Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:25 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Milioane de euro de la stat Constanteni persecutati in comunism, despagubiti la Tribunal

ro

09 Mar, 2010 04:17 3095 Marime text
milioandede_des.jpgCazul constănţencei care a dat în judecată statul român şi a solicitat 350.000 de euro cu titlul de despăgubiri pentru suferinţele îndurate în timpul regimului comunist nu este nicidecum unul singular. Până la acest moment, Tribunalul Constanţa a pronunţat cel puţin 14 soluţii de condamnare a statului în baza Legii 221/2009, sumele totale cu care urmează să fie despăgubiţi cetăţenii fiind de ordinul milioanelor de euro.

Jale la Ministerul de Finanţe, după ce Direcţia Generală a Finanţelor Publice Constanţa a pierdut, până la acest moment, cel puţin 14 procese cu constănţenii care au solicitat despăgubiri în instanţă în baza Legii 221/2009 privind condamnările cu caracter politic şi măsurile administrative asimilate acestora, pronunţate în perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989. De menţionat că, la acest moment, pe rolul Tribunalului Constanţa sunt înregistrate câteva zeci de dosare cu acţiuni bazate pe legea respectivă. Dat fiind că practica existentă la nivelul Tribunalului nu este, încă, unitară în această materie, sumele acordate de instanţă cu titlul de despăgubiri variază între 2.500 de euro şi 300.000 de euro, însă pot atinge şi valori mai mari, de până la 700.000 de euro inclusiv. Concret, datorită faptului că legea nu prevede timbrarea acţiunii introduse la instanţă corespunzător sumei solicitate, sumele pretinse de cetăţeni pot atinge orice valoare, rămânând, în cele din urmă, la latitudinea instanţei, să aprecieze prejudiciile suferite de reclamanţi în timpul regimului comunist. Valoarea-record a despăgubirilor de până la acest moment este cea de 700.000 de euro, stabilită în dosarul numărul 7590/118/2009, în care Maria Nirlu a dat în judecată statul român şi a câştigat în primă instanţă. Sentinţa a fost deja atacată în apel, atât de către Direcţia Generală a Finanţelor Publice Constanţa, cât şi de Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa. Procesul urmează să se reia la Curtea de Apel, prima înfăţişare fiind fixată pentru data de 12 aprilie. Printre cei care au primit, tot în primă instanţă, despăgubiri de câte 300.000 de euro se numără Paul Andreescu, dar şi Stere şi Gheorghe Alexe, procesele acestora urmând, de asemenea, să se reia la Curtea de Apel. Totuşi, se pare că nu numai DGFP Constanţa a fost nemulţumită de această decizie, sentinţa fiind atacată în apel şi de către reclamanţi. Rămâne de văzut dacă sumele acordate iniţial vor rămâne neschimbate până la pronunţarea unor soluţii definitive şi irevocabile.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Susman 08 Feb, 2011 11:07 Doamne, despre ce vorbiti aici? Suferintele provocate au culoare sau etnie? Lacrimile au aspect de roua...dar ard...ce scriau copii in decembrie 1989 cu vopsea in Piata Revolutiei " DREPTATE, OCHII PLANSI VOR SA TE VADA!" Si asa s-au scurs 20 de ani de cand ochii plansi sunt inchisi de rusine, intorsi in pamant la matca. Salut sufletele dumneavoastra cu iubire! Doamne ajuta!
  • Mona 22 Jun, 2010 14:45 Legea 221/2009 nu se refera doar la aromani, poate cei din Constanta au fost "mai pe faza" si au deschis actiunea mai repede. Este vorba despre detinuti politici, persecutati sau deportati. Nu e vorba deloc de etnie aici!
  • @cezarica 06 Apr, 2010 15:02 si care-i problema ta? te roade invidia, nu poti dormi noaptea ca sunt aromanii despagubiti? mai stiu eu pe una care era catine si a murit de invidie, asa ca, ai grija...
  • cezarica 09 Mar, 2010 15:26 N-am nimic cu nimeni, dar aceste victime sunt toate, de origine aromana. Oare celelalte etnii nu au fost persecutate?