Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:25 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Nemulţumită de judecata civilă Arhiepiscopia şi cearta cu preoţii

ro

07 Dec, 2010 00:00 2422 Marime text
arhiepiscopie.jpgExecutată silit pentru repunerea în funcţie a părintelui Guriţă - parohul din Eforie Nord caterisit din motive cunoscute mai ales de Înalt Prea Sfinţia Sa Teodosie - Arhiepiscopia Tomisului le cere judecătorilor suspendarea executării silite. Ba mai mult, potrivit purtătorului de cuvânt al Arhiepiscopiei, părintele Alin Boc, nu este exclusă o sesizare a Consiliului Superior al Magistraturii în privinţa judecătorilor care i-au dat dreptate părintelui caterisit şi au "obligat" biserica la repunerea lui pe funcţie, în măsura în care biserica nu poate fi obligată de o instanţă civilă.

Dosarul privind suspendarea a fost înregistrat vineri pe rolul Secţiei civile a Judecătoriei Constanţa, reprezentanţii Arhiepiscopiei solicitând preşedintelui instanţei suspendarea provizorie a executării silite, în condiţiile în care părintele Guriţă i-a somat prin intermediul executorului judecătoresc să-l repună pe funcţia de preot 1 la Parohia Eforie Nord 2, în baza hotărârii judecătoreşti pronunţate de Tribunalul Constanţa.arhiepiscopie_-__ips_teodosie.jpg

Instanţa a ignorat statutul BOR

"În chestiuni de ordin bisericesc nu poate trata statul", a precizat părintele Alin Boc, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopului Tomisului. Aşa cum am arătat într-o ediţie anterioară, părintele Vasile Guriţă, fostul paroh al Parohiei Eforie Nord 2, a obţinut câştig de cauză la Tribunalul Constanţa, judecătorii hotărând reintegrarea sa pe funcţia din care fusese îndepărtat de ÎPS Teodosie şi plata retroactivă a salariilor cuvenite pentru intervalul scurs de la înlăturarea sa. În replică, părintele Boc a precizat că instanţa civilă nu putea decide peste hotărârea luată deja de biserică. "Arhiepiscopia Tomisului a fost nemulţumită de modul cum s-a judecat speţa, că o instanţă civilă a ignorat o lege publicată în Monitorul Oficial al României, respectiv statutul de funcţionare al Bisericii Ortodoxe Române, potrivit căruia preoţii nu pot ataca în instanţă hotărârile Consistoriului sau pe cele date de Sfântul Sinod", a explicat reprezentantul Arhiepiscopiei.

"Nu poţi să demisionezi din preoţie"

Totodată, acesta a mai spus că "părintele Guriţă a apreciat eronat că a primit salariul de la stat cât a fost preot. Niciun preot nu este plătit exclusiv de la stat, partea covârşitoare din salariul unui prelat fiind achitată din fondurile parohiei, de la enoriaşi, nu de la stat integral". "În chestiuni de ordin bisericesc nu poate trata statul. Este adevărat că prin Constituţia României toţi avem posibilitatea de a ne adresa justiţiei, dar aceeaşi Constituţie prevede autonomia cultelor". Părintele Boc a mai spus că instanţa civilă de judecată a făcut mai mult abstracţie de ce înseamnă judecata bisericească. "Sunt raporturi speciale în cazul parohilor, cu biserica. În disperarea sa, părintele Guriţă a încercat orice cale, însă dumnealui ar fi putut rămâne în funcţie dacă nu şi-ar fi dat demisia. Nu poţi să demisionezi din preoţie, odată hirotonit", a spus purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului. "Părintele nu a fost dat afară, ci s-a autoexclus, prin modul orgolios prin care a înţeles raporturile cu biserica", a conchis părintele Boc. Ieri, magistraţii Judecătoriei Constanţa au decis să amâne pentru mâine judecarea cererii de suspendare provizorie a suspendării executării silite, pentru a se face dovada consemnării cauţiunii. La rândul său, părintele Guriţă nu a putut fi contactat pentru a-şi exprima punctul de vedere.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • procurorul 07 Dec, 2010 22:17 sa-i fie rusine preotului gurita pentru aranjamentele pe care le face cu fiul sau gurita ciprian avocat
  • procurorul 07 Dec, 2010 22:07 sa-i fie rusine preotului gurita vasile ca si-a aranjat acest proces ca si altele de pana acum impreuna cu fiul sau gurita ciprian,rusine si acelor magistrati care nu cunosc legile si constitutia.