Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:10 06 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Directorii de deconcentrate PD-L si spaima retrogradarii

ro

09 Jan, 2010 02:32 9236 Marime text
cap_2.jpgPrin declararea OUG 105/2009 ca neconstituţională, Curtea Constituţională a României readuce emoţii printre directorii deconcentratelor constănţene

Încă din decembrie anul trecut, Curtea Constituţională a României (CCR) a dat verdictul în cazul Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 105/2009: este neconstituţională. Pe înţelesul tuturor, cel puţin pentru o perioadă, persoanele promovate în diverse funcţii de conducere pe baza OUG 105 sunt pasibile să-şi piardă posturile.

Preocupaţi cu turul II al alegerilor prezidenţiale politicienii se pare că au neglijat deciziile date de CCR în perioada dintre cele două scrutine. Aşa se face că în data de 3 decembrie 2009, CCR emitea Decizia nr. 1629 în finalul căreia se menţiona:

„CURTEA CONSTITUŢIONALĂ
În numele legii
Decide:

Admite excepţia de neconstituţionalitate ridicată de Laurenţiu Achimescu în Dosarul nr.551/46/2009 al Curţii de Apel Piteşti - Secţia comercială şi de contencios

administrativ şi fiscal şi constată că dispoziţiile art. I pct.1-5 şi 26, art.III, art.IV, art.V, art.VIII şi anexa nr.1 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.105/2009 privind unele măsuri în domeniul funcţiei publice, precum şi pentru întărirea capacităţii manageriale la nivelul serviciilor publice deconcentrate ale ministerelor şi ale celorlalte organe ale administraţiei publice centrale din unităţile administrativ-teritoriale şi ale altor servicii publice, precum şi pentru reglementarea unor măsuri privind cabinetul demnitarului din administraţia publică centrală şi locală, cancelaria prefectului şi cabinetul alesului local sunt neconstituţionale.

Definitivă şi general obligatorie.

Decizia se comunică celor două Camere ale Parlamentului şi Guvernului.

Pronunţată în şedinţa publică din data de 3 decembrie 2009".

Normative plagiate

După declararea ca neconstituţională a OUG nr.37/2009, ce a permis eliminarea directorilor liberali ce coordonau activitatea instituţiilor deconcentrate, actul normativ respectiv a fost abrogat. Ieşirea de la guvernare a PSD-ului a făcut, în unele cazuri, imposibilă preluarea de către democrat-liberali a posturilor ce reveniseră foştilor parteneri politici. Aşa se poate explica apariţia OUG nr. 105/2009, normativ care a adus bucurie în tabăra PD-L şi a permis onorarea unor „obligaţii". Însă, Curtea Constituţională a României a decis, în data de 3 decembrie 2009, că prevederi din noua OUG nr.105/2009 privind deconcentratele contravin Constituţiei, în condiţiile în care au preluat integral conţinutul din vechea OUG 37/2009, abrogată şi declarată neconstituţională. Judecătorii CCR susţin că prevederile OUG nr.105/2009„preiau în integralitate şi cu modificări nesemnificative" conţinutul dispoziţiilor OUG nr.37/2009, criticate, în prezent abrogată. Astfel, „soluţia legislativă criticată este în continuare în vigoare, singura diferenţă fiind una de formă, în sensul raportării obiectului excepţiei la un alt act normativ, care îl înlocuieşte pe cel abrogat", menţionează judecătorii în motivarea deciziei.

Opinia prefectului Palaz

Fiind garantul respectării legii în teritoriu, prefectul Claudiu Palaz a preferat să lase deoparte toate speculaţiile şi să ne trimită la litera legii. „Toate măsurile care s-au luat în urma punerii în aplicare a OUG 105/ 2009 sunt în vigoare, întrucât, conform Constituţiei: Articolul 147

(1) Dispoziţiile din legile şi ordonanţele în vigoare, precum şi cele din regulamente, constatate ca fiind neconstituţionale, îşi încetează efectele juridice la 45 de zile de la publicarea deciziei Curţii Constituţionale dacă, în acest interval, Parlamentul sau Guvernul, după caz, nu pun de acord prevederile neconstituţionale cu dispoziţiile Constituţiei. Pe durata acestui termen, dispoziţiile constatate ca fiind neconstituţionale sunt suspendate de drept.

(4) Deciziile Curţii Constituţionale se publică în Monitorul Oficial al României. De la data publicării, deciziile sunt general obligatorii şi au putere numai pentru viitor", a fost răspunsul oferit de reprezentantul Guvernului în teritoriu referitor la decizia CCR.

Altfel spus, se pare că directorii deconcentratelor constănţene n-ar avea de ce să-şi facă griji. Excepţie ar putea face şefii instituţiilor ai căror predecesori au apelat la instanţă şi vor obţine decizii definitive şi irevocabile.

Plecarea directorilor PD-L... exclusă

Potrivit preşedintelui organizaţiei judeţene PD-L Constanţa, senatorul Mircea Banias, decizia CCR nu a trecut neobservată pentru democrat-liberali. El a explicat că, la întâlnirea cu premierul Emil Boc, acesta i-a asigurat că prevederile declarate neconstituţionale vor fi corectate, ulterior, printr-un alt act normativ ce va corecta situaţia. Cât priveşte soarta colegilor săi, directori de deconcentrate, liderul PD-L Constanţa a afirmat, ferm, că vor rămâne pe posturi. „Actualii directori vor rămâne în funcţii. Este exclus ca foştii coordonatori ai unor instituţii deconcentrate, chiar dacă au câştigat procese (n.r. referire la unii directori liberali care au intentat procese când au fost îndepărtaţi din funcţii prin apariţia OUG 37/2009 şi au câştigat, deja, diverse etape), să revină pe posturi", a precizat Mircea Banias.

„Care-i mai ţigan revine pe funcţie"

La aflarea deciziei CCR, secretarul executiv al PSD Constanţa, Cristinel Dragomir, a fost mai tranşant. „La noi, fiecare face ce vrea. Care-i mai ţigan va reveni, probabil, pe funcţie, care nu stă deoparte", a afirmat Dragomir. El a explicat că nu s-a discutat nimic despre situaţia survenită şi rămâne de văzut cum şi dacă se va acţiona în vreun fel „de la caz la caz", deşi nu crede că va fi posibilă o revenire a social-democraţilor pe funcţii. „Vor găsi alt act normativ prin care să-i schimbe iarăşi... Aşa că, ... ce rost are să mai bulversezi oamenii pentru o perioadă în care să stea, permanent, în aşteptarea ordinului prin care să fie înlocuiţi... Fiecare să reacţioneze după cum consideră", este de părere liderul PSD Constanţa.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • giani 22 Jan, 2010 07:17 Am observat ca directorii astia numiti la deconcentrate mai exact lipitorii de afise din campania electorala sunt retardati.au trecut luni bune si nu au reusit nimic sa invete si pentru asta mai iau si salariu
  • basescu 12 Jan, 2010 20:50 Bosorogii si creerele luminate de la CCR pana analizeaza si publica decizia de neconstitutionalitate vine anul electoral si se remarca in fata sefului suprem pentru un nou mandat, iar Boc isi face treaba intre timp.Ii bese mintea o alta ordonanta sa dreaga situatia, doar e mare jurist, specialist la acte neconstitutionale. Nu dau ei cu piciorul la posturile castigate cu atata truda pentru securistii, infractorii si alte specimene nevertebrate si nehalite. Din pacate asemenea specimene le regasim in tot spectrul politic si nu ai ce alege. Concluzie: Suntem o tara de rahat, cu conducatori si alesi ai poporului pe care ii meritam. Asa ne trebuie, suntem un popor de idioti si retardati, iar saracia si prostia ne transforma in pomanagii si milogi.