Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:11 18 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Planul scafandrilor voluntari pentru următoarea inspecţie a navei Medy

ro

29 Oct, 2010 02:55 1125 Marime text
Plictisiţi să mai aştepte reacţia înceată a autorităţilor, câţiva scafandri voluntari au inspectat zilele trecute epava cargoului turcesc Medy, unde se presupune că s-ar afla Cristian Zarafu şi Cătălin Ispas. Din nefericire, căutarea celor care s-au hotărât să facă ceva în privinţa dispăruţilor nu a fost încununată de succes, însă au promis că vor repeta acţiunea cât de curând. Deja a fost schiţat un nou traseu pe care îl vor parcurge zilele următoare scafandri voluntari.

Pentru viitoarea scufundare, scafandrii susţin că vor avea nevoie de un gaz mai bun deoarece „penetrarea navei va fi mai dificilă". „Adâncimea maximă este 35 de metri, şi 29 în epavă. Următorul traseu de investigat este cu coborâre prin castel spre sala maşini. Au fost (nr. duminica trecută) trei scafandri dispuşi să intre în epavă. Doi au penetrat, doi au stat la «intrare» cu capătul saulei de ghidare şi semnale, doi scafandri în stand-by topside (în barcă) în cazul în care cei de jos, din exterior, ar fi cerut butelii suplimentare sau intervenţie în epavă din partea celor stand-by", susţine pe forumul Scubaboard.ro Cristi, unul dintre cei care au participat zilele trecute la acţiunea voluntară. Tot potrivit acestuia, pentru următoarea acţiune este nevoie de oameni cu multă experienţă pentru partea de organizare, ca pentru o expediţie cu grad de dificultate deosebit. S-a depus deja nisip de trei degete iar pereţii la interior sunt deja acoperiţi de nămol iar orice atingere reduce vizibilitatea la zero. (...) Epava se deformează! De exemplu, grătarele-platformă din interiorul coşului, la diferite nivele, au căzut, s-au deformat şi blochează intrarea spre sala maşini", mai precizează Cristi. Acesta şi aminteşte şi de o fază „ca-n filme" de duminica trecută, când, la întoarcerea în port, scafandri voluntari au fost „încercuiţi" de Poliţia de Frontieră şi de cea Portuară.

Întrebaţi de „sănătate"

„Cea mai tare fază a fost cu RIB-ul Poliţiei de Frontieră. Pentru cei 100 de metri de la gura portului unde au postul şi până la noi au pornit barca lor cu lumini şi ne-au tăiat «calea de scăpare pe apă» în timp ce noi efectuam liniştiţi amararea. «Cine v-a dat aprobare? Câte veste de salvare aveţi la bord? Pe cine aţi anunţat?» Apoi au zis bună ziua şi au plecat cum au venit", se mai arată pe forumul site-lui de mai sus. Scafandrul ţine să precizeze că „nu este necesară nicio altă autorizare sau aprobare", dacă următoare acţiune va avea loc cu grup de voluntari, persoane fizice, nu juridice, cu înştiinţarea procurorului şi Poliţiei de Frontieră, la plecare. „Nu vă lăsaţi intimidaţi de modul lor de abordare (nr. al autorităţilor portuare) pentru că nu au ce să facă persoanelor fizice care se scufundă în apele teritoriale, în speţă la Medy", conchide voluntarul.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • in atentia comunitatii scafandrilor 29 Oct, 2010 18:20 Incercati si luati legatura cu Dul OANCEA -presedintele asociatiei scafandrilor din Romania si unul din patronii SARK, DE CE NU INTRA ACOLO?????ARE SI CU CE SI CUM !!!!!scafandrii din cta intrebati-l
  • oameni buni 29 Oct, 2010 18:16 ati urmarit aceasta tragedie si ma multumim ptr. ca informati opinia publica despre aceasta. poate dvs. aflati raspunsurile pe care noi familia nu le putem afla. Cand se intampla asa ceva poate ne puteti spune ce autoritate sau cine ar trebui sa coboare acolo in sala masinilor ca sa-i scoata pe cei dragi noua.Atat timp cat STATUL ROMAN nu a cautat 100% in nava MEdy nimeni nu ne poate afirma ca ei nu sant acolo.Este strigator la cer ca scafandrii voluntari cu echipament de imprumut incearca sa faca treaba statului de drept va rugam sa ne ajutati!!!!Exista o lege a managementului situatilor de urgenta(intrebati ISU CTA)despre cum si cine ar trebui sa intervina in astfel de cazuri
  • familia 29 Oct, 2010 09:15 multumiri acestor oameni minunati care ne ajuta!!!!!!!!