Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:36 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

AFP Murfatlar sta pe un butoi de pulbere

ro

02 Jul, 2009 02:02 2780 Marime text

administratie_financiara.jpgMai mulţi angajaţi ai Administraţiei Finanţelor Publice Murfatlar au ajuns în atenţia Comisiei de disciplină a DGFP Constanţa

Pentru prima oară de la Revoluţie, se pare că Direcţia Generală a Finanţelor Publice Constanţa se confruntă cu un caz aparte: angajaţi ai Administraţiei Finanţelor Publice (AFP) Murfatlar se acuză reciproc.

Totul a pornit de la o sesizare primită în luna aprilie, pe email-ul personal al directorului coordonator al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Constanţa, Bogdan Huţucă, potrivit căreia, la nivelul AFP Murfatlar se întâmplă unele nereguli în zona executării silite. „Înştiinţarea" purta semnătura unui presupus angajat al instituţiei respective, care, la o verificare ulterioară, s-a constatat că nu se regăseşte pe niciun stat de plată. Chiar dacă sesizarea era, practic, anonimă şi, în mod normal, se clasa, directorul DGFP Constanţa a trimis Corpul de Control să verifice, întrucât unele informaţii erau „extrem de concrete şi documentate". Aşa se face că, în cursul lunii aprilie, verificările la AFP Murfatlar au demarat şi au scos la iveală faptul că „nişte popriri puse unor agenţi economici au fost ridicate". „Corpul de control a întocmit o notă în care se confirma veridicitatea celor semnalate în sesizare, iar toţi cei implicaţi (n.r. persoanele responsabile de anumite abateri mai mult sau mai puţin grave, ale căror consecinţe puteau apărea dacă fenomenul nu era stopat) au fost trimişi în faţa Comisiei de disciplină, conform procedurii legal stabilite", a afirmat directorul DGFP, Bogdan Huţucă.

DNA intră pe fir

Întâmplător sau nu, în timp ce membrii Corpului de Control ai DGFP Constanţa întocmeau nota de control în urma verificărilor întreprinse la Administraţia Finanţelor Publice Murfatlar, pe 8 mai,  şi-au făcut apariţia şi reprezentanţi ai Departamentului Naţional Anticorupţie (DNA).

„DNA a ridicat mai multe dosare, dar de atunci nu au mai dat niciun semn de viaţă. Noi, la finalizarea controlului, am sesizat Comisia de disciplină şi am trimis la DNA actul nostru de control", a menţionat directorul coordonator al DGFP Constanţa, Bogdan Huţucă.

Verificări în faza preliminară

Cazul a început să fie luat în discuţie începând din data de 9 iunie anul curent şi s-a întrunit de mai multe ori. Preşedintele Comisiei de disciplină a DGFP Constanţa, Ionuţ Mişa, a confirmat că se află în faza preliminară a anchetei interne, în cadrul căreia s-au administrat probe, declaraţii de la martorii propuşi de cei învinuiţi şi s-au solicitat de la Serviciul Personal al AFP Murfatlar mai multe documente. „Urmează să stabilim nişte obiective ce vor fi urmărite de compartimentul de control pentru a verifica veridicitatea declaraţiilor şi a documentelor ce ne-au fost prezentate", a menţionat Ionuţ Mişa. De altfel, acesta a afirmat că au pe rol 10 dosare, iar principalii protagonişti sunt: Vasile Zaborilă - inspector în cadrul Serviciului Executare silită din AFP Murfatlar,  Victor Oancea - şef AFP Murfatlar, Cristian Drăgoi, şef serviciu, precum şi inspectorii Modin Regep şi Ştefan Radu. „Aceste persoane au depus diverse sesizări prin care îşi aduc acuze unii altora, legate de aspecte disciplinare şi nu numai", a afirmat preşedintele Comisiei de disciplină a DGFP Constanţa.

Zaborilă, ţinta reclamaţiilor

Cel mai „iubit" dintre personajele acestui caz pare a fi Vasile Zaborilă, acesta fiind implicat şi-n activitatea sindicală. Acestuia i se impută neîndeplinirea atribuţiilor de serviciu, refuzul nejustificat de a efectua nişte activităţi prevăzute în fişa postului, cum ar fi instituirea de sechestru şi înscrierea în arhiva de garanţii, lipsa nejustificată de la muncă - peste cele cinci zile ce i se cuvin legal pentru activităţi sindicale, precum şi neîndeplinirea atribuţiilor stabilite prin note interne, pe considerentul că sunt discriminatorii în conformitate cu legislaţia muncii. Tot Zaborilă este acuzat că ar avea un comportament jignitor la adresa colegilor de serviciu şi ar aduce injurii instituţiei şi conducerii acesteia şi, nu în ultimul rând, că ar fi extras documente cu caracter confidenţial din AFP Murfatlar.

Nu se lasă

La rândul său, Vasile Zaborilă consideră că este presat tocmai pentru că ar fi semnalat nişte nereguli din cadrul instituţiei în care activează. „Se vrea muşamalizarea cazurilor de corupţie pe care le-am semnalat şi înlăturarea mea", susţine inspectorul. Pentru a se asigura că această Comisie de Disciplină îşi desfăşoară activitatea în condiţii de maximă legalitate, Zaborilă s-a prezentat, la fiecare audiere, însoţit de un avocat. „Aceste nereguli au fost aduse la cunoştinţă, încă din luna ianuarie, preşedintelui ANAF, Sorin Blăjnar, directorului executiv (n.r. la vremea respectivă) al DGFP, Bogdan Huţucă, după care am crezut că se va acţiona în sensul luării măsurilor de rigoare", ne-a declarat Vasile Zaborilă. El a fost informat cu privire la acuzele ce i se aduc şi speră ca verificările ulterioare să le infirme. La audierile de ieri, inspectorul de la AFP Murfatlar a solicitat să analizeze toate probele depuse la comisie, astfel încât, „fiind incriminat, cu ajutorul avocatului meu, să-mi pregătesc apărarea". „Ilegalităţile şi faptele de corupţie din AFP Murfatlar datează mai de mult, iar în timp, ele vor fi dovedite. Comisia îşi va urma cursul şi, în funcţie de ceea ce va decide, dacă hotarârea îmi va fi nefavorabilă, voi contesta în instanţă. De aceea sunt permanent însoţit de avocat, pentru că am dubii în cea ce priveşte corectitudinea comisiei", a conchis inspectorul de la AFP Murfatlar, Vasile Zaborilă.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii