Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:55 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Revolta la fabrica de conserve din peste

ro

10 Mar, 2004 00:00 2427 Marime text

S-a declansat sezonul protestelor sindicale

Angajatele de la "Condemar" au refuzat, ieri, sa intre la lucru din cauza ca nu si-au primit salariile din luna decembrie a anului trecut * In aceasta situatie se afla 50 de femei care muncesc in aceasta societate de peste 20 de ani * Acestea se mai plang si de conditiile de munca extrem de grele * Muncitoarele stau iarna in temperaturi cu mult sub zero grade, iar vara in temperaturi de peste 30 de grade * Sala de productie este plina de igrasie si mucegai, iar aparatura nu a mai fost dezinfectata de foarte mult timp deoarece produsele necesare nu au mai acordate de administratie * Salariatele spun ca organele de control se fac ca nu vad mizeria existenta in fabrica * "Inspectorii OPC si ISS vin in control, pleaca cu sacosele pline, motiv pentru care nu vad igrasia, mucegaiul si conditiile infecte in care se lucreaza", a declarat Georgeta Stingaciu, lidera sindicatului "Condemar" * Sindicatul a fost afiliat la CNSLR-"Fratia", dar interesele salariatelor nu erau reprezentate, motiv pentru care au parasit aceasta structura * Lidera de sindicat a precizat ca in toata aceasta poveste sunt complici si reprezentantii ITM care, desi cunosc foarte bine situatia, nu iau nici o masura * Anul trecut, in octombrie, muncitoarele au deschis actiune penala deoarece nu le-au fost platite contributiile aferente la bugetul statului * Pana acum nu s-a rezolvat inca nimic # Referitor la toate acestea administratia fabricii nu a dorit sa faca nici un fel de afirmatie * Pentru ca reprezentantii presei sa poata intra in incinta unitatii a fost nevoie de interventia protestatarelor, care au deschis usa cu fortaSalariatele fabricii de conserve si semiconserve din peste "Condemar" SA au organizat, ieri, o greva spontana. Cele 50 de muncitoare s-au saturat de promisiuni si de conditiile de munca. Prin urmare, au decis ca numai printr-o miscare de protest si-ar putea primi salariile restante. Astfel, incepand cu ora 08.00, femeile au refuzat sa mai munceasca. Au existat si salariati care, de teama sa nu-si piarda locul de munca, au respectat instructiunile superiorilor. Printre acestia s-a numarat si femeia care are ca sarcina paza usii de acces in fabrica. Aceasta a anuntat prezenta jurnalistilor la intrare si, la ordinul sefilor, nu a permis accesul. In cele din urma, s-a putut intra datorita faptului ca o parte dintre salariate au deschis usa cu forta.

Greva spontana

Inca de la primele ore ale diminetii de ieri, 50 de salariate ale societatii "Condemar" au refuzat sa mai intre la lucru. Femeile reclama ca din luna decembrie a anului trecut nu si-au mai primit salariile. Georgeta Stingaciu, lidera sindicatului "Condemar", a declarat ca in luna februarie au primit avansul de un milion aferent lunii decembrie 2003. Lichidarea insa intarzie sa vina. Promisiuni din partea administratiei in ceea ce priveste acordarea lichidarii au existat, dar femeile au nevoie de bani, nu de vorbe. Stingaciu a precizat ca la sfarsitul saptamanii trecute au amenintat cu proteste, iar conducerea a dorit sa dea fiecarei salariate fabuloasa suma de 200.000 de lei. "Banii nu se iau. Avem productie, dar platim datoriile lui Buksz. Platim datoriile care le-a facut el si penalitati la dobanzile facute de el. 300 de milioane zilnic pleaca spre banci. Nici o banca serioasa nu mai lucreaza cu noi din cauza datoriilor", a spus Stingaciu.

Institutiile de control - simple spectatoare

O alta nemultumire a angajatelor fabricii de conserve si semiconserve din peste este legata de faptul ca nu sumele aferente la bugetul statului pentru carnetele de munca nu au mai fost platite de ani de zile. "De ani si ani de zile, cartile de munca nu au mai fost platite", a precizat Georgeta Stingaciu. Din aceasta cauza angajatele au dat fabrica in judecata in luna octombrie a anului trecut. "Dosarele au fost depuse in octombrie, insa nu s-a facut nimic. Nici avocatul care ne reprezenta nu a putut face nimic deoarece i s-au pus piedici", a mai precizat lidera indicatului. Aceasta a mai precizat ca "inspectorul sef al ITM, Tiberiu Plesu, ascunde carnetele de munca ale "Condemar" si noi nu putem face nimic". Tiberiu Plesu a declarat ca stie situatia salariilor de la fabrica de peste, dar ca in ceea ce priveste plata contributiilor la bugetul statului este posibil sa existe o reesalonare. Georgeta Stingaciu a mai adaugat ca la fabrica au fost in control atat inspectorii OPC, cat si cei ai ISS, insa nu s-a dispus nici o masura. "OPC si Sanepid-ul vin in control, noi le pregatim sacosele, iar ei se fac ca nu vad neregulile care sunt aici in fabrica". Muncitoarele au mai adaugat ca in anul 2000 au fost date in somaj, dar in toata aceasta perioada au venit la serviciu si lunar primeau de la fabrica o diferenta de maxim 40.000 de lei peste banii proveniti de la somaj.

Disperare si saracie

Salariatele "Condemar" se plang si de conditiile de munca, acestea fiind extrem de grele. "Sectiile sunt fara caldura, mucegaiul mai are putin si ne umple si pe noi, nu avem apa calda, cizmele de protectie sunt sparte. Am muncit la plus 40 de grade si la minus 20 de grade. Sala de productie este intr-o stare de nedescris, iar utilajele nu le-am mai dezinfectat de mult timp deoarece nu mai avem cota de produse necesare acestei operatiuni. Am ajuns la disperare. Ne imprumutam de bani pentru a veni la munca. Cele care suntem din Constanta venim pe jos. Murim de foame si copiii nostri nu au ce manca. Venim la serviciu cu pachet, care consta intr-o felie sau doua de paine. Datoriile la apartamente ne-au ingropat. Apa o avem taiata, lumina la fel si intretinerea neplatita", spuneau muncitoarele disperate. Chiar daca se tem sa nu-si piarda locul de munca, angajatele sunt hotarate sa nu mai lucreze pana nu-si primesc drepturile salariale. "Ne e teama sa facem greva, dar este singura solutie, pentru ca asa nu se mai poate. Am vrut sa ocupam calea ferata, iar unele fete au vrut sa se urce pe castelul de apa. Am ajuns la limita disperarii. Vom merge si la prefect si la primar. Pana nu ne dau banii la zi, vom veni la serviciu, dar nu vom munci", a mai adaugat lidera de sindicat. Administratorul fabricii, Viorel Tudose, nu a dorit sa faca nici un fel de precizare referitor la toate acuzele aduse de salariatele societatii. Directorul de productie a spus doar ca este posibil ca protestatarele sa-si primeasca banii, insa nu exista nici o certitudine in acest sens.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii