Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:39 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Liderul de Opinie O limbă scoasă la nevoile constănţenilor

ro

21 Apr, 2011 12:43 560 Marime text
Prim-ministrul Emil Boc şi ministresa Turismului, Elena Udrea, s-au întâlnit, ieri, cu prefectul Constanţei şi primarul municipiului, Radu Ştefan Mazăre, pentru a semna primul proiect bazat pe fonduri europene pe programul de infrastructură rutieră - Axa 1. Este vorba despre o finanţare de aproximativ patru milioane de euro, bani cu care se va construi o parcare supraetajată în vecinătatea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa. Potrivit ministresei Elena Udrea, judeţul Constanţa este ultimul care a reuşit să acceseze aceste fonduri europene, deşi are la dispoziţie peste 90 de milioane de euro, pentru că, spune ea, lucrurile s-au mişcat foarte greu. Primarul Radu Mazăre a explicat de ce proiectul de la malul mării a întârziat atât de mult. „Planul nostru a fost depus în decembrie 2009, nu în martie 2011, aşa cum spune doamna ministru. Proiectele se mişcă greu nu din vina noastră. Suntem zonă costieră şi din cauza asta, Agenţia Mediului şi DADL ne-au cerut aviz de la Comitetul de Zonă Costieră care nu mai are activitate de 2 ani şi 7 luni! În decembrie 2010, s-au modificat ghidurile pe Axa 1, iar noi a trebuit să modificăm tot proiectul", a explicat primarul Constanţei. Despre toate acestea, Boc habar nu avea şi nu a putut decât să ceară... toate datele ca să le analizeze. A ştiut în schimb să dea ca exemplu demn de urmat primăriile portocalii care au reuşit să depună aceste proiecte mult mai rapid. „Tocmai asta este: că portocaliii sunt în faţă, iar la coadă sunt ăia mai proşti. Sunt mai buni portocaliii, de aceea aţi ajuns prim-ministru, dar oamenii vă vor arbitra când vor veni la vot", a replicat Mazăre.

Guvernul, dator vândut Constanţei

Primarul oraşului le-a mulţumit celor doi pentru onoarea de a veni la Constanţa personal şi a semna contractul de finanţare pe bani europeni. „Sunt măgulit de atâta fast pentru semnarea acestui proiect. Nu mă aşteptam să vină chiar prim-ministrul. M-aş fi bucurat în schimb ca Guvernul să-şi achite datoria în subvenţionarea energiei termice pe care o are faţă de Constanţa. Dacă se reuşeşte asta, eu personal vă invit din nou la Constanţa, cu mai mult fast decât acum", a afirmat edilul. Guvernul nu a mai achitat Primăriei subvenţia la căldură şi apă caldă de vreme bună, astfel că datoriile au ajuns la peste 42,5 milioane lei, fapt ce afectează grav bugetul local, presat de CET pentru achitarea restanţelor. Faţă de judeţe precum Bacău, Cluj, care au primit sume importante, Constanţa nu a beneficiat de nici un bănuţ şi a recuperat doar 22% din diferenţa de preţ. Boc a pus acest lucru pe seama faptului că „oraşul Constanţa nu face parte din oraşele lipsite de resurse financiare". Din păcate, Constanţa nu a primit nici măcar minimum necesar.

Acuzat de inechitate

Supărată pe îndrăzneala primarului de a-şi cere drepturile, Udrea a prezentat „un tabel cu inechităţi în ceea ce priveşte distribuirea fondurilor de la Guvern prin intermediul Consiliului Judeţean". Potrivit raportului ministresei, CJC ar fi distribuit 76% din fonduri primăriilor pesediste, în timp ce primarii PDL au primit... resturi. „Este adevărat că există o inechitate: peste 80% din primăriile judeţului sunt PSD, iar ele au primit doar 76% din banii alocaţi. Deci, PDL-iştii, care au doar 6 primării, au primit mult mai mult", a explicat Mazăre. Despre construcţiile ilegale de pe litoral, Udrea a declarat că, din câte ştie ea, toate sunt demolate la ora actuală şi că vinovat este primarul care a permis construirea lor. Din păcate, ministresa a uitat că tot ce s-a construit pe litoral, legal sau nu, poartă avizul Ministerului Turismului căci altfel nu s-ar fi putut.

Centura e aproape de noi...?

La capitolul „promisiuni", Udrea şi Boc au asigurat că drumul spre mare de la Bucureşti, cu trenul, se va efectua în 2 ore şi 30 minute începând cu sfârşitul lunii iulie, iar şoseaua de centură va deveni realitate tot cam atunci, odată cu finalizarea autostrăzii. Primarul Radu Mazăre i-a atras atenţia prim-ministrului şi asupra podului de la IPMC. Deşi lucrările sunt 90% finalizate la un fir, în 2005 au fost sistate pentru că guvernul portocaliu nu a vrut să mai aloce bani. Suma necesară ducerii la bun sfârşit a lucrărilor se ridică la peste cinci milioane de euro. Conform obiceiului, Boc a cerut o informare completă despre acest pod.

http://lideruldeopinie.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii