Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:11 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Jurnal de Constanta Protest umbrit de un locotenent colonel... al Primăriei Constanţa

ro

18 Jan, 2011 14:11 506 Marime text

Dacă la protestul de acum o lună pensionarii din rândul cadrelor militare nu s-au mobilizat prea bine, probabil şi în speranţa că situaţia lor nu va fi atât de critică, luni, 17 ianuarie, pe platoul din faţa Prefecturii Constanţa au venit să protesteze peste 300 de persoane. Din păcate pentru imaginea celor ce au jurat să-şi apere ţara cu preţul vieţii, evenimentul a fost umbrit de un incident provocat de unul dintre protestatari.

Aşa cum era programat, cadrele militare în rezervă şi-au început protestul la ora 10.00. Numărul mare al protestatarilor şi arsenalul din dotare au confirmat pe de-o parte mobilizarea foarte bună, iar pe de alta, faptul că măsura privind recalcularea pensiilor a iscat foarte multă nemulţumire în rândul celor vizaţi.

Pensionari militari din diverse localităţi ale judeţului - Mangalia, Constanţa, Năvodari şi Topraisar - au venit în faţa prefecturii pentru a manifesta împotriva scăderii drastice a veniturilor şi pentru a avertiza că acţiunile lor nu se vor opri aici. Cadrele în rezervă din MApN, MAI, SRI şi SPP au scandat lozinci de genul „Ieşi afară, javră ordinară", „Băsescu şi gaşca lui să se ducă dracului" şi au purtat pancarte cu mesaje precum „Armata în rezervă e tot armată", „Călăul suprem al Armatei române". Foştii militari au afirmat că pensiile le-au fost diminuate drastic prin recalculare şisunt decişi să-şi apere drepturile dând statul în judecată. Totodată, sindicaliştii au anunţat că vor protesta de Ziua Micii Uniri în faţa celor mai importante instituţii ale ţării -în faţa Palatului Victoria, SRI, MApN şi la Palatul Cotroceni -, însă, deocamdată, aşteaptă aprobările de la Primăria Bucureşti.

La final, o delegaţie a protestatarilor a fost primită de reprezentantul Guvernului în teritoriu, prefectul Claudiu Iorga Palaz, căruiai-a expus nemulţumirile generate de recalcularea pensiilor. În replică, Palaz le-a înmânat atât lor, cât şi reprezentanţilor presei pasaje din normativul care a stat la baza recalculării, mai precis punctajul referitor la recalcularea pensiilor militare, întrucât a ajuns la concluzia că mulţi dintre protestatari habar nu aveau de aceste lucruri.

Şi cu pensia redusă, şi amendat

Mitingul cadrelor militare în rezervă nu a fost lipsit de „acţiune". Un protestatar a încercat să treacă de cordonul de pază format de jandarmi şi s-a îmbrâncit pentru a forţa intrarea în sediul Instituţiei Prefectului. Ieşirea sa i-a determinat pe oamenii de ordine să intervină, să-l imobilizeze şi să-l urce în duba Jandarmeriei, după care a fost dus pentru a fi legitimat la Secţia 3 de Poliţie. Din păcate, protagonistul, în vârstă de 57 de ani, nu este un neica nimeni. După cum a declarat, el se numeşte Vasile Teofil şi este locotenent colonel în rezervă de la Centrul Militar. Preşedintele Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate, în Rezervă şi în Retragere - filiala Constanţa, Remus Macovei, a confirmat că persoana este fost cadru militar, dar a ţinut să precizeze că nu este lider sindical.

Deşi, potrivit legislaţiei în vigoare, pentru fapta sa Vasile Teofil risca o amendă de până la 2.000 de lei pentru ultraj şi tulburarea liniştii publice, bărbatul a fost sancţionat doar cu 400 de lei pentru refuzul legitimării şi tulburarea liniştii publice.

Prefectul fusese „avertizat"

„Aveam informaţii de dimineaţă că se va încerca să se creeze unele tensiuni între forţele de ordine şi anumiţi binevoitori, în ghilimele", a afirmat prefectul Claudiu Palaz referindu-se la incidentul produs în timpul protestului. Totodată, el susţine că forţele de ordine aveau informaţii, încă din cursuldimineţii, că la miting vor apărea persoane ce vor crea „tensiuni". Mai trist este faptul că acest cadru militar în rezervă este, la ora actuală, angajat al Primăriei Constanţa, situaţie în care, spre deosebire de alţi manifestanţi, n-ar fi trebuit să fie chiar atât de înverşunat. Informaţia a fost confirmată de prefect, care fusese pus în temă chiar de persoane din cadrul Primăriei Constanţa. „Este vorba de Vasile Teofil, referent clasa a doua, grad principal, treapta I de salarizare, în cadrul Serviciului trafic rutier şi ordine publică", a menţionat Claudiu Palaz. De asemenea, reprezentantul Guvernului în teritoriu a adăugat că persoana respectivă fusese promovată de curând. „Mai ales că avea grad militar, nu avea voie să facă acest lucru. A fost pus de cineva să producă ambuscada", a fost de părere reprezentantul Guvernului în teritoriu.

www.jurnaldeconstantaonline.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii