Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:45 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Descentralizarea, dupa modelul Ministrului Educatiei

ro

31 Aug, 2009 02:33 2063 Marime text

ecaterina_andronescu.jpgPrezentă la Mamaia, Ecaterina Andronescu a declarat că propunerea Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România (UNCJR) pentru descentralizare, mai trebuie analizată până când se va lua o decizie definitivă

Potrivit Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării, „puterea trebuie împărţită în aşa fel încât nimeni să nu poată face abuz de ea". În consecinţă, ministrul va mai lua în calcul dezavantajele şi avantajele desfiinţării consiliilor de administraţie de la nivelul unităţilor de învăţământ. „În discuţiile noastre anterioare, am stabilit pentru şcoală un consiliu de administraţie în care intră şi profesorii şi părinţii. Acum se propune desfiinţarea consiliilor de administraţie. Nu putem să luăm decizii aşa. Trebuie să gândim puţin la ce efecte ar putea produce", a declarat Ecaterina Andronescu. Discuţiile despre descentralizare au fost purtate vineri la Adunarea Generală a UNCJR, la care au participat 36 de miniştri. Potrivit preşedintelui UNCJR şi vicepreşedinte al PSD, Liviu Dragnea, directorul de şcoală va trebui să fie numit de Inspectoratul Şcolar Judeţean, printr-un concurs, organizat la nivelul unităţii de învăţământ de către o comisie de specialitate, din care să facă parte numai cadre didactice.

Primarii vor alege cei mai buni profesori

Însă, comisia va trebui să fie înfiinţată la dispoziţia primarului din localitatea unde se află şcoala. „Vrem să dăm posibilitatea comunităţii locale, prin primar, să stabilească care sunt cei mai buni profesori care pot stabili cine să conducă şcoala respectivă", a afirmat Dragnea. El a adăugat că, în urma descentralizării, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean va fi numit de Ministerul Educaţie, printr-un concurs organizat la nivelul judeţului. Concursul va fi realizat de o comisie înfiinţată prin dispoziţia preşedintelui Consiliului Judeţean. „Nu cred că mai putem avea contraargumente aici, în condiţiile în care noi propunem ca aceste concursuri să fie gestionate de profesori. Nu văd unde este politizarea aici", a declarat preşedintele UNCJR. Referitor la propunerile privind aceste comisii, ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu a declarat că o să mai analizeze subiectul şi nu va lua o decizie imediat. Aceasta nu a fost de acord cu propunerea Uniunii Naţionale privind numirea comisiei de organizare a concursului. „Ei propun comisia să fie numită de Consiliul Judeţean. O să mă gândesc, dar cred că şi numirea comisiei trebuie să o partajăm într-un fel. În opinia mea, trebuie să împărţim puterea în aşa fel încât nimeni să nu poată abuz de putere", a punctat aceasta. După întâlnirea de la Mamaia, Ministrul Educaţiei s-a întâlnit cu profesorii din Constanţa, la Palatul copiilor. Aici, Andronescu a purtat discuţii cu dascălii despre proiectul Codului Educaţiei, care va fi supus dezbaterii publice, înainte de a ajunge în Parlamentul României.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii