Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:16 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Politistii afla azi daca vor fi arestati sau nu

ro

31 Jul, 2009 02:39 1854 Marime text

cap_4.jpgÎncercările procurorilor constănţeni de a obţine în instanţă arestarea celor 11 agenţi ai Serviciului Poliţiei Rutiere Constanţa anchetaţi pentru fapte de corupţie continuă. Judecătorii Tribunalului Constanţa au amânat pentru astăzi pronunţarea unei hotărâri cu privire la o posibilă arestare a agenţilor de poliţie.

Ieri, la Tribunalul Constanţa, s-a judecat, pentru a treia oară, propunerea de arestare formulată de procurori pe numele poliţiştilor Gigi Cristian Ruşescu, Daniel Andrei Mircea, Elvin Cadîr, Dumitru Iulian Maxim, Enis Vuap, Andrei Bogdan Călugăru, Cosmin Cristian, Paul Mihai Ciolpan, Cristina Gherlan, Cristian Nazarovici, Marius Ivan şi al civililor Gigel Budur, George Guliu şi Alin Bogdan Drughe. Ceea ce poate părea ciudat de la bun început este faptul că, deşi avocaţii au invocat mai multe excepţii în dosar, inclusiv excepţii care vizează neconstituţionalitatea unor articole din legea care incriminează faptele de corupţie, judecătorul a decis să unească excepţiile cu fondul şi să judece şi propunerea de arestare înainte să se pronunţe cu privire la acestea. Dezbaterile s-au întins pe parcursul mai multor ore, iar şedinţa s-a desfăşurat în Cameră de Consiliu, în sală fiind permis accesul doar avocaţilor, acuzaţilor şi familiilor acestora. Avocatul Cătălin Filişan a precizat că s-a invocat faptul că propunerea de arestare a rămas fără obiect, „deoarece nu se poate justifica luarea unei astfel de măsuri drastice în condiţiile în care s-a dovedit de peste 30 de zile, de când inculpaţii sunt liberi, că urmărirea penală se desfăşoară în bune condiţii, fără să se încerce zădărnicirea aflării adevărului". Totodată, apărătorul a adăugat că nu există argumente care să susţină ideea că suspecţii ar reprezenta un pericol pentru ordinea publică. „De peste 30 de zile, toţi inculpaţii au dovedit că sunt de bună credinţă, s-au prezentat la organul de urmărire penală şi la instanţă pe baza unui simplu apel telefonic şi fără mascaţi înarmaţi şi echipaţi pentru război", a încheiat apărătorul.

Propunere „expirată"

Mai mult, avocatul Sorin Calaigii a precizat că este vorba despre rejudecarea unei propuneri de arestare formulate de procurori în urmă cu mai bine de o lună, astfel că s-a pus în discuţie şi aspectul potrivit căruia s-a solicitat arestarea suspecţilor pentru perioada 26 iunie - 25 iulie. Cu alte cuvinte, potrivit anchetatorilor, intervalul pe care acuzaţii ar fi trebuit să-l petreacă în arest a expirat în urmă cu mai bine de cinci zile, timp în care poliţiştii şi civilii s-au aflat în stare de libertate. Astfel, instanţa l-a întrebat pe procurorul de şedinţă dacă înţelege să susţină în continuare propunerea de arestare, chiar dacă aceasta a fost solicitată în mod expres pentru intervalul 26 iunie - 25 iulie. În aceste condiţii, ar părea că propunerea de arestare s-ar aplica în mod retroactiv. Procurorul a precizat că înţelege să susţină în continuare propunerea. La polul opus, avocaţii celor 14 suspecţi au solicitat respingerea arestării, dat fiind că propunerea a fost făcută la modul global, că nu sunt prezentate în mod expres faptele care i se impută fiecăruia şi că acuzaţiile aduse nu sunt coroborate cu alte probe în afară de interceptările amintite de procurori. La rândul lor, suspecţii au precizat că-şi menţin declaraţiile date până la acest moment. Potrivit avocatului Cătălin Filişan, instanţa urmează să se pronunţe cu privire la excepţiile de nelegală sesizare a instanţei, nulitatea actelor de urmărire penală, deoarece aceasta a fost efectuată de un organ necompetent material, dar şi cu privire la excepţiile de neconstitutionalitate invocate. Totuşi, în măsura în care se va trece peste aceste excepţii, se va analiza şi propunerea de arestare preventivă.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • surmelis argentina pusa 31 Jul, 2009 08:21 In cazul in care cei vinovati vor fi eliberati, se impune totusi o PEDEAPSA.Cea mai potrivita in cazul celor in cauza este INTERDICTIA DEFINITIVA de a mai lucra in acest domeniu si considerate persoane "non-grata" .
  • danutzzzzzz 31 Jul, 2009 07:25 o tara de doi lei si un procuror de sedinta sobolan