Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:14 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Premieră schimbat şi renumit în şase zile

ro

02 Feb, 2011 02:17 1679 Marime text
cap_1.jpgLaurenţiu Mironescu şi-a reluat activitatea ca secretar general la MAI, după ce într-o singură lună a fost schimbat şi numit de două ori în aceeaşi funcţie şi a trecut pe la două instituţii de câte două ori: la Casa de Pensii Bucureşti, la Ministerul Administraţiei şi Internelor şi din nou pe la fiecare.

Nimic nu pare să-i stea în cale lui Laurenţiu Mironescu în accederea într-o funcţie importantă, la vârful Ministerului Administraţiei şi Internelor. Fostul pedelist a fost reactivat luni în funcţia de secretar general al MAI.

Laurentiu_Mironescu_003.jpgEste de prisos să mai spunem că a fost detaşat - conform scenariului pe care l-am învăţat deja pe de rost - de la Casa de Pensii a Municipiului Bucureşti. Este o certitudine că Laurenţiu Mironescu a fost numit în funcţia de secretar general al MAI. Nu la fel de certă este şi perioada pentru care el va ocupa această funcţie, având în vedere că a mai fost numit odată la MAI şi schimbat din funcţie după 19 zile. Riscul ca şederea lui Laurenţiu Mironescu la MAI să fie de scurtă durată este cu atât mai mare cu cât el va exercita, cu caracter temporar, funcţia de secretar general, după cum se precizează în decizia primului-ministru emisă în acest sens. Este vorba despre cea de-a doua decizie dată de primul ministru privind exercitarea, cu caracter temporar, prin detaşare, a funcţiei publice de secretar general al Ministerului Administraţiei şi Internelor de către Laurenţiu Mironescu, şi care a fost publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 78/31.01.2011. Reamintim că Laurenţiu Mironescu a fost numit prima dată la MAI pe 6 ianuarie, tot prin decizie a premierului Emil Boc. Tot atunci, Mironescu a fost detaşat pentru prima dată pe 2011, prin adresa nr. 63/C din 6 ianuarie 2011, de la Casa de Pensii a Municipiului Bucureşti.

Numit brusc, schimbat brusc

Cariera constănţeanului în funcţia de secretar general al MAI a început brusc (alţi predecesori au fost numiţi în această funcţie având înalte grade militare) şi s-a sfârşit la fel de abrupt, după doar 19 zile de activitate. Laurenţiu Mironescu a fost schimbat din funcţia de secretar general al MAI pe 25 ianuarie, tot prin decizie a primului ministru Emil Boc. Premierul a decis atunci încetarea exercitării temporare, prin detaşare, a funcţiei publice de secretar general al MAI de către Mironescu, hotărând totodată integrarea generalului Pandelea Pelmuş în funcţia publică deţinută până marţi de Mironescu. Primul ministru a luat această hotărâre ca urmare a hotărârii instanţelor de judecată, Pelmuş atacând decizia de eliberarea a sa din funcţie din luna ianuarie 2009. Generalul fusese numit secretar general al Ministerului Internelor în perioada Guvernului Tăriceanu. Pe 18 februarie 2010, Curtea de Apel Bucureşti i-a dat câştig de cauză, iar pe 16 decembrie 2010 Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a confirmat decizia, obligându-l pe Emil Boc să-l repună în funcţie. Acesta este motivul pentru care Mironescu şi-a încetat, iată, doar pentru câteva zile, cariera la MAI. Se pare că Pelmuş şi-a încetat raporturile de serviciu la MAI cu acordul părţilor, de vreme ce locul a devenit din nou liber, adică numai bun pentru Mironescu. Reamintim că la prima sa numire, fostul pedelist l-a înlocuit din funcţie pe chestorul Constantin Cristian Baci.

Mironescu: „A fost vorba despre o aplicare a unei hotărâri judecătoreşti"

Motivându-şi gestul prin începerea carierei de funcţionar public în MAI, pe 9 ianuarie Mironescu a renunţat la funcţiile politice, demisionând din poziţia de prim-vicepreşedinte al organizaţiei municipale PDL Constanţa şi din cea de secretar executiv al Biroului Permanent Judeţean. Putem spune că situaţia privind numirea lui Mironescu la MAI este o premieră, având în vedere că în numai o lună a trecut prin atâtea suişuri şi coborâşuri, în numai şase zile fiind eliberat şi apoi repus în funcţie.

Pentru a afla dacă această reluare a carierei la vârful MAI va dura mai mult decât prima perioadă, l-am contactat telefonic pe secretarul general Mironescu. „Ceea ce s-a întâmplat a fost o punere în aplicare a unei hotărâri judecătoreşti. Despre asta a fost vorba, însă asta este cam tot ce voi declara pe această temă, mai ales că acum, din poziţia ocupată în cadrul MAI, nu voi mai face prea multe declaraţii", ne-a declarat Laurenţiu Mironescu. Precizăm că în ediţia online puteţi vizualiza atât decizia primei numiri a lui Laurenţiu Mironescu, decizia de încetare a exercitării acestei calităţi, cât şi cea de-a doua numirea a sa ca secretar general al MAI.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii