Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:56 15 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cuget Liber Revoluţie în birocraţia firmelor

ro

15 Apr, 2011 08:26 561 Marime text

Una dintre prejudecăţile ce stau la baza sistemului fiscal românesc (dar nu numai a lui) este că activitatea de contabilitate din cadrul societăţilor comerciale se organizează în interesul statului. Este total greşit.

Contabilitatea trebuie să servească, în primul rând, agentului economic. Ea este instrumentul care îl ajută în buna gestionare a afacerii, în atingerea scopul: vânzarea produselor sau serviciilor pe piaţă şi obţinerea unui profit cât mai mare.

Satisfacerea intereselor sta-tului este subsidiară. Taxele şi impozitele nu pot fi achitate, dacă agentul economic nu îşi îndeplineşte scopul.

Statul a deturnat contabilitatea firmelor de la rolul său fundamental, aservindu-şi-o. A obligat-o să se complice, să se birocratizeze, să devină un scrib care ţine evidenţa zecilor de taxe, impozite, contribuţii şi tarife percepute de stat.

Sistemul contabil actual este extrem de greoi şi foarte costisitor. La nivel naţional, sute de mii de contabili şi economişti sunt mobilizaţi pentru a plimba datele financiar-contabile prin circa 400 de conturi, pentru a produce, lună de lună, mii de tone de evidenţe, rapoarte, note de justificare, declaraţii, borderouri, balanţe. E o producţie care nu hrăneşte pe nimeni, şi nu ţine de cald nimănui. E o risipă imensă de resurse materiale şi umane, pe care în ultimă instanţă o suportă consumatorul final.

 

Uite că se poate mai simplu!

Miercuri, 13 aprilie, Guvernul Boc a produs o primă fisură în această prejudecată istorică, modificând Legea contabilităţii nr. 82/1991. Printr-o ordonanţă de urgenţă, el a introdus un sistem simplificat de contabilitate pentru firmele care au o cifră de afaceri de până la 35.000 de euro şi active în valoare de până la 35.000 euro, înregistrate până la 31 decembrie anul precedent.

Acestea vor întocmi, pe viitor, două situaţii financiare în loc de cinci, un bilanţ şi un cont de rezultate simplificate. În plus, nu li se mai solicită situaţia fluxurilor de numerar, cea a modificării capitalului ori note explicative. Totodată, agenţii economici vor aplica un plan de conturi simplificat, cu doar 50 de conturi contabile în loc de aproximativ 400, câte sunt în prezent.

Ordonanţa de urgenţă este însoţită de un ordin al ministrului de finanţe prin care firmele menţionate vor putea depune anual bilanţul contabil.

În viitor, contabilitatea acestor entităţi va putea fi ţinută de către absolvenţii de studii economice superioare, nu doar de experţi contabili. De asemenea, firmele respective nu vor mai fi nevoite să aibă un director economic. Practic, prin această măsură se dă o şansă tinerilor să lucreze în contabilitate.

De sistemul simplificat de contabilitate vor beneficia 349.000 de firme. Ele vor avea mai puţină birocraţie, cheltuieli mai mici, vor fi mai dinamice şi mai profitabile.

Consecinţele acestei măsuri sunt uriaşe pe termen scurt, mediu şi lung. Să luăm ca exemplu doar zecile sau sutele de mii de oameni smulşi din sistemul birocraţiei fiscale. Vor putea să-şi dedice viaţa unor preocupări utile societăţii.

Simplificarea sistemului contabil este cerută de ani de zile de agenţii economici, dar şi de către specialişti. Dacă n-ar fi existat criza economică şi un proiect de directivă europeană în acest sens, cu certitudine că autorităţile din România nu ar fi făcut acest pas.

http://www.cugetliber.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii