Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:06 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cine sabotează postul TV Alpha Media?

ro

01 Feb, 2011 00:00 3595 Marime text
alpha_media.jpgDirectorul Alpha Media, Mioara Ţuţu, ne-a declarat că va intra în greva foamei dacă retransmisia pe RCS&RDS nu va fi reluată până miercuri

Un incident care a întrerupt transmisia unui post de televiziune local pune, din nou, sub semnul întrebării libertatea presei în judeţul Constanţa. Să fie vorba despre o simplă avarie tehnică sau de presiuni de ordin politic? Reprezentanţii companiei RCS&RDS infirmă ultima variantă.

Televiziunea Alpha Media Medgidia a informat, prin intermediul unui comunicat de presă remis ieri redacţiei, că retransmisia postului a fost întreruptă în mod nejustificat şi independent de voinţa conducerii, de către operatorul de cablu RCS&RDS, vineri, în jurul orei 22.00. "Operatorul de cablu nu ne-a contactat şi nici nu ne-a fost transmis în mod oficial niciun document care să ne informeze şi să ne avertizeze că retransmisia urmează să fie întreruptă. Menţionăm că am luat legătura cu reprezentanţii distribuitorului de cablu, însă până la această dată nu am primit un răspuns oficial. În aceste condiţii, considerăm că operatorul încalcă Legea nr. 504 din 11 iulie 2002, modificată cu Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 181/2008 (2), care spune că distribuitorii care retransmit servicii de programe au obligaţia, la nivel regional şi local, să includă în oferta lor cel puţin două programe regionale şi două programe locale, acolo unde acestea există; criteriul de departajare va fi ordinea descrescătoare a audienţei. Menţionăm că am sesizat şi Consiliul Naţional al Audiovizualului, prin adresa nr. 65/29 ianuarie 2011, şi facem toate demersurile legale pentru reintroducerea în grila de programe a postului de televiziune mai sus menţionat. Televiziunea Alpha Media consideră că astfel este îngrădit accesul la informaţie al oamenilor", se arată în comunicatul de presă al televiziunii.

Incident similar în 2009

În acelaşi document, reprezentanţii Alpha Media mai precizează că au susţinerea locuitorilor din Medgidia pentru reluarea transmisiei, cu atât mai mult cu cât au mai trecut printr-o întâmplare similară. "Cetăţenii municipiului Medgidia ne susţin în toate demersurile de reluare a retransmisiei. Televiziunea Alpha Media a mai trecut printr-o încercare asemănătoare şi, pe 15 august 2009, s-a desfăşurat un protest al cetăţenilor, care au solicitat reintroducerea în grila de programe a postului Alpha Media. Atunci am învins! Sperăm să ieşim învingători şi de această dată. De aceea solicităm sprijin şi solidaritate din partea tuturor jurnaliştilor şi a trusturilor de presă, întrucât prin gesturi ca acesta se încearcă să se pună pumnul în gura presei", se mai precizează în comunicat. Reprezentanţii televiziunii sunt de părere că influenţa şi presiunea politică ar fi cauza întreruperii transmisiei. "Televiziunea Alpha Media a fost, este şi va rămâne imparţială, independentă şi aproape de oameni. Din ceastă cauză, influenţa şi presiunea politică şi-au spus cuvântul şi ne-au cauzat multe probleme încă de la înfiinţare", precizează, în încheierea comunicatului, reprezentanţii Alpha Media.

Mioara Ţuţu: "4.000 de utilizatori ne urmăreau pe RDS&RCS"

Directorul general Alpha Media, Mioara Ţuţu, ne-a declarat că sâmbătă a depus o sesizare la sediul companiei de cablu şi că a încercat să ia legătura şi cu reprezentanţii de la Bucureşti ai firmei, dar până ieri, când am stat de vorbă, nu primise niciun răspuns. "Vineri s-a întrerupt retransmisia numai pe RDS&RDS - pe UPC ne vedem în continuare - pe frecvenţa noastră emiţând Digi Film, postul propriu al companiei", a afirmat Mioara Ţuţu, adăugând că televiziunea Alpha Media nu a fost sesizată cu privire la această modificare. Directorul postului local de televiziune a precizat că a încercat să ia legătura atât cu primarul Marian Iordache, cât şi cu aleşii locali ai municipiului Medgidia pentru rezolvarea acestei probleme, dar că nu a reuşit să aibă un dialog cu reprezentanţii administraţiei locale. "Din câte am înţeles, domnul primar Iordache a fost plecat din ţară în Macedonia, iar cu ceilalţi consilieri locali nu am reuşit să avem un dialog. Mă aşteptam să fie alături de noi. Dacă problema nu se rezolvă până miercuri, voi merge în faţa Primăriei Medgidia şi voi intra în greva foamei. În 2009 am mai trecut printr-o situaţie asemănătoare, iar atunci s-a organizat un marş de protest. De această dată, nu vreau ca oamenii să ni se alăture, pentru că este frig şi majoritatea sunt pensionari. Îmi voi asuma eu protestul", a adăugat Mioara Ţuţu. Directorul Alpha Media a precizat că se simte foarte ataşată de postul pe care-l conduce şi că mulţi locuitori ai Medgidiei îl urmăresc. "Pe RCS&RDS avem cam 4.000 de utilizatori şi cam la fel pe UPC. Sunt cam 50% cu 50%. Pentru mine, Alpha Media este ca un al doilea copil. Mi-am făcut proiectul de licenţă pe acest subiect şi sunt foarte legată de această televiziune, care are segmentul ei de public", a subliniat Mioara Ţuţu.
Primarul municipiului, Marian Iordache, ne-a declarat că a încercat ieri să sprijine reluarea transmisiei postului de televiziune. "Până la această oră nu am reuşit să determin cauza întreruperii transmisiei. Este vorba despre o companie privată, care are un patronat... Nu prea depinde de primar sau de consiliul local această problemă. Cu toate acestea, astăzi am făcut mai multe demersuri pentru ca transmisia să fie reluată. Sper să fie vorba despre ceva accidental şi nu despre voinţa unei persoane. Eu pot să spun că sunt afectat de întreruperea postului, pentru că este util comunităţii noastre", a afirmat primarul Medgidiei.

CNA şi RDS&RCS: "Nici vorbă de cenzură"

Pentru a afla şi opinia Consiliului Naţional al Audiovizualului, am contactat-o telefonic pe Doina Stoica, reprezentantul zonal al CNA Constanţa. Aceasta ne-a declarat că s-a demarat o anchetă şi, din primele informaţii, pare să fie vorba despre o defecţiune de ordin tehnic. "Ştiu ce s-a întâmplat, dar nu sunt abilitată să dau prea multe informaţii. Este vorba, se pare, de o defecţiune tehnică", a afirmat reprezentantul CNA. Întrebată dacă ar putea fi vorba despre o tentativă de cenzură a postului, Doina Stoica a infirmat categoric: "Nici discuţie de aşa ceva".
Am luat legătura, cum era şi firesc, şi cu reprezentanţii companiei de cablu care au întrerupt transmisia Alpha Media. La rândul său, directorul RCS&RDS Constanţa, Constantin Grigore, a infirmat vehement ipoteza că întreruperea retransmisiei Alpha Media ar fi o încercare de cenzură. "Nu s-a închis transmisia. Este vorba despre o avarie la echipamente. Aşteptăm să ne ajungă de la Bucureşti, să rezolvăm problema", ne-a declarat directorul RCS&RDS Constanţa.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii