Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:36 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ce planuri are municipalitatea cu Cazinoul

ro

21 Feb, 2011 02:34 4774 Marime text
cap_7.jpgLa aproape patru ani de când operatorul grec de cazinouri Queenco Leisure, prin Queen Investments (o subsidiară a grupului elen), a câştigat concesionarea Cazinoului Constanţa, visul ca splendoarea Constanţei să renască s-a dus pe apa sâmbetei

După ce la sfârşitul anului trecut Primăria Constanţa a renunţat unilateral la contractul de concesionare pentru că oferta de concesiune era inacceptabilă pentru municipalitate, în următoarele săptămâni, cazinoul va ajunge din nou în mâinile autorităţilor constănţene.

primarie_Cazino_Constanta_01.jpgCazinoul din Constanţa, unul dintre cele mai importante monumente de arhitectură din România, singurul de gen construit în stil Art Nouveau, a rămas în paragină de ani buni, pierzându-şi strălucirea.

Întrebat când se va face protocolul de reprimire în patrimoniul municipalităţii a Cazinoului, viceprimarul Decebal Făgădău, cel care s-a preocupat îndeaproape de acest subiect în ultima vreme, ne-a spus că urmează să se facă o comisie de predare-primire a amplasamentului şi că va ajunge din nou la municipalitate când o să aibă şi extrasul de carte funciară fără sarcină. „Probabil se va radia în aproximativ 60 de zile", a mai adăugat Făgădău.

Cât despre planurile de viitor în ceea ce priveşte întreţinerea şi renovarea cazinoului, viceprimarul ne-a spus că au fost luate în calcul trei variante. Prima dintre ele face referire la atragerea de fonduri europene, ceea ce din punctul de vedere al viceprimarului ar fi un avantaj pe termen scurt şi mediu, însă „ne-ar însărcina pe noi, municipalitatea, cu multe cheltuieli de întreţinere a cazinoului". „Ar mai fi o variantă, de a face o altă licitaţie internaţională pentru concesionare, cu clauze permisive, iar cel care îl concesionează va face din el o investiţie atractivă. O a treia variantă ar fi vinderea cazinoului, dar vom pune condiţii care vor viza repunerea în funcţiune", a susţinut Făgădău. Viceprimarul a mai susţinut că, în 2010, pentru cel care concesionase iniţial cazinoul investiţia nu a mai părut la fel de atractivă ca în 2007, când a fost încheiat contractul de concesiune.

Israelienii dădeau asigurări că se va continua renovarea

Reamintim faptul că la mijlocul lunii decembrie 2010, Primăria Constanţa a reziliat contractul cu Queenco Leisure. Contractul încheiat în 2007 privind concesionarea cazinoului stipula faptul că firma greacă va plăti anual câte 140.000 de euro municipalităţii timp de 49 de ani şi va investi zece milioane de euro pentru amenajarea plajei din faţa imobilului. Queenco Leisure a încheiat contractul pe o durată de 49 de ani, cu posibilitatea de a extinde contractul cu încă 24 de ani. Cele zece milioane de euro urmau a fi investite în amenajarea a 801 metri pătraţi de plajă din faţa imobilului. Clădirea a fost construită în anul 1909 şi a fost declarată monument naţional în 1956. Compania intenţiona să deschidă Cazinoul Constanţa în a doua jumătate a anului 2009. Planurile prevedeau amenajarea a 24 de mese de joc şi 250 de jocuri mecanice.

În urmă cu doi ani, în luna ianuarie, potrivit www.evz.ro, Ronny Shatan, directorul general al firmei concesionare, Queenco Leisure Internaţional LTD, dădea asigurări că lucrările de renovare vor continua. Încă de pe atunci, directorul spunea că s-a mai renunţat la reconstrucţia mai multor cazinouri din lume, dar că la cel din Constanţa nu se va renunţa, fără a spune ceva concret în ceea ce priveşte termenul de finalizare. Între timp însă, şi promisiunile directorului companiei, dar şi visurile edilului Constanţei, puse pe tapet la momentul încheierii contractului de concesiune, s-au dus pe apa sâmbetei. Mazăre visa, în 2007, când a anunţat concesionarea Cazinoului, cum oameni bogaţi din toată lumea, dar mai ales din Israel, vor veni să-şi joace averea la Constanţa.

Renta anuală pe care Primăria Constanţa ar fi trebuit să o primească pe perioada concesionării era de 140.000 de euro. Lucrările de renovare trebuiau să fie finalizate în 2010, când s-au împlinit 100 de ani de la inaugurare.

Clădire emblematică pentru Constanţa, actualul Cazinou a fost inaugurat în anul 1910, după ce vechea construcţie din paiantă şi lemn a fost distrusă de o furtună, în anul 1891. Construcţia Cazinoului din Constanţa a fost finalizată după planurile arhitectului francez Daniel Renard. Partea superioară a clădirii este decorată cu elemente arhitecturale de forma navelor antice (rostrale), cu capete de berbec şi ghirlande de alge marine, în timp ce interiorul este somptuos, cu scări şi balustrade impunătoare, coloane îmbrăcate în stucatură şi pereţi cu brâie din marmură.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • SURMELIS ARGENTINA PUSA 21 Feb, 2011 15:12 USL=COALITIE MONSTRUOASA , condusa de MASONERIA ROMANA
  • OLGA 21 Feb, 2011 09:34 PACAT FCA NU L-A RETROCEDAT MAZARE SI TOT VLOTUL DE 37 PARDON 36 CA S-AU MAI DUS DIN IEI . CU ACEST DOSAR CE SE INTAMPLA ???? DNA
  • ion 21 Feb, 2011 08:42 va spun eu care e solutia! si asa e o ruina.. il daramam, si facem acolo un bloc frumos de locuinte pentu smekerii din constanta si bucuresti asa ca ala de langa rex.. apropos... langa catedrala sunt niste ruine.. si asa nu se uita nimeni la ele... sa facem acolo un bloc asa mare si frumos.. a? aaa apropos.. mai sunt niste locuri, ce e drept mici, de iarba la mine in cartier.. ce ar fi sa le retrocedam si sa facem acolo niste blocuri asa mari? hai.. ce naiba... ca doar suntem in ograda noastra facem ce vrem...
  • marinarul 21 Feb, 2011 08:08 Deci, in 1956 comunistii il declara monument national.No comment.Iar dupa 1989, cind chipurile ne-am cistigat libertatea de a aprecia toate valorile patrimoniale, acest MOMUMENT UNIC IN EUROPA se distruge datorita nepasarii celor ce pastoresc orasul.Dlui Constantinescu, omul care are voie LEGAL sa doarma in masina intr-o intersectie, nu ii place arhitectura ? Ii place numai handbalul ? Dl.Mazare, gura mare de altfel, de ce nu consolideaya faleza ?
  • gica contra 21 Feb, 2011 07:57 Queenco Leisure Internaţional LTD a dat spagi cu adresa la Primarie, Directia de Cultura (lui Virgil Lungu) si Ministerul Inculturii (nU-I ASA mIRCIULICA). Avocatul Danescu stie cat si cui.
  • ath 21 Feb, 2011 01:58 Domnule Fagadau,în ceea ce priveste întretinerea si renovarea cazinoului,va rog sa luati in calcul si a patra varianta:sa va faceti bagajul in frunte cu Mazare si sa plecati de unde ati venit.Nu mai este mult pana la alegeri.De ce va preocupa renovarea cazinoului,cu un an inainte de alegeri ?Va promit ca o sa aveti o reclama pe masura.