Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:40 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Observator de Constanţa Planul de interventie in caz de accident nuclear, sublim dar lipseste cu desavarsire

ro

05 Apr, 2011 12:36 1018 Marime text

Singura reactie a autoritatilor romanesti dupa incidentul Fukushima, o... sirena la Anghel Saligny

Sedinta Comitetului Local pentru Situatii de Urgenta Cernavoda care s-a desfasurat ieri, la sediul primariei din localitate, nu a fost deloc linistita. De o parte, reprezentantii autoritatilor statului au dat dovada de aceeasi lipsa de transparenta in relatia cu comunitatea locala in problema nucleara, iar de celalata parte, primarii din Cernavoda si Anghel Saligny, impreuna cu consilierii locali, au incercat sa deblocheze catusi de putin rigiditatea acestor institutii. Dupa mai bine de o ora de dezbateri, un lucru a devenit cert - statul roman dispune de un plan minutios de masuri pentru Cernavoda in caz de accident nuclear, dar acesta este pastrat la secret! De altfel, reprezentantii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta au confirmat existenta planului pe hartie, fara insa ca nici unul din factorii de decizie sa poata dovedi existenta unor mijloace materiale pentru instiintarea populatiei si evacuare.

In afara de caracterul cat de cat constructiv al sedintei, daca privim strict prin prisma faptului ca aceasta intrunire i-a adunat la aceeasi masa pe autoritatile locale, CNE Cernavoda, ISU, jandarmi, politie, convocarea CLSUC a aratat negru pe alb ca, in prezent, in Romania, pana si simpla distribuire catre populatiei a dozelor obligatorii de iod poate deveni o mare problema. In timp ce institutiile de stat nu s-au alarmat deloc pe aceasta tema, primarul din Cernavoda sustine adoptarea unor masuri asemanatoare cu cele din statele occidentale. Mariana Mircea a dat exemplul Belgiei, unde civilii dispun concomitent de propria rezerva de pastile la domiciliu iar aceste tablete se mai gasesc in famacii, precum si la medicul de familie. In cazul Cernavoda, pe langa faptul ca orasul nu poate asigura acest tratament decat la doi din trei locuitori, nu exista nici un plan pentru aceasta operatiune. „Nu este timp de distribuire a pastilelor de iod in timp real", a declarat Mariana Mircea, care sustine infiintarea unui centru de coordonare local in caz de dezastru.

Comunicatiile, la pamant

Interesant este faptul ca autoritatile statului nu dau doi bani pe protectia comunicatiilor in caz de accident nuclear. Abia acum oficialii ISU au confirmat o viitoare achizitie de pagere, care sa poata fi utilizate in cazul in care telecomunicatiile conventionale devin inutilizabile. In cazul comunitatii locale situatia sta si mai prost. „Situatia este semnificativ diferita in cazul centralei nucleare comparativ cu comunitatea locala. In oras nu exista un centru de management al situatiilor de urgenta", a mentionat Gheorghe Chitu, reprezentantul UTI, companie de comunicatii care a realizat centre asemanatoare in capitala si alte orase. Acesta a explicat ca sistemele de comunicatii trebuie sa fie dublate astfel incat, in caz de accident, comunitatea sa poata intra in legatura cu autoritatile. In prezent, singurul mijloc de comunicare intre CNE si primarie este un fax. De asemenea, primarul comunei Anghel Saligny, Gabriel Tatulescu, a solicitat desecretizarea mult - mediatizatelor planuri de interventie dupa modelul statelor din vest. „CNE va amplasa pe unul din turnurile companiei eoliene o sirena pentru alertarea populatiei in caz de accident. Este un lucru pozitiv. Primesc de asemenea mesaje ori de cate ori de organizeaza exercitii. Stim ca la exercitii toata lumea iese bine, dar pe noi ne intereseaza care sunt masurile in caz de accident", a precizat Gabriel Tatulescu, primarul din Anghel Saligny.

http://observator.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii