Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:41 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Pe ce s-au vandut politistii

ro

27 Jun, 2009 02:21 3843 Marime text

cap_1.jpg„Activitatea inculpaţilor este deosebit de periculoasă, întrucât aceştia se dedau fără scrupule la a contraface probe de sânge, a măslui dosare penale", au susţinut procurorii

Tribunalul Constanţa a decis ieri, după şase ore de audieri şi încă una de deliberări, arestarea preventivă, pentru o perioadă de 29 de zile, a 11 subofiţeri din cadrul Serviciului Poliţiei Rutiere Constanţa. Acuzaţiile sunt de luare de mită, trafic de influenţă, abuz în serviciu, folosire de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii şi fals intelectual. 

Alături de ei au fost arestaţi şi trei civili, care ar fi jucat rolul de „intermediari". Una din sumele de bani pe care se presupune că ar fi solicitat-o unul din subofiţeri este de 150 de lei. Numele poliţiştilor care, potrivit procurorilor, s-ar fi „vândut" infractorilor sunt: Gigi Cristian Ruşescu, Daniel Andrei Mircea, Elvin Cadîr, Dumitru Iulian Maxim, Enis Vuap, Andrei Bogdan Călugăru, Cosmin Cristian, Paul Mihai Ciolpan, Marius Ivan şi Cristina Gherlan. Civilii arestaţi împreună cu aceştia sunt Gigel Budur, Alin Bogdan Drughe şi George Guliu.

Înghesuiţi în boxa arestaţilor

După audieri maraton la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa, cei 14 suspecţi au fost aduşi la instanţă, în noaptea de joi spre vineri, în jurul orei 2.00, fiind prezentaţi judecătorilor cu propunere de arestare preventivă. Şedinţa a început la ora 2.30, în camera de consiliu. După câteva ore de audieri, în care suspecţii au stat în picioare, în boxa arestaţilor, instanţa a solicitat să se aducă băncuţe şi apă pentru acuzaţi. În tot acest timp, familiile acestora au aşteptat pe holurile instanţei. Şase ore mai târziu, la 8.30 dimineaţa, completul de judecată s-a retras pentru deliberări. În faţa magistraţilor Tribunalului Constanţa, toţi cei 14 s-au declarat nevinovaţi. Au spus că nu ştiu de ce sunt acuzaţi şi s-au bazat pe avocaţii lor să-i scoată din această situaţie. La 9.30, sala de judecată s-a umplut din nou: cei 14 suspecţi au fost înghesuiţi iar în boxe, iar rudele acestora au ocupat locurile de pe bănci. În şedinţă publică, judecătorul care a analizat cazul a dat citire deciziei: „în numele legii, respinge propunerile...". La unison, familiile acuzaţilor şi-au strigat mulţumirea către instanţă. Bucuria le-a fost însă prematură: „în numele legii, respinge propunerile avocaţilor. Admite propunerea parchetului. Dispune arestarea preventivă pentru 29 de zile". Disperarea i-a cuprins pe cei prezenţi în sală, iar lacrimile soţiilor, mamelor şi taţilor celor din boxă nu au mai putut fi reţinute. Întrebaţi dacă declară recurs împotriva deciziei de arestare, toţi inculpaţii au răspuns afirmativ. Recursul se va judeca la Curtea de Apel, în termen de trei zile.

Cine i-a cumpărat pe poliţişti

Printre acuzaţiile cele mai grave aduse de anchetatori suspecţilor sunt cele care îi vizează pe poliţiştii Daniel Andrei Mircea, Elvin Cadîr şi Enis Vuap. Potrivit anchetatorilor, cei trei ar fi reprezentat un real sprijin pentru Marian Alexandru Lupu, unul dintre cei şase suspecţi ai tâlhăriei comise în luna noiembrie, la Hârşova. Procurorii spun că cei trei l-ar fi pus în gardă pe Lupu că face parte dintre suspecţi şi i-ar fi spus că maşina îi este dată în consemn. În plus, aceştia i-ar fi dezvăluit amplasarea echipajelor de poliţie pe raza municipiului Constanţa şi au anulat un proces verbal de contravenţie pentru un apropiat al lui Marian Lupu. Iar ajutorul nu pare să se oprească aici. Elvin Cadîr l-ar fi ajutat pe suspect să ascundă şi producerea unui accident nedeclarat. De altfel, tot prin intermediul sprijinului oferit de poliţişti, Lupu şi-ar fi ajutat şi un verişor. În schimbul acestui serviciu, agentul Daniel Andrei Mircea ar fi cerut suma de 150 de lei. Marian Alexandru Lupu, cel despre care procurorii spun că ar fi „cumpărat" influenţa poliţiştilor, s-ar putea încadra în categoria „tinerilor întreprinzători":  la doar 21 de ani este unicul acţionar al Tase Autotrans SRL şi deţine jumătate din acţiunile de la Dyr Trans 2008 SRL. Prima din cele două firme, Tase Autotrans SRL, se ocupă, potrivit datelor oficiale, cu transporturile rutiere de mărfuri. Alexandru Lupu este unicul asociat al firmei şi, totodată, administratorul acesteia. În 2007, societatea a avut doi salariaţi şi un profit brut de 101.021 de lei. Dyr Trans 2008 SRL se ocupă tot cu transporturile rutiere de mărfuri şi îi are ca asociaţi pe Tănase Lupu şi pe Marian Alexandru Lupu, fiecare cu câte 50%. Marian Lupu îndeplineşte şi funcţia de administrator.

politisti_rutiera.jpg„Casta care rezolvă orice"

Procurorii au cerut arestarea preventivă a poliţiştilor şi a civililor, apreciind că pedeapsa prevăzută pentru faptele lor este închisoarea pe o perioadă mai mare de patru ani, iar lăsarea lor în libertate reprezintă un pericol concret pentru ordinea publică. „Acestea", au susţinut procurorii, „sunt persoane care fac parte din sistem, au cunoştinţe despre mijloacele de care dispun organele judiciare pentru constatarea şi dovedirea infracţiunilor, de aceea, în desfăşurarea activităţii infracţionale şi-au luat întotdeauna măsuri de prevedere, de confidenţialitate, dând dovadă de inventivitate şi de persuasiune în abordarea problematicii şi în modul de rezolvare al acesteia". Mai mult, anchetatorii au arătat că aceştia se foloseau de diferite coduri pentru a comunica, „astfel încât persoane neavizate să nu aibă posibilitatea imediată de a înţelege scopul real al mesajelor transmise între inculpaţi". Reprezentanţii parchetului au oferit şi exemple în acest sens: „Dă-i Aurel Vlaicu, fără PP", „Şterge tabla de şah, fă rocada mare", „Bem o cafea mai târziu", „Ai rezolvat exerciţiile la matematică". În plus, procurorii au afirmat că „activitatea inculpaţilor este deosebit de periculoasă, întrucât aceştia se dedau fără scrupule la a contraface probe de sânge, a măslui dosare penale, în scopul sustragerii de la urmărirea penală a adevăraţilor autori". De altfel, motivaţia care pare să fi stat la baza acestor acţiuni este „îmbogăţirea prin mijloace frauduloase", după cum au argumentat procurorii. Pentru a determina instanţa să admită propunerea de arestare preventivă, reprezentanţii parchetului au susţinut că „există deja conturată opinia conform căreia în rândul agenţilor de poliţie judiciară s-a format o castă care rezolvă orice, prin orice mijloace privind intervenţia în beneficiul infractorilor sau a contraveninenţilor, prin intermediari, urmând ca folosul să fie obţinut de la cumpărătorul de influenţă". Procurorii i-au acuzat pe suspecţi şi că vor încerca să împiedice aflarea adevărului şi că s-ar pregăti de săvârşirea unor noi infracţiuni. Instanţa a avut nevoie de aproximativ 60 de minute pentru a aprecia asupra pericolului reprezentat de poliţişti şi de civilii reţinuţi alături de ei. La finalul deliberărilor, decizia a fost în defavoarea aşa-zişilor oameni ai legii.

 

{mos_ri:politisti,rutiera}
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • pt gica 28 Jun, 2009 21:26 iubeste-o pe m**a
  • gica 27 Jun, 2009 13:56 impuscati, pisa m as pe ei de j***i!