Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:07 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Directorii de deconcentrate redevin functionari publici Banias - „Fostii sefi liberali nu revin pe functii“

ro

16 Feb, 2010 04:05 3413 Marime text
cap_5.jpgIeri, comisiile pentru administraţie publică şi cea juridică din Senat au dat raport de admitere, cu unanimitate de voturi, proiectului de lege referitor la modificarea Statutului Funcţionarilor Publici, prin care şefii deconcentratelor revin la statutul de funcţionari publici şi rămân în funcţie cu avizul ANFP. Astfel, aceştia pot să stea liniştiţi atâta timp cât nu există posibilitatea ca foştii directori liberali nu pot veni să le ocupe locurile.

După ce la sfârşitul lui ianuarie, decizia Curţii Constituţionale referitoare la declararea ca neconstituţională a OUG nr.105/2009 a fost publicată în Monitorul Oficial al României, Executivul mai are la dispoziţie câteva zile, până pe 27 februarie, pentru a definitiva situaţia actualilor directori de deconcentrate cărora li s-a ridicat dreptul de semnătură până la momentul clarificării situaţiei.

Săptămâna viitoare, după trimiterea către Plen a raportului referitor la proiectul de lege pentru modificarea Statutului Funcţionarilor Publici, spre dezbatere, începe să se clarifice soarta actualilor directori democrat-liberali instalaţi în fruntea deconcentratelor. Toţi directorii pedelişti constănţeni vor putea rămâne în funcţie revenind la statutul de funcţionar public, după ce în aprilie 2009, potrivit OUG 37, aceştia şi-au pierdut acest statut. Potrivit celor declarate de senatorul PSD de Tulcea, Trifon Belacurencu, pe traseu există o iniţiativă legislativă care vine să clarifice şi problema legată de funcţia în partid a unui şef de instituţie descentralizată: „Un funcţionar public poate să fie şef de deconcentrată dar nu poate să deţină o funcţie în partidul care l-a propus pentru a prelua şefia instituţiei. Nu toate problemele legate de directorii de instituţii deconcentrate se vor rezolva odată cu modificarea Legii funcţionarului public".

Contactat telefonic, şeful organizaţiei judeţene a PD-L Constanţa, Mircea Banias a precizat că este exclusă posibilitatea ca foştii şefi liberali, daţi jos în aprilie 2009, să revină în funcţie, mai ales că „actele normative în baza cărora au fost puşi în funcţie nu mai sunt în vigoare".

Şi senatorul PSD, secretarul Comisiei pentru administraţie publică, organizarea teritoriului şi protecţia mediului din Senat este de părere că şefii liberali nu vor fi puşi pe funcţii chiar dacă au decizii ale instanţei.

deco_mircea_banias_05.jpgDin concurs în concurs

Şefii serviciilor deconcentrate vor reveni la statutul de funcţionari publici şi pot ocupa în continuare funcţiile, temporar, în baza unui aviz al ANFP, dacă au cinci ani vechime în administraţie şi studii de specialitate. După şase luni, aceştia urmează să susţină un concurs pentru ocuparea definitivă a postului. Toţi directorii democrat-liberali constănţeni instalaţi deja pe funcţii vor trebui să susţină acest concurs, după ce au avut de trecut şi testul proiectului de management.

De pe lista directorilor democrat liberali care ar trebui să aleagă între funcţia în partid şi cea de director de instituţie deconcentrată fac parte: Senol Zevri - directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului (secretar general BPJ), Gigi Chiru (director ITC - vicepreşedinte BPJ), Gheorghe Şuţu (directorul Aeroportului Mihail Kogălniceanu - vicepreşedinte BPJ), Constantin Florian (director ITM - preşedinte organizaţia municipală a PD-L şi vicepreşedinte în BPJ), Marian Mitrea (directorul DADL - vicepreşedinte în BPJ), Onaca Dorel Constantin (director ARSVOM, vicepreşedinte în BPJ), Mihai Petre (directorul CRPC, secretar executiv în BPJ) şi Stere Sponte (şeful Oficiului de Cadastru, secretar executiv).

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii