie, dar cu autorizatie emisa cu incalcarea legii 597/2001. Aceste constructii, care sunt ridicate in limita a 300 de metri liniari de la limita valului inspre mal, dupa 2001, si care sunt supuse legii 597/2001, vor suporta sanctiunile din vechea lege. Pentru toate constructiile care sunt in diverse stadii de executie sau pentru cele care ar urma sa se autorizeze in mod ilegal de acum incolo, sanctiunea pe care noi o introducem este demolarea respectivelor constructii", a declarat ministrul Elena Udrea.

Cuantumul amenzii contraventionale potrivit Legii nr. 597/2001 a fost actualizat, iar contraventiile savarsite se vor sanctiona cu amenda de la 10.000 lei la 50.000 lei. Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre personalul de control si inspectie din cadrul Inspectoratului de Stat in Constructii Constanta. Modificarea a fost operata pentru a asigura cadrul legal pentru limitarea constructiilor si lucrarilor de constructii realizate cu incalcarea prevederilor legale, pe domeniul public si privat, in conditiile in care autoritatile locale au continuat sa autorizeze lucrari de constructie in perimetru protejat, in perioada 2001-2010, desi Legea 597/2001 interzicea construirea in limita a 300 de metri liniari de la linia valului inspre mal.

http://observator.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Marin 16 Apr, 2011 02:09 Toata Statiunea Terra este pina in 300m de la malul marii. Ce fac acuma, o desfiinteaza?