Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:18 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Parlamentarii PD-L vor avea o vacanta activa

ro

03 Jul, 2009 01:41 1350 Marime text
conferinta_pdl.jpgLa finele primei sesiuni parlamentare din această legislatură, parlamentarii PD-L de Constanţa şi-au făcut un bilanţ al activităţii derulate. 

Preşedintele organizaţiei judeţene PD-L Constanţa, senatorul Mircea Banias, a anunţat că, în primele şase luni de mandat, parlamentarii constănţeni au avut: 36 luări de cuvânt în plen, 34 de declaraţii politice, 13 interpelări şi 22 de iniţiative legislative. El a subliniat că activitatea cea mai intensă au avut-o în comisiile de specialitate din care fac parte. Referitor la parteneriatul care „ne-a luat pe nepregătite", cel cu PSD, Banias a apreciat că, în Parlament a funcţionat destul de bine, dar „au fost şi sincope". Reproşul major făcut de senatorul PD-L colegilor de la PSD a vizat faptul că l-au susţinut pe Adrian Năstase şi „au încercat din răsputeri sa-l scape de cercetarea justiţiei". „Acest caz a fost dovada că PSD nu e pregătit să se scuture de moştenirea corupţiei pe care încă o poartă în spate. Am regretat că şi parlamentarii PSD de Constanţa au făcut un zid de apărare în faţa acestuia", a adăugat Mircea Banias.

Întrucât alegerile prezidenţiale sunt prioritare pentru PD-L, democrat-liberalii constănţeni vor să-şi consolideze ascensiunea, iar Traian Băsescu să obţină cel mai mare număr de voturi în judeţul Constanţa. „Chiar dacă alţii au încercat să fure startul pentru prezidenţiale, n-au căpătat avansul sperat. Oricum, avem confirmarea că lupta se va da între PD-L şi PSD, ceilalţi neavând şansa de a ajunge în turul II. Prin urmare, colegii din conducere şi parlamentarii vor avea parte de vacanţe cât mai scurte", a precizat Banias.

Stavrositu îşi mai deschide un cabinet

Deputatul PD-L Maria Stavrositu a ţinut să sublinieze că parlamentarii nu vor fi în vacanţă, întrucât comisiile vor activa, sunt posibile şi şedinţe în plen, iar pe perioada verii va menţine legătura cu cetăţenii. După ce a trecut în revistă aportul său concret în Parlament, în primele şase luni, Stavrositu a prezentat câteva proiecte de viitor. „Am redactat un proiect de lege privind modificarea legislaţiei pentru sprijinirea inginerilor constructori cu vechime în domeniul proiectării. Lucrez la iniţierea altor proiecte ce privesc protejarea mediului, cu precădere în zonele turistice", a menţionat deputatul PD-L. Având în vedere semnalele date de opinia publică în legătură cu sume ce ar fi fost plătite de liceeni pentru a trece unele probe la bacalaureat, deputatul PD-L din Colegiul 10 a recunoscut că această situaţie ar putea face obiectul unei anchete parlamentare. „Ceea ce se întâmplă este o consecinţă a unui sistem bolnav. O dată cu aprobarea noilor reglementări legislative în domeniul învăţământului situaţia se va schimba", a subliniat parlamentarul democrat-liberal.

Pentru a veni în întâmpinarea electoratului din colegiul său şi nu numai, Maria Stavrositu îşi va deschide un nou cabinet parlamentar pe strada George Enescu.

„Prea mult spectacol"

La început de mandat, deputatul Constantin Chirilă se declară mulţumit că a reuşit să fie foarte riguros şi a mărturisit că nu a fost un efort să asculte păsurile a peste 200 de persoane venite în audienţe. „Nu mi-aş face statuie pentru că nu am de ce. Nu mă împăunez cu realizări pentru că ceea ce am făcut ţinea de obligaţiile şi atribuţiile mele", a adăugat Chirilă. Statistic vorbind şi ţinând cont că este boboc în Parlament, activitatea sa ar putea fi catalogată drept bună, mai ales că este membru în două comisii grele şi cu foarte multe probleme, mai ales cea pe agricultură. „Ministerul agriculturii este un loc în care aproape nimic nu-i legiferat şi unde foarte greu e să găseşti vinovaţi", a subliniat Chirilă.

De asemenea, deputatul PD-L şi-a manifestat dezamăgirea faţă de atmosfera din Parlament. „Prea mult spectacol în Parlament... Am crezut că aici vii, face cineva un inventar al legislaţiei cu ceea ce e bun sau nu şi, împreună cu specialiştii, să se găsească soluţiile legislative cele mai bune... Nu sunt adeptul parlamentarului din faţa camerelor video întrucât nu mai ai timp să stai în comisii", a menţionat Constantin Chirilă. Una peste alta, obiectivele pe care şi le-a propus se pare că a reuşit să le ducă la bun sfârşit. În sesiunea următoare, va „îmbrăca legislativ" referendumul organizat de autorităţile din Ovidiu, astfel încât să se poată înfiinţa satul Nazarcea, va propune înfiinţarea unei comisii speciale pe achiziţii publice şi am solicitat valorificarea activelor nefinanciare şi a confiscărilor pentru aceste achiziţii, deşi „transparenţa nu prea place". Totodată, deputatul PD-L vrea să facă demersurile necesare pentru a pune bazele unui dosar virtual, care să permită agenţilor economici români şi străini să participe mai uşor la licitaţiile publice.

Împreună cu alţi parlamentari constănţeni, el a făcut 11 amendamente la Legea mediului, care se află la Senat şi, în toamnă, speră să treacă.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii