Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:06 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Zona Vraja Mării - Portul Tomis va fi restaurată în stilul anilor 1900

ro

23 Nov, 2010 00:00 9512 Marime text
faleza_-_faleza_cazino.jpgMunicipalitatea a depus de la începutul lunii, pe 7, 11, respectiv 17 noiembrie, la Agenţia pentru Protecţia Mediului Constanţa, solicitările pentru emiterea avizelor de mediu în vederea punerii în aplicare a trei proiecte importante pentru oraş. Acestea fac referire, în ordinea primirii lor la sediul APM Constanţa, la restaurarea şi reamenajarea promenadei şi a spaţiilor verzi din zona Vraja Mării - Cazino - Port Tomis, la reparaţii în regim de urgenţă a Falezei Cazinoului şi restaurare şi la reamenajare integrată a zonei istorice - piaţa Ovidiu.

În ceea ce priveşte obiectivul primei investiţii, care vizează zona Vraja Mării - Cazino - Port Tomis, acesta face referire la reabilitarea promenadei, a spaţiilor verzi şi a sistemului de iluminat public, dar şi la reamenajarea zonei în stilul anilor 1903 - 1905 cu un anume fel de mobilier urban, stâlpi de epocă şi altele. De asemenea, se vor realiza şi lucrări de consolidare şi protecţie a bazei zidului care susţine faleza, prin lucrări de colmatare a golurilor de la baza zidului prin betoane şi montare de stabilopozi. În ceea ce priveşte mobilierul urban, fie că sunt mese, umbrare, panouri de afişaj sau informare sau chiar coşuri de gunoi, toate vor fi realizate în stilul Art Nouveau. Ataşat la documentaţia privind obţinerea avizului de mediu se află certificatul de urbanism emis în data de 11 octombrie în scopul obţinerii autorizaţiei de construire. În cuprinsul certificatului este specificat că imobilul - Faleza Cazino, se află în situl arheologic oraşul antic Tomis şi în cel urban Zona Peninsulară Constanţa, în acest perimetru aflându-se numeroase monumente istorice de grupa A şi B. piata_ovidiu.jpg

Se repară faleza Cazinoului Constanţa

Cel de-al doilea proiect depus la APM vizează obţinerea acordului de mediu pentru reparaţii în regim de urgenţă a falezei Cazinoului Constanţa, zona cuprinsă între Poarta 1 şi plaja Modern pe o suprafaţă de 290 de metri pătraţi. Şi pentru acest proiect a fost emis, pe 4 noiembrie, un certificat de urbanism în care sunt prezentate specificaţii clare referitoare la regimul tehnic, economic şi juridic al obiectivului pentru care se cere acordul de mediu. Beneficiarul proiectului este SC Confort Urban SRL. Aşa cum se prezintă în documentaţia ataşată, faleza amenajată necesită lucrări de reparaţie pentru a preveni extinderea zonelor avariate şi pierderea stabilităţii zidului de sprijin. În prima etapă, se vor reface placajul exterior şi etanşeitatea rosturilor dintre blocurile semifasonate cu mortar hidrotehnic, în locurile unde acesta a fost degradat şi spălat. Vor urma apoi lucrările dalei de beton hidrotehnic simplu de la coronamentul zidului de sprijin.Ultima solicitare de acordare a avizului de mediu priveşte restaurarea şi reamenajarea integrată a zonei istorice Piaţa Ovidiu. Şi acest proiect, la fel ca şi cel de restaurare/renovare a zonei Vraja Mării - Cazino - Port Tomis face parte din Planul integrat de dezvoltare a polului naţional de creştere Constanţa.Lucrările care se vor efectua aici fac referire la înlocuirea actualului covor asfaltic cu piatră cubică rezistentă la uzură şi antiderapantă, soluţionarea problemei legate de scurgerea apelor meteorice prin reţeaua pluvială, dotarea cu mobilier urban, semnalizarea monumentelor istorice, amplasarea info touch-ului, reamenajarea scărilor de acces spre portul comercial, dar şi alte lucrări. De asemenea, documentaţiei i-a fost ataşat certificatul de urbanism emis în data de 11 octombrie a.c.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Viorel 23 Nov, 2010 15:53 Dupa parerea mea statiunea turistica Eforie Nord este ce-a mai frumoasa statiune de pe litoralul romanesc pacat de falezele ei minunate pentru ca au ajuns intr-un stadiu ridicat de degradare. Cine trebuie sa intretina si sa repare falezele respective ? Unde sunt turistii straini { polonezi,nemti,francezi,etc } de alta data ?