Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:47 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Primariile dau cu piciorul finantarilor europene!?

ro

23 Jul, 2009 02:22 2732 Marime text

acreditrare_valentina_munte.jpgÎn conformitate cu prevederile Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 68/2003, instituţiile care asigură servicii sociale trebuie să îndeplinească anumite standarde şi să fie acreditate, chiar dacă legislaţia nu prevede sancţiuni în caz contrar. În această categorie intră şi primăriile. Din 70 de unităţi administrativ-teritoriale existente în judeţ, doar 20 sunt acreditate ca furnizor de servicii sociale

Potrivit directorului coordonator al Direcţiei de Muncă şi Protecţie Socială, Valentina Munteanu, la momentul numirii sale în funcţie, la nivelul judeţului Constanţa, din cele 70 de primării, doar 16 erau acreditate ca furnizor de servicii sociale: Hârşova, Cernavodă, Năvodari, Medgidia, Mangalia, Cumpăna, Ovidiu, Eforie, Cogealac, Cobadin, Horia, Ion Corvin, Valu lui Traian, Siliştea, Oltina şi Limniţa. Printre cele 50 de primăriile neacreditate la ora actuală se află şi Constanţa, întrucât Serviciul Asistenţă Socială funcţiona într-o clădire revendicată. „Pentru a obţine acreditarea, trebuie să aibă un sediu propriu şi autorizaţia de funcţionare la zi", a explicat Munteanu. În contextul prezentat şi având în vedere că, în teritoriu, s-a constatat o oarecare lipsă de informaţii în domeniul protecţiei sociale, Direcţia de Muncă şi Protecţie Socială (DMPS), în colaborare cu Casa Judeţeană de Pensii şi Agenţia Judeţeană pentru Prestaţii Sociale, a organizat o caravană de informare ce va străbate toate unităţile administrativ-teritoriale din judeţ. Până acum, caravana a poposit în comunele Nicolae Bălcescu şi Mihail Kogălniceanu. Şefii celor trei instituţii - Valentina Munteanu, Cristina Samoilă şi Mihaela Ristea - s-au aflat, ieri, în localităţile  Eforie, Agigea, Techirghiol şi Tuzla. „O dată pe săptămână vom fi în judeţ. Rolul acestei caravane este de a prelua problemele cetăţenilor şi de a face demersurile necesare pentru acreditarea primăriilor ca furnizor de servicii sociale", ne-a explicat directorul coordonator al DMPS Constanţa.

Condiţie pentru a obţine fonduri UE

Revenind la problema acreditării primăriilor ca furnizor de servicii sociale, directorul DMPS Constanţa a ţinut să facă unele precizări. Potrivit Valentinei Munteanu, administraţiile publice locale nu pot acorda servicii sociale dacă nu sunt acreditate. Mai mult, această acreditare permite primăriilor să aibă acces la fonduri europene. „Cu ajutorul acestor acreditări, primăriile pot obţine fonduri de la Uniunea Europeană pe diverse proiecte sociale. Alocările europene nerambursabile se pot lua fie direct, fie ca partener, ori lipsa acestei acreditări nu permite primăriilor să devină parteneri în proiecte", a menţionat directorul coordonator al DMPS Constanţa, Valentina Munteanu. Ea a afirmat că, prin intermediul caravanei de informare, primarii sunt îndemnaţi şi ajutaţi să se acrediteze şi, astfel, se intră în legalitate şi se oferă o oportunitate în obţinerea de noi finanţări.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • surmelis argentina pusa 23 Jul, 2009 10:43 Datorita DECIZIILOR ERONATE ale primarului orasului Harsova, jud. Constanta, sunt obligata de situatie sa declar atat eu ,cat si copilul cel am in grija,in plasament familial ,GREVA FOAMEI.incepand de azi 23-07-2009. Aceasta decizie este rezultatul proastei organizari a Primariei orasului Harsova si a prezentei NEFASTE in Consiliul local a d-lui IONEL CHIRITA,care a pagubit orasul in urma cu un an de zile ,de SUTE DE MILIARDE DE LEI VECHI.Eu personal am nevoie de un loc de munca pentru a-mi creste in continuare copilul cel am in ingrijire de 7 ani de zile , dar sunt obligata de cei care ar trebui sa ocrotesca viata copiilor ,sa-mi las copilul 8 (opt) ore singur in casa cat timp eu sunt la munca.Asa ceva nu voi accepta niciodata si din aceasta cauza sunt fortata sa i-au o decizie foarte SEVERA,spre a atentiona primaria orasului Harsova de deciziile ce le va lua in viitorul apropiat.
  • surmelis argentina pusa 22 Jul, 2009 23:21 Cum poate fi ajutat , d-l Tudor Nadrag, primarul orasului Harsova ,din jud Constanta sa infiinteze un CAMIN DE COPII SCOLARI in orasul sau ? Mentionez ca in orasul Harsova exista o cladire cu alte destinatii ,dar care nu sunt de importanta primordiala (Centru de consiliere persoane abuzate sau Centru medico-social).Cladirea este nefinalizata de un an de zile.Proportia de finalizare este de 87%,este in zona centrala.Se doreste infiintarea acestui CAMIN DE DE COPII SCOLARI ca sa vina in sprijinul persoanelor care au copii in ingrijire si vor sa aiba un loc de munca si mamicilor care au loc de munca dar sunt obligate sa-si lase copii singuri in casa .