Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:55 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Asa au ajuns parlamentari

ro

12 Dec, 2008 02:57 1346 Marime text

colaj_pag_2.jpgDe la conservatori de monumente, operatori-chimişti până la gravori în plastic şi merceologi, aleşii noştri au ajuns acum pe cai mari

Debutanţi sau parlamentari cu state vechi prin Parlamentul ţării, noii demnitari ai Constanţei au avut, de la momentul când au „păşit" în câmpul muncii, dintre cele mai diverse meserii.

Dacă aveam dubii în ceea ce-i priveşte pe viitorii parlamentari care se vor instala Casa Poporului, referitoare la poziţiile lor privilegiate care i-au ajutat să aspire la funcţii atât de înalte, o simplă privire asupra CV-urilor celor 14 triumfători ai alegerilor poate evidenţia faptul că şi ei sunt oameni de rând, cu meserii obişnuite, mărunte, mai ales la momentul în care au început să activeze în câmpul muncii. Desigur, sunt şi excepţii reprezentate de cei mai tineri dintre parlamentarii aleşi.
Aleşi pe sistemul votului uninominal, noii parlamentari de Constanţa au avut dintre cele mai diverse locuri de muncă. Ales deputat în Colegiul 1, la Camera Deputaţilor, Gheorghe Dragomir, absolvent al Facultăţii de Ştiinţe Economice, a avut primul loc de muncă încă de pe vremea studenţiei, la muzeu, conservator de monumente. „După absolvirea facultăţii, am devenit economist, am pornit cu o firmă, apoi am avut o activitate bogată. Asta se întâmpla după 1990", a evidenţiat Dragomir.
Mihai Lupu, debutant în Parlamentul ţării, cu o activitate intensă până la acest moment în domeniul petrolier, absolvent al Facultăţii de Studii Economice Bucureşti, şi-a început activitatea ca operator-chimist la „Antibiotice Iaşi". „Asta se întâmpla prin 1981 şi am lucrat acolo doar pentru câteva luni", a completat Lupu.
Cristina Dumitrache, cel mai tânăr parlamentar din grupul de la malul mării, se mândreşte, în CV-ul său, cu funcţia pe care o deţine din 2005, de director marketing la SC EuroSantis, după ce a absolvit studii universitare şi liceale în Marea Britanie.
Constantin Chirilă, ales deputat în Colegiul 4, la Camera Deputaţilor, absolvent al Facultăţii de Ştiinţe Economice din Iaşi, a ocupat, la începuturile carierei sale, funcţia de economist la întreprinderea Agricolă de Stat Amzacea. Şi fostul primar al Mangaliei, Zanfir Iorguş, a fost, începând din 1983 până în 1993, inginer la Şantierul Naval 2 Mai - Mangalia şi, ulterior, şef serviciu programe, planificare şi urmărirea producţiei.
Şi Eduard Martin, aflat pentru a doua oară în Parlamentul ţării, are un traseu profesional interesant: absolvent al Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport al Universităţii „Ovidius" Constanţa în 1996, a avut primul loc de muncă în 1997, ca preparator universitar la Universitatea Maritimă. Formare profesională care, de fapt, nu ar avea nicio legătură cu activitatea pe care o desfăşoară în prezent.

De la gravor şi merceolog la parlamentar

Tot din grupul debutanţilor în parlament este şi liderul de sindicat Matei Brătianu, care are, la drept vorbind, cea mai interesantă evoluţie în cariera sa. După cum se arată în CV-ul său, primul loc de muncă l-a avut în 1964, ca gravor în plastic, la Întreprinderea de Instalaţii Bucureşti, după care funcţionar la Ministerul Industriei Alimentare şi merceolog. Drum lung din 1964 până în 2008, când ocupă o funcţie de demnitate publică în Parlamentul României.
Soţia fostului ministru al Transporturilor, cu două mandate de deputat de Mehedinţi şi cu încă un succes obţinut la Constanţa, a activat încă din 1987 ca inginer la Acind Bacău, însă debutul în viaţa politică a fost în 1996.
Consilier local şi preşedinte al organizaţiei de femei al PSD Constanţa, Antonella Marinescu, inginer de profesie, a lucrat, timp de cinci ani, în domeniul său de activitate, fiind absolventă a Facultăţii de Industria Lemnului din Braşov. Ulterior, din 1991 activează în cadrul SC Grand SRL şi, după cum apreciază, „a trecut prin toate etapele, de la gestionar la administrator la această firmă".


Din grupul doamnelor parlamentar şi debutant, pe deasupra, face parte Maria Stavrositu (PD-L), care şi-a început activitatea ca preparator universitar la Universitatea „Ovidius", în 1998.

Parlamentar, fost ziarist

Senatorii constănţeni din legislatura 2008 - 2012 au avut, spre deosebire de colegii lor deputaţi, debuturi relativ mai interesante. Senator pentru a doua oară, cu două mandate de deputat încheiate, Puiu Haşotti a intrat în câmpul muncii ca arheolog, în 1976, la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie. Fratele primarului, Alexandru Mazăre, a lucrat, încă de pe vremea studenţiei, în presă, în perioada 1993-1994: „Îmi rotunjeam veniturile lucrând, ca şi corespondent de Bucureşti, la „Telegraf", pentru „Curierul de Argeş", dar şi pentru o revistă, căreia nu îi mai reţin numele acum. Ulterior, după terminarea facultăţii, am lucrat pentru câteva luni la Institutul de Fizică Atomică", a evidenţiat Mazăre.
După cum arată în CV-ul său, primul contact al lui Nicolae Moga cu „piaţa muncii" a fost după terminarea Institutului Politehnic din Bucureşti, când, timp de trei ani, a lucrat ca stagiar la „Electromontaj Turceni".
Şi Mircea Banias, preşedinte al organizaţiei judeţene a PD-L Constanţa, aflat la primul mandat de deputat, a activat, din 1988, ca ofiţer maritim la CNM Navrom Constanţa, imediat după absolvirea Institutului de Marină.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii