Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:17 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Protagonişti în Raportul Departamentului de Stat al SUA Herr Mazăre şi clădirea de lângă geamia Hunchiar (document)

ro

19 Nov, 2010 01:22 4249 Marime text
cap_1.jpgPovestea defilării primarului constănţean Radu Mazăre în uniforma nazistă, pe 8 iulie 2009, împreună cu fiul său Răducu, dar şi cea a clădirii care afectează moscheea Hunchiar, proprietatea SC Cin Cin SRL, a apărut în raportul pe 2010 privind libertatea religioasă la nivel internaţional, elaborat de Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii

Raport_SUA_Radu_Mazare_tinuta_ofiter_nazist_german_09.jpgDepartamentul de Stat al SUA, care a întocmit Raportul Internaţional privind Libertatea Religioasă 2010, sesizează pe acest plan o serie de progrese în ceea ce priveşte România.

În schimb, este reliefat foarte bine faptul că principalele probleme semnalate în anii anteriori nu şi-au găsit rezolvarea. Potrivit raportului autorităţilor americane, libertatea religioasă este respectată în practică, dar sunt unele restricţii care afectează drepturile unor grupuri religioase. Faţă de raportul precedent, nu există schimbări majore.

În ceea ce priveşte oraşul de la malul mării, Constanţa apare în raportul SUA atât legat de problema mai veche semnalată, aceea a defilării în uniformă nazistă, în luna iulie a anului trecut, la o paradă de modă, a primarului Radu Ştefan Mazăre, dar şi în cazul unei probleme mai noi, legată de construcţia ridicată la 1,2 metri de unul dintre cele mai vechi monumente istorice aparţinând cultului musulman, moscheea Hunchiar.

Prima problemă, care a făcut înconjurul lumii, defilarea primarului constănţean alături de fiul său, a fost blamată atât în plan naţional cât şi internaţional. Defilarea lui Mazăre a apărut în presa străină pe prima pagină, revoltând opinia publică în ceea ce priveşte gestul său. Edilul constănţean susţinea la acel moment că ideea de a defila în ţinuta unui ofiţer nazist i-a venit după vizionarea filmului „Operaţiunea Valkyrie", unde personaj principal este un ofiţer german care voia „să scape ţara de un dictator nebun".

Aşa cum se explică în raport, mai multe federaţii ale Comunităţii de Evrei din România, Simon Wiesenthal Center, MCA România, Centrul pentru Monitorizarea şi Combaterea Antisemitismului din România au protestat vehement împotriva gestului făcut de primarul constănţean. Pe 20 iulie 2009, MCA România chiar a formulat o plângere împotriva lui Mazăre şi a apariţiei sale publice prin care a expus simboluri naziste. Ulterior acestor plângeri, Mazăre a prezentat public scuze pentru gestul său, argumentând că nu a avut rele intenţii la momentul în care a decis să defileze astfel. Cazul a fost închis în ianuarie 2010, Mazăre fiind exonerat la acel moment de vreo responsabilitate a gestului său. Problema a fost redeschisă câteva zile mai târziu fără vreun alt rezultat. Pe 13 mai a.c., Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Curtea de Apel Constanţa au răspuns solicitărilor formulate de MCA din 8 martie, respectiv 7 mai, precizând că acest caz este în curs de investigare. Pe 11 iunie, Judecătorii Curţii de Apel Constanţa au trimis cazul primarului Mazăre la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism. Această etapă a cazului Mazăre în uniforma nazistă este ultimul eveniment înscris în raport.

Clădirea lui Mocianu, în raportul SUA

Recent deschisa problemă legată de construcţia ridicată lângă geamia Hunchiar, la o distanţă incredibil de mică faţă de un monument istoric datând din 1869, a fost şi ea inclusă în raportul pe probleme religioase apărut în urmă cu două zile. Potrivit documentului, un om de afaceri, în persoana patronului SC Cin Cin SRl, Sorin Mocianu, a ridicat o clădire de birouri la o distanţă de 1,2 metri de una dintre cele mai vechi moschei.

Muftiul Cultului Musulman s-a adresat instanţei încă din 2008 în ceea ce priveşte această construcţie, cerând anularea autorizaţiei de construire date de primarul Radu Mazăre, dar şi suspendarea lucrărilor. Până la finalul întocmirii raportului, instanţa nu se pronunţase în această problemă, însă, săptămâna trecută, judecătorii Tribunalului Constanţa au admis cererea reprezentanţilor Cultului Musulman, anulând cele două autorizaţii.

La începutul săptămânii trecute, muftiul Cultului Musulman, Iusuf Muurat, împreună cu avocatul Dumitru Bădrăgan, a prezentat public decizia instanţei legată de anularea celor două autorizaţii de construire a clădirii de birouri aparţinând SC Cin Cin SRL, muftiul precizând la acel moment că sunt mari şanse ca respectiva clădire să fie demolată.

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • rita 19 Nov, 2010 10:35 CAM ASA ESTE DNA DOARME . DE CE NU -I INTREBATI DE UNDE AU ATATEA PROPRIETATI??? SI PE MAZARE SI PE CONSTANTINESCU SI PUIU SI IONEL HASOTI ??? DIN VERIA ??? ULTIMII 2 ?SI FFMULTI ALTII
  • preacuviosii canalie si pramatie 19 Nov, 2010 04:17 Vinovati in cazul Hunchiar> Radu Mazare, Puiu si Ionel Hasoti, Virgil Lungu, Mircea Angelescu si Virgil Nitulescu. DNA doarme in cizme in loc sa se sesizeze.