Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:32 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ministerul Turismului ii da replica lui Mazare „Nu cunoaste legislatia sau o interpreteaza tendentios"

ro

09 Aug, 2010 01:56 2084 Marime text
Radu_Mazare.jpgDupă ce zilele trecute primarul Radu Mazăre a ieşit cu surle şi trâmbiţe în faţa presei, să se plângă de faptul că maşinuţele electrice ocupă plaja din Mamaia, dând vina şi pe ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, ieri, ministerul a venit cu mai multe precizări în legătură cu acest aspect, dar şi cu alte completări despre PUZ-ul Mamaiei. Cu acest subiect, primarul a înroşit de atâtea declaraţii mass-media locală şi naţională în ultimele luni

După acuzaţiile pe care primarul Constanţei i le-a adus în repetate rânduri ministrului MDRT Elena Udrea, atât în ceea ce priveşte demolarea construcţiilor ilegale de pe plajele litoralului românesc, dar şi în ceea ce priveşte PUZ-ul suspendat al staţiunii Mamaia, conducerea ministerului a transmis mass-media mai multe explicaţii în ceea ce priveşte aceste aspecte în care este implicată autoritatea.

MDRT_Replica_-_Radu_Mazare_19_.jpgNu mai departe de zilele trecute, edilul constănţean a transferat responsabilitatea privind demolarea construcţiilor de pe litoral către Inspectoratul Teritorial de Construcţii Sud-Est, invocând ordonanţa pe care MDRT a dat-o în vederea demolării construcţiilor amplasate ilegal pe litoral.

„În privinţa declaraţiilor recente făcute în mass-media, referitoare la amplasarea unui utilaj de agrement pe plajă din staţiunea Mamaia, menţionăm că, în conformitate cu Hotărârea de Guvern nr. 511/2001, în ceea ce priveşte amplasarea temporară a unui utilaj de agrement pe plaja din Mamaia, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului nu are nicio altă competenţă decât eliberarea unui aviz prealabil autorizaţiei de funcţionare care trebuie emisă de Primărie. Toate celelalte competenţe legate de activităţile de agrement desfăşurate pe plajă aparţin atât Administraţiei Bazinale Apele Române Dobrogea Litoral, cât şi Primăriei Municipiului Constanţa", se precizează în comunicatul transmis de MDRT.

De asemenea, se mai adaugă şi faptul că afirmaţiile primarului Radu Mazăre, în legătură cu acest aspect, „nu fac decât să dovedească, încă o dată, necunoaşterea legislaţiei în vigoare sau interpretarea tendenţioasă a acesteia, precum şi o rea-credinţă în ceea ce priveşte relaţia cu MDRT, încercând, o dată în plus, să ascundă ilegalităţile pe care le face în domeniul construcţiilor, al agrementului şi al celorlalte activităţi pe care le desfăşoară în staţiunea Mamaia şi punând pe seama MDRT toate nereuşitele sale".

În comunicat se mai explică faptul că, în conformitate cu prevederile legale, în cazul în care „structurile de primire turistică cu funcţiuni de agrement nu îndeplinesc condiţiile necesare şi nu obţin avizul MDRT şi, respectiv, autorizaţia de funcţionare, vor fi dezafectate de către administratorii acestora până la deschiderea sezonului estival. În caz contrar, dezafectarea se va dispune de către primarul localităţii şi se va efectua pe cheltuiala deţinătorilor de structuri de primire turistică cu funcţiuni de agrement". În final se explică punctual şi faptul că Mamaia se află în administrarea Primăriei Municipiului Constanţa, iar zona de plajă este administrată de Administraţia Bazinală Apele Române Dobrogea Litoral. În aceste condiţii, „niciuna, nici cealaltă, fiind în competenţele MDRT".

„PUZ-ul Mamaiei, aprobat cu nerespectarea legii"

 

Şi PUZ-ul Mamaiei, suspendat în urmă cu mai multe săptămâni, a reprezentat un alt subiect în privinţa căruia MDRT a ţinut să aducă completări, cu atât mai mult cu cât subiectul a fost pe deplin dezbătut de primarul Mazăre. Acesta nu a ratat nicio ocazie în care s-a vorbit despre această problemă, fără să aducă acuzaţii ministrului Elena Udrea, chiar dacă iniţial părea că între şeful administraţiei locale şi şefa ministerului va fi o foarte bună colaborare profesională. „Planul Urbanistic Zonal Mamaia, s-a constatat că acesta a fost aprobat cu nerespectarea legii prin HCLM 302/2009. În speţă, din documentaţia de aprobare a PUZ-ului lipseau avizele de specialitate ale autorităţilor centrale pentru turism, necesare pct. 2.1.1. al Metodologei de avizare a documentaţiilor de urbanism privind zone şi staţiuni turistice şi a documentaţiilor tehnice privind construcţiile din domeniul turismului, aprobată prin H.G. NR. 31 /1996. Nu a fost obţinut avizul de gospodărire al apelor, şi nici alte avize de la alte instituţii centrale ale statului. Sub al doilea aspect, documentaţia de urbanism PUZ Mamaia nu conţine delimitarea zonei costiere, aşa cum este definită prin O.U.G. nr. 202/2002. Pentru toate acestea, ITC Constanţa a dispus suspendarea utilizării HCLM ca suport tehnic şi legal în vederea eliberării autorizaţiilor de construire în staţiunea Mamaia. Până acum, Primăria Constanţa nu a completat documentaţia de aprobare a HCLM cu avizele care lipseau. Cu toate acestea, au fost emise în continuare autorizaţii de construcţie pentru diverse firme", explică ministerul.

„Situaţiile de ilegalitate au fost generate de primărie"

Nici acţiunea de demolare iniţiată în primăvara acestui an printr-un parteneriat între autorităţile locale în construcţii şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului nu a fost ocolită de minister, cu atât mai mult cu cât nici acesta nu a fost un subiect pe care edilul constănţean să nu-l întoarcă pe toate părţile, în favoarea sa. „La Mamaia, se refuză autorizarea construcţiilor beach-barurilor şi zonelor de agrement, conform PUZ plajă amenajată staţiunea Mamaia, deşi acesta este legal aprobat de Consiliul Local. Referitor la controalele efectuate de MDRT în staţiunea Mamaia, s-a constatat că numeroase unităţi de primire turistică nu deţineau autorizaţii de construire, ulterior controlului fiind eliberate documente (certificate de urbanism, autorizaţii de construire). S-au constatat şi cazuri de unităţi care, după operaţiunile de desfiinţare şi-au reconstruit locaţiile dezafectate", se precizează în comunicat. În 2009, numai în Mamaia au fost desfiinţate 19 unităţi de primire turistică. „Totodată, ISC a identificat o serie de cluburi şi unităţi de alimentaţie publică pe care ITC-ul le-a somat în vederea desfiinţării, cum ar fi Club Bellagio, Club Kristal, Terasa Laguna. Toate aceste situaţii de ilegalitate au fost fie generate de primărie, fie au fost tolerate de Primăria Constanţa, care este singura instituţie cu atribuţii în eliberarea autorizaţiei de construcţie", se precizează în informarea transmisă.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • lori 09 Aug, 2010 09:58 Chiar nu are Primaria bani sa angajeze pe cineva care sa cunoasca legea 10 si 50 ???!!!,daca din interior nu intereseaza pe nimeni ?