Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:09 15 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Jurnal de Constanţa Staţiunea Neptun, marea dezamăgire a MDRT

ro

22 Apr, 2011 12:18 788 Marime text

Şeful Direcţiei Generale Turistice din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT), Paul Mărăşoiu, a susţinut, joi, o conferinţă de presă, în cadrul căreia a apreciat că 25% din structurile de primire turistică din România ar trebui închise sau declasificate, din aproape 2.000 de unităţi aflate în ţară. De asemenea, oficialul a precizat că pe litoral au fost demolate 124 de amplasamente şi s-au aplicat amenzi în valoare de 1,4 milioane de lei.

„În domeniul turismului sunt nenumăraţi investitori care îşi riscă liniştea, sănătatea şi banii ca să construiască şi să dezvolte nişte afaceri coerente pe segmentul lor de capacitate. Înainte de toate, orice generalizare faţă de neşansa turismului românesc sau de incapacitatea de a ne vinde îi afectează pe aceşti oameni care au toată dăruirea faţă de acest domeniu. Pe de altă parte, sunt aşa-zişii investitori din cauza cărora staţiuni întregi sau zone turistice au decăzut pentru că aceştia nu şi-au luat rolul în serios şi nici nu au fost constrânşi să îşi ia rolul în serios", a precizat Paul Mărăşoiu. Unul dintre exemplele date de reprezentantul MDRT a vizat staţiunea Neptun de pe litoralul Mării Negre, care, în opinia sa, a decăzut din cauza lipsei de „apetit" investiţional a unor persoane care au preluat capacităţi de cazare, precum şi a incapacităţii de adminsitrare a unei zone ce înainte de acel moment era administrată unitar. „Şi exemplele pot continua la fel de bine pe litoral, cât şi în restul ţării", a punctat Mărăşoiu. „Acolo unde vom identifica interes vădit, spirit gospodăresc, capacitatea de a coordona corect afacerile, interes pentru utilizarea managementului profesional, vom încerca să găsim acele facilităţi pe care să le acordăm şi să incurajăm investiţiile şi dezvoltarea afacerilor. Însă acolo unde vom constata vădită rea voinţă şi lipsa oricăror preocupări pentru integrarea proprietăţilor în circuitul turistic la un nivel corect din punct de vedere al calităţii, vom acţiona coercitiv până la închiderea acestor afaceri", a susţinut reprezentantul ministerului Turismului.

 

Ministerul s-a pus cu biciul pe hotelieri

În altă ordine de idei, Paul Mărăşoiu a vorbit şi despre demolările realizate pe litoralul românesc în primul trimestru al acestui an. MDRT a demolat, până acum, 124 de obiective de pe litoral şi a aplicat amenzi de 1,4 milioane lei, în urma controalelor efectuate în unităţile de primire turistică din întreaga ţară. „În ceea ce priveşte problema demolărilor, este un proces care a început anul trecut şi care va continua. În prezent, pe litoral, sunt demolate 124 obiective mai mari sau mai mici care erau fără niciun fel de logică şi autorizaţie", a declarat Mărăşoiu. O parte din construcţii au fost demolate de proprietari, iar pe celelalte le-a demolat MDRT, urmând să recupereze de la proprietarii imobilelor costurile demolării. Echipele de inspectori ale ministerului vor fi pe litoral atât cât să poată ţine sub control unităţile de cazare care se deschid. „Este un proces de control care se derulează de la începutul anului. În primul trimestru, am avut 1.225 acţiuni de control, în care au fost verificate 1.967 de unităţi. În urma acestor controale au fost sancţionate 597 de unităţi, din care 147 unităţi au primit amenzi de peste 1,4 milioane de lei. 426 au primit avertismente privind remedierea problemelor, au fost retrase 13 certificate de clasificare şi opt licenţe de turism. Controlul este singura pârghie pe care Ministerul Turismului o are ca să pună ordine în ceea ce înseamnă activitatea privată", a menţionat Mărăşoiu.

http://www.jurnaldeconstantaonline.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii