Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:16 03 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Protezele pot deveni o rara avis

ro

19 Sep, 2003 00:00 803 Marime text

Subfinantarea creeaza neajunsuri si pe alte planuri

Sute de bolnavi sunt inscrisi pe listele de asteptare ale Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Constanta pentru a primi protezele de care au mare nevoie * Cei mai afectati sunt cei care necesita proteze auditive, unii dintre ei fiind nevoiti sa astepte pana in anul 2004 # Directorul CJAS, doctor Victorian Pastila, spune ca aceasta situatie se datoreaza faptului ca exista un buget anual fix in care trebuie sa se incadreze * "Noi facem programarile in functie de banii pe care ii avem la dispozitie. Anul acesta, spre exemplu, a trebuit sa ne incadram in cele 3,8 miliarde lei, din care mai avem doar 800 de milioane, asa ca suntem nevoiti sa facem programari pentru anul 2004", a explicat directorul CJAS Constanta

Din cauza fondurilor fixe pe care Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Constanta le are la dispozitie in ceea ce priveste protezele, programarea bolnavilor care beneficiaza de aceste proteze s-a facut pentru anul 2004. Situatia din judetul nostru nu este chiar atat de grava daca ne gandim la faptul ca unele judete, cum ar fi Iasiul, spre exemplu, au programat pacientii tocmai pentru anul 2005. Astfel, de cele mai multe ori, un pacient care are nevoie de un anumit tip de proteza este obligat sa astepte un an de zile. Conform afirmatiilor directorului general al Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Constanta, doctor Victorian Pastila, cele mai mari dificultati de acest gen se intalnesc mai ales in randurile pacientilor care au nevoie de proteze auditive.

Subfinantarea, bat-o vina!

De vina pentru toate aceste neajunsuri este subfinantarea sistemului sanitar. "Noi facem programarile in functie de banii pe care ii avem la dispozitie. Anul acesta, spre exemplu, a trebuit sa ne incadram in cele 3,8 miliarde lei, din care mai avem doar 800 de milioane, asa ca suntem nevoiti sa facem programari pentru anul 2004", a mai explicat directorul general al Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Constanta, doctor Victorian Pastila. Pana in acest moment, pe listele institutiei amintite figureaza in jur de 300 de pacienti care vor putea beneficia de proteze auditive abia in decursul anului viitor, iar suma care a fost alocata este mai mica cu 500 de milioane fata de cea din anul trecut. Toate dosarele pentru acordarea protezelor vor fi rezolvate in functie si de bugetul pe care Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Constanta il va avea pentru anul 2004.

Numai urgentele

"Pentru trimestrul patru vor beneficia de proteze doar cei care sunt considerati urgente si, bineinteles, cei care au programare pentru data respectiva", a mai adaugat directorul general al Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Constanta.In principiu, acordarea protezelor se face in ordinea depunerii cererilor, insa, in cazuri extreme, primeaza acordarea protezelor auditive copiilor.Pentru a beneficia de o proteza, pacientul trebuie sa aiba recomandarea unui medic specialist, un bon de pensie sau adeverinta conform careia este platitor de asigurari de sanatate, copie dupa buletinul de identitate si o cerere care se depune la sediul Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Constanta. Toate protezele sunt gratuite, insa, in cazul in care pacientul doreste ca proteza sa sa fie fabricata dintr-un anumit material si de la o anumita firma, acesta trebuie sa plateasca diferenta dintre costul de referinta al protezei oferite de Casa de Asigurari si al celei fabricate de firma dorita.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii