Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:51 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Pacaleala de 40.000 de dolari Finlandez tepuit de verisorul din Constanta

ro

02 Mar, 2010 03:38 1113 Marime text
avocati_tribunal_sala_de_judecata_10.jpgŞi-a convins vărul din Finlanda să-i trimită 40.000 de dolari, minţindu-l că ar fi cumpărat cu aceşti bani mai multe garsoniere şi apartamente în numele lui, şi a fost condamnat la doi ani de închisoare, cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei. Foarte interesant, bărbatul din Finlanda s-a prins abia după câţiva ani că verişorul îi terminase banii şi că nici nu era proprietar pe vreun apartament. În prezent, „artizanul" scamatoriei a fost condamnat definitiv la închisoare cu suspendare de judecătorii Curţii de Apel Constanţa.

Niculae Iacob Benera, un constănţean de 56 de ani, a fost dat pe mână procurorilor constănţeni încă din 2005, de vărul său stabilit în Finlanda, Ion Barbu. Bărbatul şi soţia sa, Eila Mirja Murremaki Barbu, s-au plâns procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, pe 28 aprilie 2005, acuzându-l pe Benera de săvârşirea infracţiunii de înşelăciune. Concret, cei doi au reclamat că, în perioada 1998 - 1999, i-ar fi trimis mai multe sume suspectului, în vederea achiziţionării mai multor apartamente în Constanţa, pe numele lui, locuinţe pe care ulterior să le închirieze şi să le dea banii soţilor Barbu. Înţelegerea fusese făcută în vara anului 1998, când soţii Barbu au venit în România, în vizită la părinţii lui Ion Barbu. Întâlnindu-se cu vărul Niculae, românul stabilit în Finlanda a fost de acord să-i trimită bani pentru a cumpăra apartamente şi garsoniere în Constanţa, care apoi să fie închiriate. Planul fiind astfel pus la cale, banii au început să curgă în contul bancar deschis în acest scop pentru Niculae Benera.

Proprietari pe apartamente inventate

Potrivit documentelor oficiale, în intervalul 24.08.1998 - 26.03.1999 au fost emise şase ordine de plată pe numele lui Benera, care a ridicat suma totală de 23.655 de dolari de la bancă, după ce, în perioada 12.08.1994 - 16.11.1994, au fost emise opt ordine de plată pe numele lui, fiind astfel încasaţi alţi 26.000 de dolari. Banii curgeau pentru Benera, iar individul, pentru a ţine deschis robinetul dolarilor, le-a trimis rudelor din Finlanda mai multe contracte de vânzare-cumpărare fictive, contracte false de închiriere a unor garsoniere inexistente, chiar şi nota de achiziţie de mobilier second-hand, de la o societate care nici măcar nu exista. În urma cercetărilor, s-a stabilit însă fie că documentele erau false, fie că imobilele pe care Benera pretindea că le-ar fi cumpărat pentru verişorul din Finlanda nu existau deloc. De asemenea, despre aşa-zisele contracte de închiriere pe jumătate de pagină, pe care Niculae Benera i le-a trimis lui Ion Barbu, s-a stabilit că erau false, fiind aproape toate semnate de suspect. Pentru a fi mai credibil în demersul de a-şi convinge verişorii că sunt proprietarii mai multor apartamente şi garsoniere din Constanţa şi a-i determina să-i mai livreze bani, Benera le-a trimis acestora şi o înregistrare video, pe casetă, ce conţinea filmarea unor imobile, despre care le spunea că ar trebui să fie achiziţionate cât mai repede. În ceea ce-l priveşte pe Ion Barbu, verişorul păgubit, acesta le-a declarat judecătorilor că nu şi-a imaginat că vărul Niculae „ar face nişte prostii", relaţiile bazându-se pe încredere. Încredere care, de altfel, i-a determinat pe soţii Barbu să-i trimită suspectului în total 46.829 de dolari. La rândul său, Niculae Benera a recunoscut că ar fi primit mai multe sume de bani de la verişorul tău, apreciind că valoarea totală ar fi de 15.000 de dolari. Instanţa însă le-a dat dreptate soţilor Barbu şi l-a condamnat pe Niculae Benera ca, pe lângă pedeapsa de doi ani cu suspendare, să fie obligat şi la plata sumei de 41.828,95 de dolari către verişorii din Finlanda.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii