Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:39 18 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Război între sutane Preoţi colaboratori ai Securităţii, în ograda lui Teodosie

ro

28 Oct, 2010 00:00 8552 Marime text
Mişcări de trupe în rândul preoţilor. În timp ce unii dintre ei întocmesc liste cu colegi cărora nu ar trebui să li se mai permită să slujească, reprezentanţii Sindicatului Solidaritatea acuză că statutul Bisericii Ortodoxe Române este "neconstituţional, în nonconformitate cu legislaţia Uniunii Europene şi cu Declaraţia Universală a Drepturilor Omului". În plus, cei din urmă susţin că, din contră, preoţii care au colaborat cu PCR şi Securitatea nu ar avea ce căuta printre clerici.

Scandalul a izbucnit după ce mai mulţi clerici care s-au semnat "un grup de preoţi şi credincioşi din Biserica Ortodoxă Română" au întocmit un tabel cu slujitorii Domnului care, în opinia lor, "sunt oricând pasibili de pedeapsă". "În legătură cu articolul referitor la preoţii recăsătoriţi, în Eparhia Giurgiu sunt în aceeaşi situaţie canonică 25 de cazuri de preoţi recăsătoriţi, care îşi desfăşoară activitatea în parohiile lor, încă nesancţionaţi, dar oricând pasibili de pedeapsă", spun reclamanţii. Pe lista întocmită să numără "preotul Farmazon, de la Parohia Clejani, preotul Ulescu Marian, de la Parohia Budeni, preotul Dincă Mihai, de la Parohia Singureni, preotul Nicolae Bogdan, de la Parohia Putineiu, care mai are o abatere foarte gravă, un accident soldat cu un decedat". De asemenea, mai sunt menţionaţi preotul Nicolae Mihai, de la Parohia Bila, părintele Rotaru de la Parohia Trestieni, dar şi preotul Valeriu Dumitrescu, de la Parohia Hobaia, părintele Vali Spătaru, de la Parohia Icoana, Marius Stoica de la Parohia Tangâru, părintele Ionuţ Păcurariu, de la Parohia Sf. Gheorghe - Frasin şi preotul Gabriel Chilianu, de la Parohia Chiriacu. "Ce să mai zicem de preotul consilier administrativ Puflea Nicuşor, care a vândut casa parohială aparţinând Parohiei Sf. Gheorghe, din oraşul Giurgiu în anii 1993-1994, iar acum îndeamnă preoţii la ascultare, corectitudine şi legalitate, dar şi la respectarea dispoziţiilor statutare şi regulamentare", conchid reclamanţii.

Salarii nesimţite la episcopi

În replică, reprezentanţii Sindicatului Solidaritatea, preotul Gabriel Mascaş, preşedintele organizaţiei, şi secretarul acesteia, părintele Vasile Guriţă, susţin că "Statutul BOR este neconstituţional, în nonconformitate cu legislaţia UE şi Declaraţia Universală a Drepturilor Omului". "Este nul de fapt, nefiind recunoscut de Parlamentul României şi este aplicat abuziv din anul 2008, creând puteri dictatoriale episcopilor asupra preoţilor şi enoriaşilor", spun aceştia. "Din cauza abuzurilor şi lipsei de transparenţă a sistemului BOR se afirmă fals că aceasta este confruntată cu o campanie diabolică împotriva sa, când faptele dovedite şi denunţate în instanţele civile dovedesc contrariul", au precizat reprezentanţii Sindicatului Solidaritatea, subliniind că "legislaţia civilă din România nu se poate subordona prescripţiilor aberante ale unui statut arbitrar, de turmă, dirijat în scop de manipulare şi diversiune a Bisericii". În legătură cu situaţia preoţilor recăsătoriţi, reprezentanţii sindicatului spun că a fost aprobată îngăduinţa recăsătoririi preoţilor în anumite circumstanţe, fiind promulgată chiar de către Patriarhul Iustinian Marina. "Această îngăduinţă a fost aplicată preferenţial de episcopi, devenind un monopol de mită cotidian", acuză cei de la Solidaritatea, adăugând că "situaţia a scăpat de sub control în momentul în care fabricile de popi din România au funcţionat la foc continuu şi mulţi neaveniţi au fost hirotoniţi, căsătorindu-se cu «preotese» neconvenţionale". Totuşi, şi reprezentanţii Sindicatului Solidaritatea sunt de părere că ar trebui să existe o listă cu preoţii fără drept de slujire, printre aceştia încadrându-se însă "episcopii şi mitropoliţii Sinodului BOR, stareţii de mănăstire, din cauza salariilor nesimţite necanonice, nonconforme cu jurământul de sărăcie", dar şi cei care au colaborat cu Partidul Comunist Român şi cu Securitatea, "cu remuneraţii extrageneroase, trădând pe Dumnezeu şi Poporul Român". Pe listă s-ar înscrie şi preoţii "cu crime, cei recăsătoriţi fără motive bine întemeiate şi fără o aprobare obiectivă a episcopului". "Situaţiile de mai sus se regăsesc cu precădere în Episcopia Tomisului, în frunte cu numitul Petrescu Macedon - Teodosie", acuză reprezentanţii sindicatului. "Din respect pentru colegii preoţi şi deontologia profesională, Sindicatul Solidaritatea nu doreşte deocamdată publicarea listei preoţilor «în culpă», sperând că aceştia vor avea şi orientări ortodoxe sindicaliste", au conchis reprezentanţii Sindicatului Solidaritatea.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • duralex 23 Feb, 2011 11:46 EU???cine sunt nimic Eu? Cum poate avea un Nimic o idee sau o opinie! din moment ce nu ai identitate ! Impostorii si diversionistii pe baricade!
  • eu 18 Jan, 2011 14:04 mintiti in articol ips teodosie are de la CNSAS doua decizii de NECOLABORARE cu securitatea, tineti cont de realitate nu de fabulatiile lui mascas gabriel, fost preot, cu multe probleme pe cap
  • eu 18 Jan, 2011 14:01 membrii acestui sindicat sunt niste impostori, niste fosti preoti, actualmente caterisiti datorita gravelor probleme disciplinare si financiare, aserviti unui alt cult cu sediul in milano/italia, cult care nu are nici o legatura cu BOR. acesti @sindicalisti@ nu ii reprezinta pe preotii crestin-ortodocsi din BOR ci se reprezinta doar pe ei si interesele lor, cu scopul vadit de a denigra BOR si a lovi in ierarhul Tomisului, folosindu-se de presa, presa care nu intotdeauna se informeaza deontologic
  • Soimarul 13 Dec, 2010 20:34 Guvernul Boc a trimis acasa mii de cadre didactice dar nici un popa;sunt imbuibatii astia indispensabili poporului roman ? Chiar se doreste transformarea Romaniei in Bigonia ?
  • justitiarul 28 Oct, 2010 13:06 dar mafia pdl nu e mai rea? prefectul palaz se foloseste de sri ca de un srl-stie cine sint verificati cum nu se prezenta la 2 termene la primarie si cum mafia lua case
  • danny 28 Oct, 2010 00:18 cei din Sindicatul Solidaritatea au dreptate.multi preuti nu ar trebui sa m-ai fie preoti