Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:52 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Lauda lui Nicusor, info-chioscurile

ro

26 Aug, 2009 03:11 1618 Marime text
nicusor_buna.jpg„Până acum eram în minus la capitolul de IT. Sperăm să extindem reţeaua inaugurată azi şi vrem să o conectăm la cât mai multe surse internaţionale", a declarat, ieri, preşedintele CJC, Nicuşor Constantinescu, la deschiderea oficială a terminalului informatic instalat la Aqua Magic

Reprezentanţii autorităţilor locale şi judeţene constănţene au inaugurat, ieri, în prezenţa unei delegaţii a autorităţilor locale din Bulgaria, terminalul informatic din Mamaia, parte din proiectul transfrontalier „Reţeaua Internaţională de terminale Informatice România - Bulgaria".

După aproape doi ani, proiectul de realizare a 16 info-chioşcuri, în colaborare cu autorităţile bulgare şi cu o finanţare europeană de 560.720 de euro, s-a încheiat. Ieri, în sala de şedinţe a hotelului Flora din Mamaia, reprezentanţii autorităţilor locale constănţene, în frunte cu preşedintele CJC, Nicuşor Constantinescu, cu viceprimarul Decebal Făgădău, alături de primarii localităţilor dobrogene unde vor fi amplasate aceste info-chioşcuri, dar şi din Bulgaria, au făcut o prezentare a beneficiilor reciproce ale acestui nou proiect finalizat. De asemenea, la marea inaugurare au participat şi primarii localităţilor unde vor fi amplasate aceste puncte de informare turistică - preşedintele ANAT, Corina Martin, directorul de la Direcţia Generală de Afaceri Europene, Constantin Brăgaru, Nicolae Crivineanu - viceprimarul din Murfatlar, Nicolae Matei - primarul din Năvodari, Ovidiu Brăiloiu - din Eforie, Ion Nicolin - edilul din Negru Vodă şi Niculae Dragomir - primarul din Ostrov.

16 puncte de informare turistică interconectate

După cum a declarat şeful CJC, rolul acestor info-chioşcuri este acela de promovare a turismului românesc, dar şi a celui bulgăresc. „Dăm în acest fel posibilitatea turiştilor să ne cunoască. Motorul acestui proiect transfrontalier a fost biroul din Călăraşi, fără de care nu s-ar fi putut respecta termenele date. Această permanentă senzaţie că fondurile europene nu ajung la finalitate este infirmată de lansarea proiectului de azi", a declarat preşedintele CJC.

Proiectul face referire la realizarea unei reţele internaţionale, alcătuită din 16 puncte de informare turistică interconectate, amplasate în zona transfrontalieră româno - bulgară, în judeţele Constanţa şi Călăraşi şi în districtele Dobrich şi Silistra. Pe teritoriul ţării noastre, se află deja nouă terminale: în Mamaia - la Aqua Magic, în Constanţa Mangalia, Eforie, Murfatlar, Năvodari, Negru-Vodă, Ostrov şi Călăraşi - în faţa primăriilor. În Bulgaria, cele şapte puncte de informare le putem găsi în Dobrich, Dobrich-Selska, Balcik, General Toshevo, Kavarna, Shalba, Silistra.

Proiectul a avut nevoie de doi ani pentru a fi pus în aplicare - 30 noiembrie 2007 şi 30 august 2008 şi de 560.720 de euro, dintre care contribuţia autorităţilor judeţene din Constanţa, de 70.000 de euro. Şeful CJC a ţinut să se laude că autorităţile au reuşit să finalizeze proiectul cu cinci zile înainte de termenul limită. Turiştii care vor accesa reţeaua de terminale vor putea afla informaţii despre 19 localităţi din România şi Bulgaria, care fac referire la prezentarea localităţilor, a instituţiilor locale, la serviciile de transport, obiectivele turistice, evenimentele culturale, structurile de cazare şi altele.

Informaţii traduse în patru limbi

De asemenea, informaţiile vor fi traduse în patru limbi: română, engleză, bulgară, germană, iar fiecare din cele 18 primării care beneficiază de aceste info-chioşcuri va avea câte o persoană care se va ocupa în mod special de actualizarea datelor. „Reţelele sunt conectate între ele, pot fi accesate de oriunde, de la orice calculator din lume. Sunt sigur că vom avea un număr mai mare de turişti datorită acestora", a mai completat Nicuşor.

„Este o surpriză pentru mine astăzi. Cele 16 info-chioşcuri sunt un punct de mare interes pentru turişti, mai ales că, în lipsa centrelor de informare, turiştii se adresau Asociaţiei Litoral. Noi le vom furniza mai multe informaţii, am şi cerut chiar să fie postate toate agenţiile de turism din judeţ pe aceste info-touch. Momentan, sunt puţine informaţii introduse", a susţinut preşedintele ANAT, Corina Martin.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • mannix 26 Aug, 2009 22:17 Dar de saracia crasa din Negru Voda si Ostrov si de fapt din tot judetul, nu este interesat tovarasul Nicusor ?