Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:49 15 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Preluări gen Bahaian Firme de la unul la altul, în „grupul Ceornodolea"

ro

16 Dec, 2010 02:42 4540 Marime text
cap_10.jpgCinci tineri din judeţul Constanţa sunt suspectaţi că, în perioada 2005 - 2009, au desfăşurat activităţi comerciale de achiziţionare şi livrare a unor cantităţi însemnate de produse cerealiere şi combustibili în numele mai multor societăţi comerciale din Constanţa, fără ca aceste operaţiuni să fie înregistrate în evidenţele contabile ale firmelor, prejudiciul cauzat bugetului general consolidat al statului fiind de peste 7.000.000 de lei.

Este vorba despre Ionuţ Marius Muşat, Bilent Denisleam, Marian Cătălin Dinu, George Brici şi Aurelian Gabor Ceornodolea.

Din verificările efectuate de poliţişti împreună cu reprezentanţi ai DGFP Constanţa, ai Gărzii Financiare Constanţa şi ai DRAOV Constanţa, s-a constatat faptul că societăţile în cauză nu funcţionau la sediile sociale declarate, comportamentul acestora fiind tipic firmelor fantomă, iar din datele furnizate de către ORC Constanţa a rezultat faptul că părţile sociale ale firmelor au fost cesionate succesiv între persoanele cercetate, în scopul ascunderii activităţilor infracţionale şi sustragerii de la plata obligaţiilor fiscale faţă de bugetul general consolidat al statului.

Cei cinci tineri sunt implicaţi într-un iureş afaceristic în care figurează numeroase firme preluate de la alţi indivizi de-a lungul timpului. Muşat apare, potrivit Registrului Comerţului, în B.N. Marketing-Serv, Teostil Star, Car Ceres, Wollny şi D.D: Alex Construct. Denisleam este implicat în Bilu Total şi Topmed, Marian Cătălin Dinu în Car Ceres, George Brici deţine părţi sociale în Unibroker Dobrogea şi Wollny, iar Ceornodolea, cel despre care se spune că ar fi capul reţelei, este patronul Topmed SRL şi al Football Distribution Team, firmă înfiinţată anul acesta. Aventura afaceristică a celor cinci s-a derulat în ultimii doi ani. În 2009, Aurelian Gabor Ceornodolea preia de la Iolanda Izabela Gobeaja societatea Wollny SRL, cu sediul pe strada Crinului nr. 3, General Scărişoreanu. Iolanda Izabela cesionase la rândul său părţile sociale de la nemţii Beatrice Thalia Wolly şi Tiberiu Viorel Melencu, care înfiinţaseră firma în 2006. Trecem mai departe la SC Ceres SRL, preluată în 2010 de Ionuţ Marius Muşat şi de Marian Cătălin Dinu. Firma fusese înfiinţată în 2005 de Gabriel Gheorghiu. Ceornodolea şi Bilent Denisleam au intrat în 2009 în SC Topmed SRL, cu sediul pe strada Republicii din Medgidia, firmă pe care au „adoptat-o" de la cei care îi puseseră bazele în urmă cu un an, Cristina Gabriela Gemănaru, Florin Gemănaru şi Sică Buşu. Revenim la Ionuţ Marius Muşat care, în 2009, s-a mai procopsit cu trei afaceri: Teostil Star (de la Aurora şi Aristotel Cazacu), B.N. Marketing Serv SRL şi D.D. Alex Construct SRL (fondată în 2008 de Alin Octavian Enescu şi Nicolae Miron). În 2010, membrul găştii, George Brici, a preluat de la Adrian Popescu şi de la Silviu Dieter Coşeriu SC Unibroker Dobrogea SRL şi a închis punctul de lucru din magazinul Dedeman.

Precedentul

Este adevărat, o parte dintre cei cinci nu doar au preluat firme, ci au şi pus bazele unor afaceri. Este cazul lui Muşat şi al lui Denisleam care, în 2009, au fondat Onul Distribution. Firma a ajuns, într-un final, la Ionuţ Pirtică din Gura Văii, Bacău. Dar, este foarte clar, cel mai bazat fondator de firme este Aurelian Gabor Ceornodolea. El a pus bazele societăţilor: Crisma-Com (2005), Gaby Low (2006), Coma Gil (2008) şi World Style Distribution (2009). După cum s-a putut vedea, nu a rămas cu niciunul dintre aceste business-uri. În 2008, SC Gaby Low SRL a ajuns la Cătălin Raita, iar în 2010, World Style Distribution a fost preluată de Vasilios Karametis. Trebuie menţionat că aceasta nu este prima dată când o parte a grupului se află în atenţia autorităţilor. În luna februarie a acestui an, un comunicat al Gărzii Financiare spunea: „SC Antarctica Distribution SRL Agigea, societate ce nu funcţionează la sediul social declarat, a efectuat tranzacţii comerciale cu cereale şi a prestat servicii de transport către o altă societate din Constanţa". Comisarii spuneau că firma mai avea deja întocmite două sesizări penale pentru un prejudiciu de 156.933 lei. Nici de acea dată veniturile obţinute nu fuseseră înregistrate în evidenţa financiar-contabilă, prejudiciul prezumat fiind de 618.605 lei. Prejudiciul total creat bugetului de stat de către Antarctica Distribution SRL era de 775.538 lei. Evident, firma fusese pasată de la unul la altul. Ciudat este modul în care firma a fost pasată de la unul la altul, încă de la înfiinţare. În februarie 2005, Ion Cătălin Pintilie şi Leonard Grigoraş Toma. În 2007, cei doi îl cooptează în afacere pe Ion Toma. Însă, se retrage Pintilie. Un an mai târziu renunţă la Antarctica şi ultimul membru fondator, Leonard Toma, Ion Toma rămânând unic asociat. Un an mai târziu, Toma o ia în firmă pe Simona Oancea şi, în acelaşi an, cei doi decid să suspende activitatea pentru trei ani. Firma ajunge apoi la Ceornodolea şi la un anume Ionuţ Postolache care, în 2009, îi cooptează pe Ionuţ Muşat şi George Brici.

„Spălare de bani şi evaziune fiscală"

De la ei, firma ajunge la tinerii Alexei Galchin (născut în 1988) şi Mihail Florea (născut în 1989), din Cahul, Republica Moldova. Cei doi, în ciuda vârstelor fragede, sunt afacerişti cu... portofoliu. Galchin deţine părţi sociale în SC de Construcţii, Investiţii şi Comerţ Import - Export SRL, SC Igeconstruct Imobiliare SRL şi SC Sahlberg International SRL. Partenerul său, Mihail Florea este implicat, pe lângă Antarctica Distribution în Sahlberg International, Intergepa Trans, Starcom Met şi Igeconstruct Imobiliare. La acest moment, Antarctica Distribution se află în insolvenţă.

Revenind la grupul celor cinci (Ionuţ Marius Muşat, Bilent Denisleam, Marian Cătălin Dinu, George Brici şi Aurelian Gabor Ceornodolea), în urma ridicării şi consultării documentelor bancare de la unităţile la care firmele au deţinut conturi de disponibilităţi, s-a constatat că suspecţii au efectuat mai multe retrageri în numerar a unor însemnate sume de bani, iar de cele mai multe ori aceste operaţiuni aveau justificări nereale şi constituiau plăţi fictive în baza unor borderouri false de achiziţie cereale. Pe numele suspecţilor a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de spălare de bani şi evaziune fiscală iar, în urma probatoriului administrat în cauză, având în vedere că prejudiciul stabilit de organele fiscale depăşeşte echivalentul în lei a 1.000.000 euro, dosarul a fost înaintat Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa cu propunere de declinare a competenţei în favoarea DNA - Constanţa.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii