Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:52 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ce are de ascuns Primaria Constanta?

ro

23 Apr, 2009 02:07 3498 Marime text
cap_3.jpgInstituţia nu şi-a depus din 2007 rapoartele referitoare la implementarea Legii 544/2001 şi la transparenţa decizională # În plus, subalternii lui Radu Mazăre răspund la mişto solicitărilor de acces la informaţii de interes public

Instituţiile publice sunt obligate prin lege să asigure transparenţa decizională, dar şi liberul acces la informaţiile de interes public. La Constanţa însă, litera legii nu este prea clară pentru Primăria şi Consiliul Judeţean Constanţa.

Conform legii, instituţiile pentru care este reglementată transparenţa decizională şi liberul acces la informaţiile de interes public trebuie să depună, la sfârşitul fiecărui an, câte un raport de evaluare referitor la modul cum s-au achitat de obligaţiile prevăzute în cele două acte normative.

Consiliul Judeţean Constanţa a întocmit atât Raportul de evaluare a implementării Legii nr. 544/2001 în 2008, cât şi Raportul anual privind transparenţa decizională. Ambele documente au fost afişate pe site-ul CJC. Potrivit art. 1 din Legea nr. 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică, normativul are drept scop sporirea gradului de responsabilitate a administraţiei publice faţă de cetăţean, stimularea participării acestuia în procesul de luare a deciziilor administrative şi în cel de elaborare a actelor normative şi sporirea gradului de transparenţă la nivelul întregii administraţii publice. Din păcate însă, în afara faptului că CJC îşi publică pe site-ul propriu şi în mass-media proiectele de hotărâre, nu se poate vorbi despre un dialog prea strâns cu societatea civilă. Asta reiese şi din raportul anual, în care se precizează că o singură persoană se ocupă de relaţia cu societatea. În plus, aşa cum arată raportul anual, nu au fost primite recomandări sau sugestii din partea cetăţenilor sau a asociaţiilor legal constituite. Nu există nici acţiuni în justiţie ale celor nemulţumiţi de nerespectarea prevederilor legii privind participarea cetăţenilor la procesul de elaborare a actelor normative sau privind participarea lor la procesul de luare a deciziilor.

CJC a oferit informaţii de doi lei 

Asta nu înseamnă, însă, că toată lumea este mulţumită de adoptarea proiectelor de hotărâre la nivelul CJC. Acest lucru poate însemna atât un dezinteres din partea societăţii civile, dar şi faptul că participarea locuitorilor judeţului la luarea deciziilor nu este stimulată. Păi cum să fie cetăţeanul interesat de hotărârile luate la nivelul CJC, când instituţia nu are nici măcar un program de audienţe stabil, aşa cum ne informa chiar purtătorul de cuvânt al CJC cu ceva timp în urmă.

Nici raportul privind implementarea Legii 544/2001 nu este mai convingător. Din el aflăm că, în 2008, CJC a încasat „colosala" sumă de 25,8 lei pentru serviciile de copiere a informaţiilor de interes public furnizate. Dacă ţinem cont de faptul că xeroxarea unei pagini costă, în medie, cam 15 bani (1.500 lei vechi), constatăm că, într-un an de zile, CJC a eliberat doar 172 de pagini cu informaţii de interes public. Totuşi, instituţia judeţeană are o bilă albă, având în vedere faptul că hotărârile supuse votului consilierilor judeţeni pot fi consultate de către orice cetăţean direct de pe site-ul CJC.

„Afli ce spun hotărârile de Consiliu Local?"

Acest lucru nu se întâmplă şi în cazul Primăriei Constanţa, de pe site-ul căreia nu poţi afla mare lucru, dacă eşti un om de rând şi nu un hacker. Deşi este extrem de stufoasă, pagina de web a administraţiei locale nu facilitează accesul la hotărârile adoptate de Consiliul Local. Dacă vrei să găseşti o hotărâte adoptată de consilierii municipali, ai la îndemână rubrica „Află ce spun hotărârile de Consiliu Local". În zadar însă, pentru că aşa-zisa rubrică este făcută mai mult la derută, pentru că dacă o accesezi, afli instantaneu că, pentru a găsi hotărârea pe care o cauţi, trebuie musai să ştii: numărul ei, data la care a fost adoptată, iniţiatorul, titlul, şedinţa şi, şi mai absurd, cuprinsul. Iată de ce este imposibil să găseşti un astfel de document pe site-ul primăriei. De altfel, Primăria Constanţa nu şi-a afişat pe site raportul pe 2008 privind implementarea Legii nr. 544/2001 şi pe cel referitor la transparenţa decizională pe 2008. Deşi ne aflăm în 2009, pe site se află tot rapoartele din 2007.

Miştocăreală în loc de informaţii publice

Aşadar, Primăria Constanţa este la pământ în ce priveşte transparenţa. În acest sens, putem da ca exemplu o adresă trimisă primăriei de către cotidianul nostru, în februarie, anul acesta. Prin acea adresă am solicitat informaţii cu privire la parcul de autovehicule al primăriei, norma lunară de combustibil pentru fiecare autoturism în parte şi despre furnizorul de combustibil. După o lună de zile am primit şi răspunsul, însă nu pe cel aşteptat, ci unul la mişto, de un dispreţ suveran, semnat de viceprimarul Gabi Stan. La întrebarea: „Care este furnizorul de combustibil pentru autoturismele la care facem referire?", reprezentanţii primăriei ne-au răspuns: „Primăria Municipiului Constanţa are încheiat un contract de prestări servicii privind «Transportul de persoane» în baza căruia se asigură atât întreţinerea curentă, cât şi alimentarea cu combustibil a autovehiculelor". Cât despre norma de combustibil pentru fiecare maşină, niciun cuvânt. Am putea trage concluzia, de aici, că la Primăria Constanţa nu se ţine o evidenţă clară a consumului de combustibil şi că fiecare se deplasează cu maşinile instituţiei după pofta inimii. În ediţia online a ziarului Ziua de Constanţa, puteţi vizualiza răspunsul la mişto al secundului lui Radu Mazăre.

 

{mos_ri:Primaria Constanta}
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • marianA 23 Apr, 2009 16:01 rita cu cit te platesc astia de la ziua sau ruda caruia esti de tot bagi comment-uri pozitive la toate articolele????????
  • RITA 23 Apr, 2009 09:32 TOTUL ESTE LA MISTO.O.O FACUT ASA PRIMAR ASA SALARIATI FURA PRIMARUL FURA SI SALARIATII DE PRIMARIE SE OCUPA PE AEROPORT INTRE 2 EXCURSII SAU PREZENTARI DE MODA. A FURAT PANA NU A MAI PUTUT ACM TRECE LA TERENURILE DE LA AUTOSTRADA ,CA ARE SI ACOLO DESTUL FURAT CU GRECII ??? NU ??