Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:26 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Rutieriştii cer repunerea pe funcţii şi daune morale

ro

11 Sep, 2010 00:00 1154 Marime text

Puşi la dispoziţie de mai bine de un an de zile, în urma scandalului de mega-corupţie ai cărui protagonişti au fost, 16 dintre poliţiştii Serviciului Rutier Constanţa aşteaptă verdictul instanţei, judecătorii urmând să decidă dacă aceştia vor fi repuşi sau nu pe funcţii şi dacă vor primi cei 5.000 de lei, fiecare, solicitaţi cu titlul de daune morale. În replică, scuză pentru faptul că de un an de zile dosarul zace la Parchet şi soarta poliţiştilor nu s-a decis de nicio culoare, reprezentanţii Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa au motivat că procurorul care instrumentează cazul mai are în lucru alte zeci de dosare.

Ieri, magistraţii Tribunalului Constanţa au amânat pentru data de 17 septembrie pronunţarea unei decizii în procesul în care poliţiştii au dat în judecată Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Constanţa, solicitând repunerea pe funcţiile deţinute anterior declanşării scandalului de corupţie. Concret, este vorba despre acţiunea promovată în instanţă de agenţii Alexandru Ianţoc, Paul Mihai Ciolpan, Liviu Iulian Conduleţ, Cornel Ionuţ Drăghici, Florin Marius Bîlcă, Marian Adrian Chisoiu, Ervin Tulei, Daniel Andrei Mircea, Daniel Cociu, George Busuoic, Marius Ivan, Marian Drăguţ, Răzvan Viorel Ţigănuş, Mihai Alexandru Manea, Florentin Grasu şi Cristina Gherlan împotriva IPJ Constanţa. Ieri, la aproape opt luni de când acţiunea a fost promovată în instanţă, magistraţii au analizat cazul pe fond şi au amânat pentru 17 septembrie pronunţarea unei soluţii, după ce au ascultat argumentele ambelor părţi. „Faţă de reclamanţi s-a luat măsura punerii la dispoziţie în baza Ordonanţei Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa de punere în mişcare a acţiunii penale în dosarul nr. 368/P/2009, având drept consecinţă reducerea drepturilor salariale la nivelul de bază, precum şi restrângerea sarcinilor şi atribuţiilor de serviciu“, a pledat avocatul Cătălin Filişan, reprezentantul în instanţă al poliţiştilor.

Ordonanţă lovită de nulitate

Totuşi, acesta a subliniat că ordonanţa prin care s-a pus în mişcare acţiunea penală faţă de poliţişti a fost afectată de hotărârea Curţii de Apel Constanţa, prin care s-a decis că urmărirea penală este lovită de nulitate, dat fiind că a fost efectuată de un organ penal care nu avea competenţa penală în acest caz. „Aşadar, în situaţia de faţă, ordonanţa procurorului de punere în mişcare a acţiunii penale este lovită de nulitate absolută, nulitate constatată printr-o hotărâre judecătorească definitivă“, a precizat avocatul. În plus, avocatul a argumentat că „efectul constatării nulităţii absolute este repunerea în situaţia anterioară, actul nul absolut nemaiproducând efecte juridice, astfel încât în lipsa unei ordonanţe de punere în mişcare a acţiunii penale legale se impune repunerea în toate drepturile şi funcţiile deţinute anterior punerii la dispoziţie în baza unui act procesual nul absolut aşa cum s-a decis printr-o hotărâre judecătorească definitivă“. La momentul de faţă urmărirea penală în dosarul nr. 368/P/2009 este lovită de nulitate absolută, a pledat Cătălin Filişan, astfel încât reclamanţii nu se află în situaţia în care ar fi puşi la dispoziţie, dat fiind că ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale faţă de ei este nulă. „A înlătura decizia Curţii de Apel cu privire la nulitatea absolută a ordonanţei de punere în mişcare a acţiunii penale ar avea drept consecinţă înlăturarea efectelor unei hotărâri judecătoreşti definitive, golirea de conţinut şi de efecte a hotărârii instanţei de judecată“, a mai spus avocatul. Totodată, apărătorul a mai precizat că dacă nu se recunosc efectele respective hotărâri judecătoreşti, se încalcă dreptul reclamanţilor la un proces echitabil, prevăzut de articolul 6 din CEDO, iar în acest context apărătorul a amintit de desele condamnări suferite de România la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Instanţa se va pronunţa pe data de 17 septembrie. 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii