Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:24 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constanteni revoltati de greva din Primarie „S-au epuizat cumva biletele catre Rio de Janeiro?!"

ro

03 Feb, 2010 03:48 2292 Marime text
cap_5.jpg„Ce-ar fi dacă mi-aş lăsa şi eu munca şi aş intra în grevă. Cel mai sigur, seara nu aş mai avea ce mânca. În schimb, funcţionarii au un venit sigur, indiferent că li s-a micşorat", a declarat revoltată o constănţeancă venită de la ora 08.00, să-şi ridice un program de funcţionare pentru firma sa

Sediul Primăriei de pe strada Ecaterina Varga a fost asaltat ieri de dimineaţă de constănţenii care au venit să-şi ridice diferite documente. Mare le-a fost surpriza când au găsit uşa închisă şi afişul care anunţa că între 08.00 şi 10.00, funcţionarii se află în grevă de avertisment.

Timp de două ore, funcţionarii publici din cadrul Primăriei Constanţa şi din agenţiile fiscale de pe raza municipiului au avut „interzis" la programul cu publicul. Pe uşile tuturor instituţiilor erau lipite afişe prin care era anunţată greva de avertisment a funcţionarilor publici afiliaţi la Federaţia Sindicatelor din Administraţie şi revendicările lor. Cetăţenii care au avut treabă de dimineaţă la birourile de informare cetăţeni ori de eliberare a unor acte s-au lovit de uşile închise ale instituţiilor publice.

Au fost unii cetăţeni care, ţinând cont de promisiunea pe care le-a făcut-o edilul constănţean - referitoare la dispariţia din peisajul public local în cazul în care Traian Băsescu va câştiga un nou mandat - s-au întrebat retoric dacă cumva s-au epuizat biletele către Rio de Janeiro. „L-am votat degeaba - de fapt cine l-a votat, că eu nu", a mai adăugat nemulţumitul. „Dacă aş şti că e bine acolo unde sunteţi voi, aş veni şi eu", le-a spus un bătrân celor două funcţionare care fumau la geamul sediului Primăriei de pe Ecaterina Varga.

greva_sindicat_functionari_publici_primarie_antoanela_dancu__05.jpgToţi angajaţii au participat la grevă

Chiar dacă angajaţii ar fi trebuit să se afle în instituţie pe toată durata grevei, după cum a susţinut luni purtătorul de cuvânt din sindicatul Primăriei Constanţa, Antonela Dancu, şi după ora 09.00, pe uşa sediului central al Primăriei intrau angajaţii, nestingheriţi că ajunseseră mai târziu. „După cunoştinţele mele funcţionarii publici au venit de la 08.00. Nu ştiu să vă spun exact dar cert este că toţi angajaţii primăriei, membri de sindicat, şi-au manifestat disponibilitatea de a participa la greva de avertisment. Programul este întrerupt, nu se dau niciun fel de informaţii iar publicul nu are acces în instituţii", a explicat purtătorul de cuvânt al sindicatului. Însă fotografiile care i-au imortalizat sunt cele mai evidente dovezi că funcţionarii publici sunt obişnuiţi, nu numai pe timpul unor proteste de acest gen, să îşi facă singuri programul de lucru.

Antonela Dancu ne-a declarat că de pe lista revendicărilor funcţionarilor fac parte scăderea salariilor angajaţilor din administraţia locală în luna decembrie, cu mai mult de 50%, suspendarea alocării tichetelor de masă, cadou, de vacanţă, dar şi a sporurilor şi primelor, precum şi anunţatele disponibilizări.

„Luna aceasta am luat pe decembrie salariul cu jumătate mai mic faţă de luna precedentă. După 12 ani de administraţie locală am luat doar zece milioane. Eu stau şi cu chirie, mă mai ajută părinţii, asta e vârstă la care părinţii să-ţi dea bani?!", ne-a declarat profund nemulţumită şefa serviciului de Informatizare din cadrul primăriei, Mihaela Paraschiv.

Dacă instituţiile abilitate nu vor lua act de revendicările funcţionarilor din primărie, aceştia sunt dispuşi să se alieze demersului care va fi întreprins la nivel naţional de pichetare a ministerelor, programată pentru 9 februarie, urmată de greva generală care va fi declanşată pe 12 februarie.

Funcţionarii din CJC nu s-au aliat protestului

Dacă pentru cei de la Primărie ziua a început cu protest, pentru funcţionarii publici din cadrul Consiliului Judeţean Constanţa activitatea de ieri a început în mod obişnuit. Aceştia nu s-au aliat demersului iniţiat de colegii lor pentru că, după cum ne-a declarat George Târnoveanu, purtătorul de cuvânt al sindicatului care îi reprezintă pe angajaţii din CJC - Sindicatul din Administraţia Publică Locală, funcţionarii Consiliului nu fac parte din aceeaşi structură sindicală ca şi colegii de la Primărie. „Noi suntem afiliaţi la nivel naţional la Federaţia Publisim şi facem parte din Confederaţia Naţională Blocul Naţional Sindical. Ieri (n.r. luni) am avut şedinţa Biroului Executiv unde s-a stabilit programul de acţiuni la nivel naţional pe care urmează să-l primim. Nu ne-am organizat încă, vor urma o serie de etape în acest sens. În general avem aceleaşi probleme, la fel ca şi colegii noştri din Primărie", a mai adăugat Târnoveanu. În ediţia de mâine, vom face publice câteva din declaraţiile de avere ale unora dintre cei care au fost sau, ar fi trebuit să fie, în grevă.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • dan 03 Feb, 2010 09:46 Angajatii din adimistratia publica daca se pling de salarile mici nui tine nimeni cu forta la loc caldut,pot sasi gasesca alt loc de munca platit dupa contributia munci lor.