Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:24 15 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Parlamentarii nu-si cunosc vecinii

ro

05 Feb, 2009 00:28 2638 Marime text

CAP_2_Nicolae_Moga.jpgNicolae Moga, în schimb, cunoaşte femeile de serviciu, ospătarii şi agenţii de pază din parcarea hotelului * Eduard Martin este mulţumit de cameră, iar Mihai Lupu a primit o garsonieră „incomodă şi neîncăpătoare"

În actuala legislatură, mulţi parlamentari de la malul mării, care nu deţin un imobil în Bucureşti, au „refuzat" cazarea la hotel, preferând să stea cu chirie. Şi asta nu pentru a face, neapărat, o reducere a cheltuielilor de la bugetul statului, cât pentru a sta liniştiţi, departe de colegii pe care-i văd zilnic pe holurile Parlamentului.

Pentru a le asigura cazarea senatorilor şi deputaţilor care nu deţin imobile în Capitală, Senatul şi Camera Deputaţilor au negociat cu hotelurile Radisson (fostul Bucureşti), Minerva, Royal şi Monte-Nelly. Tariful suportat din bugetul statului este de 268 lei/noapte, la care se adaugă TVA şi taxa hotelieră. Prevalându-se de prevederile legale, parlamentarii de Constanţa au optat: fie pentru cazarea într-una dintre unităţile hoteliere amintite anterior, fie să stea cu chirie. Printre cei care au ales prima variantă se numără: senatorii Mircea Banias (PD-L), Nicolae Moga (PSD) şi Puiu Haşotti (PNL) şi deputaţii Mihai Lupu (PNL), Gheorghe Dragomir (PNL), Antonella Marinescu (PSD), Eduard Martin (PSD) şi Matei Brătianu (PSD). Având în vedere criza economică pe care o traversăm, proiectul privind construirea unui hotel destinat exclusiv parlamentarilor nu va putea fi concretizat prea curând. Aşa că să vedem ce vecini de palier sau de cartier au reprezentanţii noştri din Parlamentul României.

A preferat cazarea în regim privat

În statutul senatorilor şi deputaţilor, la articolul 40, privind cheltuielile de cazare, se precizează că deputaţilor şi senatorilor care nu au domiciliul în municipiul Bucureşti li se asigură, pe durata mandatului, cazare gratuită sau, la alegere, li se acordă, pe noapte, pe bază de declaraţie pe propria răspundere, 70% din tariful minim practicat de unităţile hoteliere şi care este achitat unui deputat sau senator. Destui senatori au cerut Secretariatului General al instituţiei să li se deconteze cazarea în regim privat. Printre ei se numără şi senatorul Colegiului 3, din Circumscripţia electorală nr. 14 Constanţa, Alexandru Mazăre (PSD). Potrivit legislaţiei, aceştia primesc circa 3.000 lei/lunar pentru acoperirea acestor cheltuieli. De altfel, fratele edilului Radu Mazăre este singurul din cei patru senatori constănţeni care a preferat cazarea în regim privat în locul unui apartament de hotel. În baza unui contract de închiriere, Alexandru Mazăre locuieşte într-un apartament dintr-o vilă situată într-un cartier rezidenţial din Băneasa... departe de ochii lumii şi fără vecini din rândul parlamentarilor.

Mihai_Lupu_07.jpgŞi-au schimbat opţiunea

Deşi au depus cerere pentru a li se asigura un loc într-unul dintre hotelurile „arvunite" pentru parlamentari, deputaţii Amet Aledin (UDTTMR) şi Ibram Iusein (UDTR) şi-au schimbat opţiunea. După o legislatură petrecută într-un apartament de hotel, Amet a optat pentru cazarea particulară. El stă într-un apartament „destul de bine şi central" din zona Tei, însă, dacă nu va fi mulţumit, nu exclude posibilitatea de a reveni în hotel. Reprezentantul UDTR este mulţumit că stă „în gazdă" şi nu a dat semne că ar vrea să se întoarcă la hotel.
În schimb, încă de la bun început, unii deputaţi au mers pe închirierea unor apartamente. Este cazul deputaţilor Cristina Dumitrache (PSD) şi Constantin Chirilă (PD-L). „M-am gândit să fac economii la bugetul Camerei... Cât priveşte vecinii, nu am depistat dacă în zonă sunt şi alţi parlamentari", ne-a declarat deputatul Constantin Chirilă.

Antoanella_Marinescu_03.jpgVecini de hotel



Cei mai mulţi deputaţi constănţeni stau în hotelul Monte-Nelly. Printre cei cazaţi aici sunt social-democraţii Antonella Marinescu, Eduard Martin şi Matei Brătianu şi liberalul Mihai Lupu. Antonella Marinescu stă la etajul II şi este mulţumită de condiţiile asigurate.
„Este un soi de pensiune foarte cochetă şi liniştită. Este o atmosferă intimă, plăcută", ne-a declarat Marinescu. La etajul III stă Eduard Martin, iar Mihai Lupu beneficiază de o garsonieră „destul de incomodă şi neîncăpătoare". Deputatul PNL ne-a mărturisit că abia ieri a avut ocazia să-l cunoască personal pe colegul PSD, Matei Brătianu. Senatorii Nicolae Moga (PSD), Mircea Banias (PD-L) şi Puiu Haşotti (PNL) şi deputatul Gheorghe Dragomir (PNL) sunt cazaţi la hotelurile Radisson (fostul Bucureşti). Senatorii stau într-un corp, iar deputatul liberal în altul, complexul hotelier fiind format din trei imobile. Dacă Mircea Banias nu a avut timp să-şi cunoască vecinii, zărindu-i doar dimineaţa, Nicolae Moga a remarcat că senatorul Haşotti stă un etaj mai jos decât el. Cât priveşte relaţia cu vecinii, Moga ne-a explicat: „Avem programe diferite. Unii se culcă la ora 21.00, eu pe la 1.00 noaptea. Dar cunosc femeile de serviciu, ospătarii, bodyguarzii din parcare... Cu parlamentarii mai puţin... îi văd destul în Senat. Prefer oamenii simpli, muncitori", ne-a declarat Nicolae Moga. Deputatul Dragomir nu-şi cunoaşte nici el vecinii de palier, dar ştie că sunt de la alte partide... „doar deasupra camerei mele ştiu că stă un senator PNL".

În propriile imobile

Printre parlamentarii norocoşi, proprietari de imobile în Capitală, se numără democrat-liberalii Maria Stavrositu şi Zanfir Iorguş. Dacă deputatul Maria Stavrositu are privilegiul de a locui singură, colegul său de partid şi din Cameră a ales să stea, împreună cu fiul său, în apartamentul pe care îl deţin în Bucureşti.

 


Tags: Mihai Lupu


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii