Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:39 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mazăre face licitaţii fără bani

ro

10 Nov, 2008 22:24 1447 Marime text

braduti_puieti.jpgUna dintre clauzele contractului de achiziţii publice prevede faptul că plata se va face „în funcţie de alocaţiile bugetare viitoare“

După circul licitaţiei pentru puii oferiţi persoanelor vârstnice de către Primăria Constanţa, la cârma căreia se află edilul Radu Mazăre, a venit rândul copăceilor meniţi să reabiliteze spaţiile verzi să fie contestaţi în instanţă.

Scandalul cu pomişorii pare să ia amploare cu atât mai mult, cu cât s-ar părea că primăria ar încerca să achite copăceii vânzând „blana ursului din pădure“. Cel puţin, aceasta este concluzia care se desprinde din faptul că, în cadrul unei valori estimate a contractului de peste 220.000 de lei, fără TVA, Primăria Constanţa a introdus în contract o clauză potrivit căreia plata se va face în funcţie de alocaţiile bugetare viitoare. Firma SC Silvabel SRL s-a adresat Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor cu o plângere împotriva unei licitaţii organizate de Primăria Municipiului Constanţa. Contractul de achiziţie publică are ca obiect „furnizare arbuşti specii răşinoase şi foioase pentru plantat în vederea reabilitării spaţiilor verzi în municipiul Constanţa şi staţiunea Mamaia“. Deschiderea oficială a ofertelor a fost stabilită pentru data de 7 octombrie, iar valoarea estimată a contractului este de 222.400 de lei, fără TVA. Totuşi, licitaţia nici n-a început bine, că a şi fost contestată de firma SC Silvabel SRL, din Botoşani. După ce Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor a admis în parte plângerea societăţii, administratorul acesteia, Gheorghe Spetcu, a atacat decizia CNSC la Curtea de Apel Constanţa, solicitând să fie admise toate capetele de cerere. Dosarul are numărul 2303/36/2008, iar primul termen în proces va avea loc pe 20 noiembrie.

braduti.jpgCopăcei plătiţi la „sfântu’ aşteaptă“

Una dintre cele mai importante nemulţumiri formulate de reprezentanţii SC Silvabel SRL se leagă de existenţa unei anumite clauze în contract, prin care se stipulează că plata se va face „în funcţie de alocaţiile bugetare viitoare“. Gheorghe Spetcu, administratorul societăţii, susţine că aceasta reprezintă o obligaţie pur „potestativă“, iar începerea procedurii nu se putea face dacă nu erau prevăzute sume în buget. Din plângerea formulată de cei de la Silvabel, s-ar părea că licitaţia anunţată cu mare tam-tam de Primăria Constanţa este mai degrabă un nuc găunos. În acest sens, alte aspecte contestate de firma din Botoşani se leagă de condiţiile de participare. Reprezentanţii Silvabel au cerut CNSC să oblige primăria să elimine condiţia „deţinerii autorizaţiei de producere şi comercializare a materialelor forestiere de reprodus“ şi să dispună înlocuirea acesteia cu „deţinerea autorizaţiei de producere şi/sau comercializare a materialului săditor ornamental“.

Răspunsuri ambigue

Firma susţine că primăria a cerut ca, printre documentele de atribuire, ofertanţii să aibă şi autorizaţia de producere şi comercializare a copăceilor, „deşi intenţiona să achiziţioneze arbuşti pentru amenajări peisagistice şi nu cu scop forestier de reproducere“. Pentru că întreaga poveste le ridica semne mari de întrebare, reprezentanţii Silvabel s-au adresat PMC, solicitând lămuriri. În zadar, însă. Gheorghe Spetcu, administratorul societăţii, spune că a primit înapoi un răspuns ambiguu şi incomplet, care nu a adus nicio clarificare a situaţiei. În prezent, reprezentanţii SC Silvabel SRL le cer judecătorilor Curţii de Apel să elimine condiţia primăriei ca ofertanţii să deţină „autorizaţie de producere şi comercializare a materialelor forestiere de reprodus“ şi să o înlocuiască pe aceasta cu varianta propusă de ei. Mai mult decât atât, aceştia vor şi eliminarea cerinţei privind „descrierea modului de producere a arborilor în pepiniere din Dobrogea“, întrucât ar restricţiona concurenţa. Nu în ultimul rând, Gheorghe Spetcu solicită Curţii de Apel Constanţa să elimine prevederea primăriei, potrivit căreia punctele unde vor fi livraţi arbuştii vor fi stabilite ulterior desemnării unui câştigător. Contestatarii susţin că aceasta echivalează cu introducerea unor elemente aleatorii şi cer ca autoritatea contractantă să fie obligată să stabilească un loc precis de livrare, pentru ca plantele să nu fie expuse intemperiilor. Judecătorii au fixat prima înfăţişare în proces pentru data de 20 noiembrie, termen la care reprezentanţii Primăriei Constanţa vor fi nevoiţi să clarifice toate neajunsurile licitaţiei care li se impută.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii